Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan vaihdemies ylistää nykymatkailun helppoutta

Euroopan vaihdemies vetää henkeä junassa Brysselistä Haagiin

Ulkomaat
 
Heikki Aittokoski hs
Hollantilaiset Rinse Kruithof (vas.) ja Sara Ansem pitävät itseään ennen kaikkea amsterdamilaisina. He olivat junassa matkalla Antwerpenistä Amsterdamiin.
Hollantilaiset Rinse Kruithof (vas.) ja Sara Ansem pitävät itseään ennen kaikkea amsterdamilaisina. He olivat junassa matkalla Antwerpenistä Amsterdamiin. Kuva: Heikki Aittokoski hs
Toimittaja Heikki Aittokoski matkustaa junalla Euroopassa ja ottaa selvää maanosan tilasta. Osa 6.

Onko se vielä Belgia? Vai onko se jo Hollanti? Vai onko sen väliä? Asukkailleen toki on, mutta Euroopan vaihdemiehelle ei. Juna kolistelee pimenevässä illassa reittiä Bryssel-Mechelen-Antwerpen-Roosendaal-Dordrecht-Rotterdam-Haag.

Antwerpenin ja Roosendaalin välillä kulkee valtakunnanraja, jota ei mistään huomaa. Vormupukuisia passintarkastajia ei nouse junaan.

Kakkosluokan vaunun kanssamatkustajat, amsterdamilaiset Sara Ansem ja Rinse Kruithof, ovat palaamassa lyhyeltä lomamatkalta Antwerpenistä.

Molemmat ovat 26-vuotiaita. He pitävät vitsinä ajatusta, että Belgian ja Hollannin välillä olisi rajatarkastukset.

"Ylitän rajan ehkä viisi kertaa vuodessa", Kruithof sanoo. "Ikinä ei ole tarkastettu."

Kruithof on kustannustoimittaja, Ansem hotellipäällikkö. Kun he syntyivät, Euroopan rajat eivät olleet avoimia. Oli rautaesirippukin vielä. Tosin se veteli viimeisiään.

Matkustamisen helppous on nyky-Euroopan hienoimpia piirteitä, jota ei sovi pitää itsestään selvänä.

Nytkin monessa maassa kuuluu vaatimuksia vapaan liikkuvuuden rajoittamisesta. Viimeksi vaihdemies todisti tätä vappuna Pariisissa, jossa Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen piti palopuhettaan.

Le Penin kannattaisi lukea Mika Waltaria. Tämä kertoo kirjassaan Lähdin Istanbuliin, millaista oli matkanteko junalla Euroopassa vuonna 1947.

Waltari kulki puolisonsa Marjatan kanssa Hollannista Belgiaan, samaisella rataosuudella kuin vaihdemies nyt, mutta päinvastaiseen suuntaan.

"Belgian rajan lähestyessä kävi mieliala aluksi niin hilpeästi sorisseessa vaunussa oudon vaisuksi. Oli mielenkiintoista todeta, miten rajan lähestyminen vaistomaisesti herätti pingottuneen tunnelman. Hollannin-Belgian rajalla olikin ehkä ankarin kohtaamani tullitarkastus koko matkan varrella."

"Vaunut tyhjennettiin ja kaikkien matkustajien oli pakko siirtyä tavaroineen avaraan tullisaliin. Ankarimpia ja kyseliäimpiä olivat tullimiehet kaikissa maissa omia maanmiehiään kohtaan ja moni hollantilainen punoitti ja pyyhki tuskanhikeä otsaltaan, kun heidän tavaransa pengottiin auki ja lompakot ja käsilaukut tarkastettiin viimeistä piirtoa myöten."

Waltari kertoo myös uuvuttavasta, ulkomaanmatkaa edeltäneestä byrokratiasta.

"Nyt tarvitaan Suomessa ulkomaanmatkaa varten passi ja matkustuslupa, jotka saa lääninhallituksesta, jos pystyy esittämään kylliksi pätevät syyt matkaansa. Sen lisäksi tarvitaan valuuttaa, jonka voi myöntää vain Suomen Pankki, jos pystyy esittämään kylliksi pätevät syyt matkaansa."

Sitten on vielä matkanteon nopeus. Eurooppa eteni vuosituhansia laivan tai hevosen ehdoilla. Kun Pariisissa vallattiin Bastilji 14. heinäkuuta 1789, tieto oli Lontoossa kolmen ja Wienissä vasta kahdeksan päivän päästä.

"Välimeren ylittäminen idästä länteen oli antiikin ajoista asti kestänyt 80 päivää", kirjoitti saksalaishistorioitsija Hagen Schulze. "Maamatka mantereen halki Madridista Pietariin kesti suunnilleen saman verran. Rautatie rikkoi vankilan."

Vuonna 1839 englantilaislehti The Quarterly Review esitti haltioituneen profetian uuden kulkuvälineen vaikutuksista: "Asteittain ja lopulta täysin tuhotaan tila ja etäisyys, joiden tähän asti on ajateltu erottavan maailman kansakunnat ikuisiksi ajoiksi."

Näin pitkällä ei sentään olla, eikä tulla. Junamatka Brysselistä Haagiin vie 2:22 tuntia. Thalys-luotijunalla säästäisi puolisen tuntia.

Eikä liikkumisen helppous millään automatiikalla yhdistä kansakuntia. Vaihdemiehen kanssamatkustajatkin ovat sitä mieltä, että eurooppalainen identiteetti tuntuu keinotekoiselta. "Minä olen amsterdamilainen", Sara Ansem toteaa. "Sanon aina tulevani Amsterdamista, en Hollannista, saati Euroopasta."

"Eurooppalaisilla on tietysti samankaltaisuuksia", Rinse Kruithof jatkaa. "Mutta ei Puola tai Slovakia merkitse minulle sen enempää kuin satunnaiset maat Euroopan ulkopuolella."

Ehkä eurooppalainen identiteetti on ja jää illuusioksi. Vaihdemiehelle riittääkin, että kiskot kiidättävät joutuisasti, eikä rajoilla tarvitse puljata guldeneiden tai frangien tai markkojen kanssa. Juna saapuu Haagin Hollandspoor-asemalle kello 22.17.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat