Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nepal taistelee nyt aikaa vastaan

Avustusjärjestöt yrittävät toimittaa riittävästi suojia ja saada vesihuollon kuntoon ennen monsuunin alkua

Ulkomaat
 
Suomen Punainen Risti Minna Passi
Maanjäristyksessä loukkaantuneet nepalilaiset jonottivat Kathmandun kenttäsairaalassa röntgeniin, jonka laitteet Suomen Punainen Risti on paikalle toimittanut.
Maanjäristyksessä loukkaantuneet nepalilaiset jonottivat Kathmandun kenttäsairaalassa röntgeniin, jonka laitteet Suomen Punainen Risti on paikalle toimittanut. Kuva: Suomen Punainen Risti Minna Passi

Nepalissa käydään kilpajuoksua aikaa vastaan, kuvailee Unicefin vesi- ja sanitaatiotyötä Kathmandussa Nepalissa johtava Antti Rautavaara. Hän yrittää parhaillaan kerätä järjestölle riittävästi rahaa, jotta maanjäristyksessä vaurioituneille alueille saataisiin riittävästi vesi- ja hygieniahuoltoa ennen kuukauden kulutta alkavaa monsuunia.

Lämpötila Nepalissa nousee jo nyt jopa 40 asteeseen, ja kuumassa ja kosteassa ilmassa ripulitaudit ja muut sairaudet alkavat levitä. Noin 80 prosenttia juomavedestä sisälsi Rautavaaran mukaan ulosteperäisiä bakteereja jo ennen maanjäristystä, ja nyt tilanne on entistä pahempi.

"Jos sanitaatiota ja vedenjakelua ei saada toimimaan ennen monsuunia, on riski, että kulkutaudit kuten kolera lähtevät leviämään. Pahimmassa tapauksessa seuraamukset ovat äärimmäisen vakavia", hän sanoo.

Myös pressuilla ja teltoilla on kiire. "Täällä on jaettu tuhansia ja tuhansia pressuja, mutta kaikki pyytävät yhtä asiaa: suojaa", kertoo HS:n toimittaja Minna Passi, joka työskentelee nyt Punaiselle ristille Nepalissa.

Monsuunin tultua pressuviritelmät eivät enää riitä, vaan tarvitaan kunnollisia telttoja.

Maanjäristys ravisteli Nepalia kaksi viikkoa sitten perjantaina. Melkein heti sen jälkeen alkoi sataa. "Osissa maata satoi melkein viikon yhtä mittaa. Ilman suojaa ei voinut nukkua, ja monet valvoivat sen takia päiväkausia", Passi kuvailee. Nyt sade on tauonnut, mikä on helpottanut sekä elämää että pelastustöitä.

Rautavaaralla on myös positiivisia uutisia. Vuoristoalueilla vesihuoltojärjestelmät ovat oletettua paremmassa kunnossa. Kyläyhteisöt ovat pieniä ja hajallaan, ja ihmiset pyrkivät pysymään kotiensa lähettyvillä.

Rautavaaran mukaan Kathmandun laaksoon perustetut avustusleirit ovat alkaneet tyhjentyä.

Myös Passi kertoo, että työt ovat edenneet. Hän vieraili Sindhupalchowkin alueella Chautaran kaupungissa viikko sitten ja uudelleen tällä viikolla.

"Viikko sitten tilanne oli lohduton. Nyt paikalla on kenttäsairaala, ja vakavat vammat on jo saatu hoidettua", Passi kertoo.

Sairaalasta vastaa Norjan Punainen risti, ja sen röntgenlaitteet on tuotu Suomesta.

Sekä Passi että Rautavaara kertovat, että tilanteen kartoitus on yhä kesken eikä avun tarpeen lopullista määrää vielä tiedetä. "Joka tapauksessa työ jatkuu vuosia", Passi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat