Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britit käyvät arvaamattomat parlamenttivaalit

Britannia äänestää torstaina parlamenttivaaleissa. Kisa on tiukka ja tulosta mahdotonta ennustaa.

Ulkomaat
 
Ketä britti äänestää parlamenttivaaleissa ja miksi?
Ketä britti äänestää parlamenttivaaleissa ja miksi?
Jatkuvuus ja talous ovat konservatiivien valtit. Työväenpuolue lähtee köyhien asialle. Skotlanti haluaa lisää itsenäisyyttä. Toimittaja: Annamari Sipilä, Lontoo. Kuvaaja: Conor O'Leary. Leikkaus Terhi Liimu HS.
Britannia äänestää
7. toukokuuta 2015.

Brittiläiseen tyyliin ei kuulu viljellä ylisanoja – paitsi ehkä ironisessa mielessä.

Tänään torstaina järjestettävien parlamenttivaalien kohdalla ylisanoja ei voi kuitenkaan välttää. Vaalit ovat "tärkeimmät", "tiukimmat" ja "arvaamattomimmat" miesmuistiin.

Britannian poliittinen järjestelmä on "muuttunut radikaalisti". Vanhat nokkimisjärjestykset eivät enää päde, vaan "häntä heiluttaa koiraa".

Brittimedian otsikot eivät ole ironisia, vaan nyt on tosi kysymyksessä. On mahdotonta sanoa, kenestä tulee Britannian seuraava pääministeri: nykyisestä konservatiivipääministeristä David Cameronista vai työväenpuoluelaisesta oppositiojohtajasta Ed Milibandista.

Kaksi suurta puoluetta käyvät vaalipäivään aivan ripirinnan. Mitä kansa haluaa? Jatkokauden Cameronin tiukalla talouslinjalla? Vai Milibandin tarjoamaa muutosta eli harppausta vasemmalle?

Kun kannattajia kuuntelee, on selvää, että Britanniassa jos missä äänestäjät elävät omissa kuplissaan. Cameronin kannattajat näkevät hänet luotettavana ja uskottavana vastuunkantajana, joka luotsaa Britannian taloutta turvaan.

Vastustajien mielestä taas etuoikeutetusta tausta tuleva Cameron on vieraantunut todellisuudesta. Hän suosii rikkaita ja polkee köyhiä ja vahvistaa näin luokkayhteiskuntaa.

Miliband jakaa äänestäjäkuntaa aivan samalla tavalla. Kannattajat näkevät hänet oikeudenmukaisena uudistajana, joka panisi rikkaat ja suuryhtiöt maksamaan reilun osuutensa veroista.

Vastustajien mielestä Miliband on epäluotettava ja -edustava ammattiyhdistysten edusmies, jolla ei ole hajuakaan uskottavasta taloudenpidosta.

Cameron ja Miliband panivat viimeisenä kampanjapäivänä keskiviikkona kaikkensa likoon. Puoluejohtajat yrittivät tavata vielä niin monta äänestäjää kuin mahdollista.

Valtapeli ei ole Britanniassa kuitenkaan enää vain kahden kauppa.

"Labour ja konservatiivit ovat saamassa kaikkien aikojen alimman yhteenlasketun äänimäärän", sanoo politiikan tutkija ja vaalibloginpitäjä Jack Blumenau.

Se on selvää, että pääministeriksi nousee joko Cameron tai Miliband. Täysin auki on sen sijaan se, kenen tuella se tehdään.

"Enemmistöhallituksen syntyyn ei usko juuri kukaan, se on aivan selvää", sanoo asiantuntija Rupert Adams William Hill -vedonlyöntiyhtiöstä.

Tarvitaan siis hallitusneuvottelut. Pääministeriksi pyrkivän pitää varmistaa riittävän monen muun puolueen tuki. Tämä on kaksipuoluejärjestelmään tottuneelle Britannialle kauhistus.

Tässä vaiheessa areenalle astuu Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon. Sturgeon ei ole itse parlamenttivaaleissa ehdolla, mutta hän johtaa vaalien suuryllättäjää Skotlannin kansallispuoluetta SNP:tä.

SNP on tuhoamassa labourin kannatuksen Skotlannissa – ja konservatiivejahan skotit eivät ole voineet sietää koskaan.

Englannissa viime syksyyn asti täysin tuntematon Sturgeon on nyt nimi kaikkien huulilla. Konservatiivien mielestä hän on "Britannian vaarallisin nainen", joka uhkaa sotkea miesten politikoinnit Lontoossa ja hajottaa viimekädessä koko Yhdistyneen kuningaskunnan.

Skotlannissa Sturgeon on kansallissankari. Nyt häntä ihaillaan jopa Englannissa. Aitous vetoaa. "Hän on erittäin itsevarma, raikas ja osaa pitää linjansa. Hän laukoo jopa vitsejä", professori Kate Jenkins analysoi Sturgeonin suosiota.

Jos Miliband pääsee yrittämään hallituksenmuodostusta, tarvitsee hän todennäköisesti SNP:n epävirallisen tuen. Samaan hallitukseen puolueet eivät silti mahdu.

Sturgeon on jo monesti ilmoittanut haluavansa häätää Cameronin pääministerin virka-asunnosta ja istuttavansa paikalle Milibandin. Milibandin on kuitenkin vaikea ottaa vastaan Sturgeonin ja SNP:n tukea, sillä se saa hänet näyttämään heikolta.

Politiikan tutkijoiden mukaan SNP:n syöksy tärkeisiin asemiin Britannian valtakunnanpolitiikassa onkin näiden vaalien merkittävin uutinen.

Samaan aikaan Cameron yrittää tähytä nykyiseen hallituskumppaniin eli liberaalidemokraatteihin, että löytyisikö sieltä yhä tukea uuden hallituksen muodostamisessa. Liberaalit empivät.

Mahdollista on myös se, että tarpeeksi vakaata hallitusta ei vain synny. Silloin Britanniassa järjestettäisiin uudet parlamenttivaalit jo ensi syksynä.

Aiemmin siihen ei ole halua. Puolueiden rahat ovat loppu.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

TOBY MELVILLE AFP
Britannian konservatiivipääministeri David Cameron (vas.) asetteli keskiviikkona tiiliskiviä talonrakennustempauksessa Lancasterissa. Päivä oli viimeinen kampanjapäivä ennen torstain parlamenttivaaleja.
Britannian konservatiivipääministeri David Cameron (vas.) asetteli keskiviikkona tiiliskiviä talonrakennustempauksessa Lancasterissa. Päivä oli viimeinen kampanjapäivä ennen torstain parlamenttivaaleja.
ANDY BUCHANAN AFP
Skotlannin pääministeri ja Skotlannin kansallispuolueen SNP:n puheenjohtaja Nicola Sturgeon puhui keskiviikkona Edinburghissa.
Skotlannin pääministeri ja Skotlannin kansallispuolueen SNP:n puheenjohtaja Nicola Sturgeon puhui keskiviikkona Edinburghissa.
OLI SCARFF AFP
Työväenpuolueen puheenjohtaja Ed Miliband kampanjoi vaalipäivän aattona Colnessa Länsi-Englannissa.
Työväenpuolueen puheenjohtaja Ed Miliband kampanjoi vaalipäivän aattona Colnessa Länsi-Englannissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat