Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Israel sai yhden oikeistolaisimmista hallituksistaan

Ulkomaat
 
Gali Tibbon AFP
Pääministeri Benjamin Netanjahu (oik.) ja Juutalainen koti -puolueen Naftali Bennet kertoivat hallituksen muodostamisesta keskiviikkona.
Pääministeri Benjamin Netanjahu (oik.) ja Juutalainen koti -puolueen Naftali Bennet kertoivat hallituksen muodostamisesta keskiviikkona. Kuva: Gali Tibbon AFP

Israelissa saatiin myöhään keskiviikkoyönä pitkään odotettuja uutisia. Maahan oli saatu hallitus seitsemän viikon yrittämisen jälkeen.

Tuloksena oli hallituskoalitio, jota on kuvailtu yhdeksi Israelin historian oikeistolaisimmista.

Pääministeripuolueena jatkaa maaliskuun vaalit voittanut oikeistopuolue Likud.

Likudin johtaja Benjamin Netanjahu varmisti näin voivansa aloittaa neljännen kauden pääministerinä. Hallituskumppaneikseen hän on saanut laitaoikeistolaisen Juutalainen koti -puolueen, keskustaoikeistolaisen Kulanun sekä ultraortodoksiset UTJ:n ja Shasin.

Hallitus on äärimmäisen hauraalla pohjalla, sillä sen enemmistö parlamentissa on yhden kansanedustajan varassa. Hallituspuolueilla on 120-paikkaisessa Israelin parlamentissa eli knessetissä 61 kansanedustajaa.

Jos Netanjahu olisi epäonnistunut hallituksen muodostamisessa ennen keskiviikoksi asetettua takarajaa, hallituksen muodostajan rooli olisi siirtynyt todennäköisesti keskusta-vasemmistolaiselle sionistiunionille.

Kiperässä tilanteessa Netanjahu joutui tekemään myönnytyksiä pienemmille puolueille, jotka saivat useita keskeisiä ministerisalkkuja.

Neuvotteluiden voittajana pidettiin etenkin Juutalainen koti -puoluetta, joka venytti suostumistaan hallitukseen viime hetkeen asti. Puheenjohtaja Naftali Bennet sai tingittyä puolueelleen muun muassa tärkeän oikeusministerin salkun.

Oikeusministeriksi nousee kovista lausunnoista tunnettu Ayelet Shaked. Shaked on muun muassa julistanut "koko Palestiinan kansan viholliseksi".

Hallituksen kokoonpano lupaakin vaikeuksia palestiinalaisten ja israelilaisten jäissä oleville rauhanneuvotteluille. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi vieraileva tutkija Mari Neuvonen ei usko, että uudella hallituksella olisi kovin suuria haluja lähteä itse edistämään rauhanneuvotteluita.

"Mutta paineet Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin tahoilta ovat kuitenkin kovat."

Esimerkiksi Juutalainen koti on suhtautunut äärimmäisen kielteisesti kahden valtion suunnitelmaan.

Puolueella on tiiviit suhteet siirtokuntaliikkeeseen.

Miehitetyillä palestiinalaisalueilla Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa sijaitsevat siirtokunnat ovat olleet yksi kynnyskysymyksistä rauhanneuvotteluissa. Palestiinalaiset katsovat niiden nakertavan pohjaa palestiinalaisvaltiolta. Myös kansainvälinen yhteisö pitää siirtokuntia laittomina.

Israelin kerrottiin torstaina hyväksyneen 900 uuden asunnon rakentamisen Itä-Jerusalemissa sijaitsevaan Ramat Shlomon siirtokuntaan, kertoi uutistoimisto AFP.

Neuvonen uskoo, että uusi hallituskokoonpano voi vaikuttaa Israelin ulkopoliittiseen asemaan. Etenkin suhteet Yhdysvaltoihin ja Euroopan maihin voivat vaikeutua, jos neuvottelut palestiinalaisten kanssa eivät etene ja siirtokuntarakentaminen jatkuu.

Israelin suhteet läheisimpään liittolaiseensa Yhdysvaltoihin ovat olleet viime kuukausina aallonpohjassa. Netanjahu ehti lupailla vaalikampanjansa aikana, ettei hänen kaudellaan perustettaisi palestiinalaisvaltiota. Vaikka hän myöhemmin pyörsi lausuntoaan, Yhdysvallat on kritisoinut kommentteja poikkeuksellisen tuomitsevasti.

"Israelin pitäisi nyt lämmittää suhteitaan Yhdysvaltoihin", Neuvonen toteaa.

Netanjahun uuden hallituksen elinkaari voi kuitenkin jäädä lyhyeksi. Israelissa spekuloitiin jo torstaina, että hallitus olisi vain Netanjahun väliaikainen ratkaisu.

Israelilaislehti Haaretzin mukaan Israelissa uskotaan, että Netanjahu yrittää laajentaa hallituspohjaa, kun hän on saanut ajettua läpi valtionbudjetin loppukesästä.

"Hyvin epätodennäköiseltä tuntuu, että tämä hallitus olisi pysyvä", Neuvonen sanoo.

Lehden haastattelemien lähteiden mukaan Likud olisi käynyt salaisia neuvotteluja ainakin sionistiunionin kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat