Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalijärjestelmä tuottaa tottuneita pettyjiä

Ulkomaat
 

Britannian parlamenttivaalijärjestelmä eroaa merkittävästi Suomen suhteellisesta vaalitavasta. Britanniassa on 650 vaalipiiriä, joista kustakin menee läpi vain eniten ääniä saanut ehdokas. Kaikkien muiden äänet menevät hukkaan, sillä parlamenttipaikan saa vain voittaja.

Konservatiivisella alueella asuva labourin kannattaja saa näin tuskin koskaan omaa ehdokastaan läpi – ja päinvastoin. "Monet ovat tottuneet pettymään tässä vaalijärjestelmässä", sanoo professori Kate Jenkins London School of Economicsista.

Vaalijärjestelmä suosii isoja puolueita eli konservatiiveja ja labouria pienten puolueiden kustannuksella. Esimerkiksi Britannian itsenäisyyspuolue Ukip nauttii mielipidemittauksissa yli kymmenen prosentin kannatusta, mutta tämän ei uskota tuovan enempää kuin muutaman parlamenttipaikan.

Torstaina vaalipäivänä äänestyspaikat ovat auki kello 7–22 (kello 9–24 Suomen aikaa). Ovensuukyselylyt julkistetaan äänestyksen loputtua.

Vaalituloksia alkaa putoilla aamuyön tunteina, mutta valtaosa vaalipiireistä laskee ääniä vielä perjantaiaamuna kello 6–12 asti Suomen aikaa. Ääntenlaskua hidastaa se, että useissa vaalipiireissä järjestetään samaan aikaan paikallisvaalit. Tulosta saadaan odottaa perjantai-iltapäivään.

Jos jompikumpi isoista puolueista saa yli puolet parlamenttipaikoista (eli 326), muodostaa se hallituksen. Ennusteiden mukaan enemmistöhallitus on kuitenkin hyvin epätodennäköinen. Jos enemmistöä ei tule, ollaan sameammilla vesillä.

Todennäköistä on, että eniten parlamenttipaikkoja saanut puoluejohtaja yrittää ensimmäisenä hallituksen muodostamista, vaikka enemmistöä ei olekaan. Järjestyksestä ei ole kuitenkaan mitään varsinaista lakia.

Vaikka labourin johtaja Ed Miliband saisikin yrittää hallituksen muodostamista ensin, pysyy nykyinen pääministeri David Cameron tehtävässään, kunnes uusi hallitus on koossa. Jos taas konservatiivit saavat eniten paikkoja, yrittää Cameron löytää tukijat uudelle hallitukselleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat