Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britit, älkää hylätkö meitä ja Eurooppaa

Ulkomaat
 

Britannian torstaiset parlamenttivaalit ovat kuluvan vuosikymmenen tärkeimmät eurooppalaiset vaalit. Vaalitulos vaikuttaa olennaisesti siihen, mihin suuntaan Britannian EU-suhde kehittyy. Britannian EU-suhde vaikuttaa puolestaan siihen, millaisessa Euroopassa me kaikki – suomalaiset mukaan lukien – elämme.

Eurooppa ei ole ollut näkyvä vaaliteema Britanniassa. Äänestäjiä on kiinnostanut EU:ta enemmän kotimaan politiikka: talous, terveys, koulutus, asuminen ja työ. Oma arki ohjaa äänestäjien poliittisia valintoja ja samalla myös puolueiden kampanjointia.

Kipeä EU-suhde muhii kuitenkin koko ajan muun kampanjoinnin alla. Ongelma ei ole hävinnyt minnekään. Ennen pitkää Britannian pitää päättää, mikä on sen tuleva rooli unionissa. Päätöksentekoon ei patista unioni vaan Britannian vahva EU-vastainen rintama poliitikkoineen ja viestimineen.

Se tiedetään, että nykyinen pääministeri David Cameron järjestää EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen vuoden 2017 loppuun mennessä, jos konservatiivit voittavat vaalit. Sekin tiedetään, että oppositiojohtaja Ed Miliband ei rupea EU-äänestyksiin, jos työväenpuolue muodostaa hallituksen.

Tilanne ei ole silti näin yksinkertainen. Ennusteiden mukaan kumpikaan isoista puolueista ei saa tarpeeksi parlamenttipaikkoja enemmistöhallituksen muodostamiseen. Tulossa ovat siis hallitusneuvottelut, ja niissä EU-suhde ja kansanäänestys ovat yksi kiistakapula muiden joukossa.

Ja kuka ikinä uuden hallituksen lopulta kokoaakin, pysyy EU-kysymys varmasti esillä. Kun kansanäänestystä on kerran EU-skeptikoille väläytetty, ei lupauksesta irroteta otetta. Monet Britannian politiikan tuntijat uskovatkin, että kansanäänestys EU-jäsenyydestä tulee kuin tuleekin ennen pitkää.

Muiden maiden kansalaisten neuvominen heidän omissa asioissaan on vähintäänkin kyseenalaista. Suomalaisena sitä kuitenkin toivoo, että Britannia pysyisi unionissa tasapainottavana ja käytännönläheisenä voimana. Britannian lähtö olisi iso tappio.

Jos Cameron jatkaa pääministerinä ja rupeaa kampanjoimaan voimallisesti EU-jäsenyyden puolesta, saattaa brittien enemmistö hyvinkin puoltaa jäämistä unioniin. Vastaavasti Milibandin pääministeriys ei takaa sitä, että EU-kysymys olisi lopullisesti ratkaistu. Paljon riippuu seuraavan pääministerin johtajuudesta. Se viitoittaa tietä joko ulos tai sisään.

Annamari Sipilä HS annamari.sipila@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat