Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isisin johtajat ovat nuoria ja kansainvälisiä ammattilaisia

Yhdysvallat lupasi olinpaikkatiedoista miljoonien eurojen palkkion

Ulkomaat
 
Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli on tiettävästi Isisin virkaatekevä johtaja. Hän nousi valtaan Abu Bakr al-Bagdadin loukkaannuttua maaliskuussa. Irakilaista entistä fysiikan professoria kuvaillaan älykkääksi ja karismaattiseksi. Ennen Isisiä hän on tiettävästi toiminut Afganistanissa ja Irakin al-Qaidassa.
Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli on tiettävästi Isisin virkaatekevä johtaja. Hän nousi valtaan Abu Bakr al-Bagdadin loukkaannuttua maaliskuussa. Irakilaista entistä fysiikan professoria kuvaillaan älykkääksi ja karismaattiseksi. Ennen Isisiä hän on tiettävästi toiminut Afganistanissa ja Irakin al-Qaidassa.

Terroristijärjestö Isisin johtajia voisi kuvailla vaikkapa näin: he ovat joukko verrattain nuoria, kansainvälisiä ammattilaisia, jotka ovat tehneet pitkän uran erilaisissa terroristiorganisaatioissa. Heidät tunnetaan länsimaissa huonosti, ja he ovat ylipäätään tarkkoja julkisuuskuvastaan. Suuri osa tuntee toisensa jo ajalta ennen Isisiä.

Useimpien johtajien nimet nousevat esiin verrattain harvoin. Viimeksi näin kävi tiistaina, kun Yhdysvallat lupasi joidenkin johtajien pidättämiseen johtavista tiedoista miljoonien eurojen palkkioita.

Järjestössä on meneillään vallanvaihto. Isisin johtaja Abu Bakr al-Bagdadi on huonossa kunnossa, ja hänen maanmiehensä Abd al-Rahman Mustafa al-Qadulin kerrotaan hoitavan hänen tehtäviään. Kuuttakymmentä lähestyvä al-Qaduli on Isisin johdossa vanhemmasta päästä. Al-Bagdadi on tiettävästi 44-vuotias, ja korkeiden johtajien joukossa on myös alle kolmikymppisiä miehiä.

Ja vaikka al-Bagdadi ja a-Qaduli ovat molemmat irakilaisia, kuuluu korkeimpaan johtoon myös esimerkiksi syyrialaisia, pohjoisafrikkalaisia ja jopa eurooppalaisia. Taistelukomentaja Tarkhan Batirašvili, 29, josta Yhdysvallat lupasi juuri 4,5 miljoonan euron palkkion, on Georgian kansalainen. Entinen Georgian armeijan tiedustelu-upseeri on ollut useissa johtavissa asemissa Isisin taistelujoukoissa.

Monet Isisin johtajista ovat tavanneet vankilassa. Ainakin kaksitoista Isisin tulevaa johtajaa löysi toisensa Yhdysvaltain vankileirillä Camp Buccassa Irakissa. Heidän joukossaan olivat muun muassa al-Bagdadi, ilmeisesti tämän kakkosmiehenä toiminut sekä Irakin alueiden hallinnosta vastannut Abu Muslim al-Turkmani, sotaministeriksi noussut Abu Suleiman al-Naser sekä sittemmin tapettu sotilasjohtaja Haji Bakr.

Useimmilla johtajilla on takanaan jo pitkä ura erilaisissa terroristiorganisaatioissa. Monet ovat olleet mukana Isisiä edeltäneessä Irakin al-Qaidassa, joka perustettiin Irakissa huhtikuussa 2004. Ammattilaisten palkka on länsimaisittain pieni mutta Irakissa ja Syyriassa kohtuullinen. Brittilehti Telegraphin mukaan johtajille maksetaan 300–2000 dollaria (noin 265–1770 euroa) kuussa.

Al-Bagdadin kaudella Isisiin on tullut runsaasti lisää johtajia. Se johtuu paitsi aggressiivisesta laajentumisesta, myös siitä, että edeltäjästään poiketen al-Bagdadilla on ollut tapana jakaa vastuuta alaisilleen. Johtajilla on omat vastuualueet, ja heidän tonttiaan saattaa olla esimerkiksi ulkomaalaisten rekrytoiminen, lahjoitusten kerääminen tai itsemurhapommittajien perheistä huolehtiminen. Osaa johtajista kutsutaan ministereiksi, mutta työnkuva on hiukan toinen kuin laillisissa valtioissa. Isisillä työskentelee esimerkiksi räjähdysministeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat