Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliini oli raunioina henkisesti ja fyysisesti

Ulkomaat
 
Katso harvinaista värikuvaa sodanjälkeisen Berliinin kaduilta
Katso harvinaista värikuvaa sodanjälkeisen Berliinin kaduilta
Elämä Berliinissä alkoi vuonna 1945 nollapisteestä. Ykstyinen saksalainen filmiarkisto Chronos on julkaissut harvinaista värimateriaalia sodan jälkeisen Berliinin kaduilta.

Liittoutuneet pommittivat Berliiniä toisen maailmansodan aikana ilmasta 363 kertaa vuosien 1940 ja 1945 välillä. Kaupungista pakeni lähes kaksi miljoonaa ihmistä. Eniten pommituslentoja tekivät britit ja amerikkalaiset.

Pommitusten jälkiä voi vieläkin nähdä Berliinin katukuvassa. Vanhojen talojen väliin on rakennettu uusia tuhottujen tilalle, ja kortteleissa voi yhä nähdä yllättäviä tyhjiä tontteja.

Yksi kuuluisimmista pommitetuista rakennuksista on keisari Vilhelmin muistokirkko Länsi-Berliinissä lähellä Zoologische Gartenin asemaa. Berliiniläiset halusivat jättää sen torniin pommituksen jäljet.

Juutalaisia kuljetettiin Berliinistä tuhoamisleireille. Kaupungin kaduilla talojen eteen on asennettu pronssisia muistokiviä murhattujen juutalaisten ja muiden natsien vainoaminen ihmisten muistoksi. Muistokiviä on noin 500 paikkakunnalla Saksassa ja myös muualla Euroopassa.

Siviiliväestö kärsi Berliinissä valtavasti. Sodan loppuvaiheessa ja heti sen jälkeen liittoutuneiden sotilaat raiskasivat satojatuhansia naisia.

Ruokaa oli vähän, joten berliiniläiset perustivat kaikille mahdollisille tonteille viljelypalstoja. Brandenburgin portin kupeessa oli vihannesmaita, ja oopperan edessä Unter den Linden -kadulla laidunsivat lehmät.

DPA
Lehmät laidunsivat Berliinissä oopperan edessä sodan päätyttyä.
Lehmät laidunsivat Berliinissä oopperan edessä sodan päätyttyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat