Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvaa Berliinin kukistumisesta retusoitiin soveliaammaksi

Ulkomaat
 

Toisen maailmansodan päättymisen 70-vuotisjuhla on eurooppalainen, läpipolitisoitu merkkitapaus. Sotahistorian käsittely kauniisti sanoen kansalliset näkökohdat huomioiden ei ole uusi keksintö, mistä maailmansodan päättymisen ikonisin valokuva on hyvä esimerkki.

Neuvostoliiton uutistoimistolle Tassille työskennellyt donetskinjuutalainen Jevgeni Haldei otti kuuluisimman valokuvansa Voitonlippu Reichstagin yllä toukokuun toisena päivänä vuonna 1945. Liittoutuneiden kilpajuoksu Berliiniin oli päättynyt Neuvostoliiton selvään voittoon.

Valokuvassa kaksi neuvostosotilasta nostaa punalippua Berliinin valtiopäivätalon katolla. Adolf Hitler oli ampunut itsensä kaksi päivää aiemmin läheisessä bunkkerissaan.

Diktaattori Josif Stalinin propagandassa Berliinin valtiopäivätalo oli Pahan päämaja, joka piti vallata vapuksi, mutta vähän myöhään meni. Saksalaisille talo tosin edusti menetettyä demokratiaa: sodan loppuessa rakennus oli ollut 12 vuotta tyhjillään. Natsi-Saksan "parlamentti" kokoontui oopperatalossa, ja sillä oli vähemmän valtaa kuin Venäjän duumalla nykyisin.

Kuvankäsittelyssä kello poistettiin, koska se näytti olevan sotasaalis.
Kuvankäsittelyssä kello poistettiin, koska se näytti olevan sotasaalis.
Toveriaan tukeneen sotilaan oikeassa ranteessa on alkuperäisessä valokuvassa kello.
Toveriaan tukeneen sotilaan oikeassa ranteessa on alkuperäisessä valokuvassa kello.

Haldein valokuva ilmestyi Ogonjok-aikakauslehdessä heti sen jälkeen, kun Saksa oli antautunut länsiliittoutuneille 8. toukokuuta ja Neuvostoliitolle 9. toukokuuta. Virallisen tiedon mukaan lippua nostivat tehtävään erikseen valitut georgialainen ja venäläinen sotilas.

Haldei kertoi myöhemmin, ettei mitään suunnitelmaa ollut. Lipun oli ommellut hänen setänsä kolmesta pöytäliinasta. Katolla oli kuvaajan lisäksi kolme sotilasta, jotka Haldei pyysi mukaansa: lippua asettava Aleksei Kovaljov Kiovasta, Leonid Gorytšev Minskistä ja Abdulhakim Ismailov Dagestanista.

Kuva joutui saman tien Tassin kuvankäsittelijöiden kouriin. Kovaljovia tukeneen toverin oikeasta kädestä retusoitiin pois ylimääräinen kello, joka näytti selvästi sotasaaliilta. Kuvan taustalle lisättiin savua.

Haldei itse joutui käsittelyyn kolme vuotta myöhemmin: hän sai potkut "riittämättömän koulutuksen ja poliittisen tietoisuuden" vuoksi. Leica-kameroineen 1 418 rintamapäivää kuvannut Haldei pääsi taas kunnon kansalaisten kirjoihin Stalinin kuoltua. Hän kuoli 80-vuotiaana Moskovassa lokakuussa 1997.

Ukrainassa neuvostoaikainen voitonpäivä on aiheuttanut tänä vuonna päänsärkyä. Lopputulos on, että juhlapäivä on perjantai, ja vapaapäivän nimi on "muiston ja sovinnon päivä". Lauantaina muistetaan natsien kukistumista. Samalla Kiovassa on havahduttu muistamaan, mistä Haldein valokuvan lippusankari oli kotoisin.

Jevgeni Haldei
Voitonlippu Reichstagin yllä -nimisessä kuvassa kaksi neuvostosotilasta nostaa punalippua Berliinin valtiopäivätalon katolla.
Voitonlippu Reichstagin yllä -nimisessä kuvassa kaksi neuvostosotilasta nostaa punalippua Berliinin valtiopäivätalon katolla.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat