Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toinen maailmansota jätti valtavat arvet

Voittajat jakoivat Saksan ja itäisen Euroopan. Samalla kylvettiin siemenet kylmään sotaan.

Ulkomaat
 

Vuosi 2015 on sotamuistojen huippuvuosi. Sata vuotta sitten oli käynnissä ensimmäinen maailmansota, ja tasan 70 vuotta sitten päättyi toinen maailmansota Euroopassa.

Ensimmäistä maailmansotaa ei ole enää aikalaisia muistelemassa. Varsinkin Saksassa on tänä vuonna kiinnitetty erityistä huomiota niiden ihmisten kuulemiseen, jotka vielä ovat elossa ja voivat kertoa omista kokemuksistaan.

Natsien keskitysleirejä oli paljon, minkä takia tänä vuonna on ollut myös kymmeniä vapautuksen muistojuhlia. Jokaiseen muistojuhlaan on osallistunut eloonjääneitä vankeja. Viiden tai kymmenen vuoden päästä heitä on enää kourallinen.

Pari viikkoa sitten Lüneburgissa alkoi poikkeuksellinen oikeudenkäynti Auschwitzin keskitysleirillä kirjanpitäjänä toiminutta Oskar Göringiä vastaan.

Oikeussalissa käsittelyä seuraamassa oli kymmeniä keskitysleireiltä eloonjääneitä.

Toinen maailmansota on yksi tutkituimmista historian tapahtumista.

"Historiantutkijan pahin vihollinen on silminnäkijä", kärjistää Berliinin Freie Universitätin historian professori Paul Nolte.

Nolte haluaa, että sekä saksalaisten tekijä- että uhrirooleja käsitellään tutkimuksessa. Aiemmin saksalaiset historioitsijat jakautuivat kahteen koulukuntaan sen mukaan, pitivätkö he kaiken pahan alkuna Adolf Hitleriä vai löysivätkö he syytä myös saksalaisesta 1930-luvun yhteiskunnasta laajemmin.

Sodan jälkeen alkoi Saksan ja koko Euroopan etupiirien jako, joka pyrki sodan aloittaneen Saksan lamauttamiseen.

Millaiselta Euroopan kartta näytti, kun Saksa antautui ensin 7. toukokuuta Reimsissa ja 8. toukokuuta kello 23.01 Saksan aikaa Berliinin Karlshorstissa?

Liittoutuneet olivat valloittaneet suuren osan natsi-Saksan valtaamista alueista takaisin jo syksyllä 1944.

Maailmanmahdiksi pyrkinyttä Saksaa ei enää ollut, oli neljä miehitysaluetta. Yhdysvallat, Neuvostoliitto ja Britannia olivat sopineet jo helmikuussa 1945 Jaltan konferenssissa, kuinka Saksa jaetaan miehitysvyöhykkeisiin. Näistä sopimuksista syntyi myöhemmin erimielisyyksiä.

Heinäkuussa liittoutuneiden johtajat Josif Stalin, Winston Churchill ja Harry Truman tapasivat Berliinin kupeessa Potsdamissa. Siellä Saksa ja itäinen Eurooppa jaettiin miehitysvyöhykkeisiin, ja samalla kylvettiin siemenet kahden kilpailevan yhteiskuntaideologian väliseen kylmään sotaan.

Tuolloin Saksa jaettiin Länsi-Saksaan ja Itä-Saksaan, josta tuli Neuvostoliiton etupiiri.

Tyynellämerellä sota jatkui vielä Potsdamin konferenssin aikana. Yhdysvallat pudotti järkyttävää tuhoa kylväneet atomipommit elokuun alussa Japanin Hiroshimaan ja Nagasakiin. Japani antautui syyskuun alussa.

Korjaus 8. toukokuuta kello 12.30: Juttuun liittyvässä alkuperäisessä kartassa oli virheitä Suomen ja Norjan osalta. Virheet on nyt korjattu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat