Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliinin viimeiset taistelut olivat epätoivoisia – harvinainen värifilmi näyttää tuhon

Toinen maailmansota Euroopassa päättyi natsi-Saksan antautumiseen 8. toukokuuta 1945. Berliiniläinen Ernst Bittcher oli tuolloin 16-vuotias. Hän vältti isänsä toiveen mennä Hitlerin henkivartiokaartiin ja päätyi sodan viime hetkiksi valtiopäivätaloon.

Ulkomaat
 
Katso harvinaista värikuvaa sodanjälkeisen Berliinin kaduilta
Katso harvinaista värikuvaa sodanjälkeisen Berliinin kaduilta
Elämä Berliinissä alkoi vuonna 1945 nollapisteestä. Ykstyinen saksalainen filmiarkisto Chronos on julkaissut harvinaista värimateriaalia sodan jälkeisen Berliinin kaduilta.

Puna-armeijan tykistötuli oli jo monta viikkoa jylissyt natsi-Saksan pääkaupungin Berliinin laidoilla.

Vuoden 1945 huhtikuun puolivälin jälkeen Valko-Venäjän rintaman joukot lähestyivät kaupunkia, joka oli jo liittoutuneiden ilmapommitusten riipimä.

Toinen maailmansota oli lähellä loppuaan.

Berliiniä puolustivat sekalaiset joukot, joihin oli haalittu Hitler-Jugendiin kuuluneita nuoria poikia.

Yksi heistä oli lukiolainen Ernst Bittcher, 16, läntisestä kaupunginosasta Zehlendorfista.

Christian T. JØrgensen
Ernst Bittcher, 86, kertoo sotakokemuksistaan kotonaan Berliinissä.
Ernst Bittcher, 86, kertoo sotakokemuksistaan kotonaan Berliinissä.

Nyt tuo pojankloppi on 86-vuotias valkeahiuksinen mies, joka istuu olohuoneessaan Berliinissä.

Antiikkikaappi on täynnä sotaan ja hänen myöhempään ammattiinsa urkujen rakentajana liittyviä papereita. Kaapin päällä kunniapaikalla on pienoismalli Saksan valtiopäivätalosta, Reichstagista.

Ernst Bittcher ja hänen luokkakaverinsa oli kutsuttu loppuvuodesta 1943 ilmatorjuntatykin apumiehiksi.

"Ei pelottanut, ei ollenkaan. Aseen käyttö kiinnosti minua", Bittcher muistelee.

Hänen mukaansa apumiehen tittelin oli tarkoitus rauhoittaa vanhempia, mutta käytännössä pojat koulutettiin heti tykkimiehiksi. Heidän piti nopeasti oppia mittaamaan ampumasuunta ja kantomatka.

Määräys kävi Hitlerin henkivartiokaartin - mutta mitä sitten kävi?
Määräys kävi Hitlerin henkivartiokaartin - mutta mitä sitten kävi?
Saksalainen Ernst Bittcher, 86, kertoo, kuinka hän välttyi sodan viimeisinä päivinä vuonna 1945 joutumasta suoraan Hitlerin alaiseksi. Hänen isänsä, SS-mies, olisi mielellään nähnyt poikansa valtakunnankansliassa. Toimittaja: Tiina Rajamäki. Kuvaus ja editointi: Christian T. Joergensen.

Bittcherin isä kuului niin sanottuun mustaan SS-joukkoon, joka koostui kotirintamalla vapaaehtoisesti toimineista miehistä. Hän oli haavoittunut eikä itse ollut rintamalla, mutta lähetti kaksi nuorta poikaansa epäröimättä puolustustehtäviin. Isosiskokin oli Puolalta vallatulla alueella huoltotöissä.

"Perheessäni sotilas oli aina ollut esikuva. Äiti aina muistutti, kuinka kaukana itärintamalla sotilaat ampuivat jäisin sormin 40 asteen pakkasessa. Nyt olin sitten itsekin sotilas, ilman sotilaspassia", Bittcher sanoo.

Natsi-Saksan armeija Wehrmacht kokosi kaikki kynnelle kykenevät pääkaupungin puolustukseen. Hitler oli jo tammikuussa muuttanut Führer-bunkkeriin.

Kuusitoistavuotiaana Ernst Bittcher haaveili arkkitehdin urasta. Kaikki tulevaisuuden haaveet olivat murskautua hänen isänsä natsi-ideologian takia. SS-kotirintamajoukkoihin kuulunut isä oli nimittäin vinkannut pojastaan ylemmille tahoille.

Isä saapui tykistöpatterin päällikön luo kädessään kirjekuori valtakunnankansliasta. Kirje määräsi Ernstin Adolf Hitlerin henkivartiokaartiin. Patterin komentaja kuitenkin ilmoitti, että Bittcheriä tarvittiin silloisessa tehtävässään ja ettei hän noudata Führerin käskyä.

"Niin päällikkö lahjoitti minulle aivan erilaisen tulevaisuuden kuin minulla olisi ollut SS-mieheksi komennettuna valtakunnankansliassa", Bittcher kertoo.

Ajatus natsiksi leimaamisesta loppuiäksi nostaa vanhan miehen tunteet pintaan.

Ernst Bittcher päätyi mukaan valtiopäivätalon eli Reichstagin puolustukseen.

"Siellä viholliseni oli ennemminkin SS kuin puna-armeija. Näin, kuinka fanaattisia SS-miehet olivat", Bittcher sanoo.

Oli jo huhtikuun 26. päivä. Liittoutuneet lähestyivät Berliiniä, josta oli suunniteltu kolmannen valtakunnan pääkaupunkia Germaniaa. Pojat kuljettivat aukiolle tykin ilman minkäänlaista sivustasuojaa.

"Sillä ei enää ollut mitään tekemistä Reichstagin puolustamisen kanssa. Meidän osaltamme sota oli oikeastaan ohi", Ernst Bittcher kuvailee.

Valtiopäivätalon oikeassa siivessä oli sekalaista porukkaa. Siellä oli Bittcherin mukaan ehkä kolmisenkymmentä eri joukoista paikalle hakeutunutta sotilasta ja kellarissa kymmeniä pommeilta suojaan tuotuja lapsia.

"Minä ihmettelen kovasti historiankirjoitusta, jonka mukaan valtiopäivätalosta kamppailtiin viimeiseen veripisaraan. Siellä oli rauhallista", Bittcher sanoo.

Talon vasemmassa siivessä majaa pitivät SS-sotilaat, mutta Ernst Bittcherin mukaan kaksi päätyä eivät olleet toisiinsa yhteydessä.

Vapunaattona, kilometrin päässä valtiopäivätalosta Hitler teki itsemurhan.

Samana iltapäivänä puna-armeijan tykistökeskitys loppui yhtäkkiä. Silloin kaksi SS-miestä löysi Reichstagin kellariin suojautuneen Ernst Bittcherin.

He lähettivät hänet henkensä kaupalla viemään aukion yli voileipiä, vettä ja lopulta aseitakin aukion toiselle puolelle kellariin mottiin jääneille laskuvarjojääkäreille.

"Joku syy siinä täytyi olla, miksi venäläiset eivät ampuneet minua. Oliko olemassa joku määräys, ettei ammuta?" hän kysyy.

Bittcher haluaisikin lisätä historiankirjoihin, kuinka taistelut Berliinistä eivät olleet verisiä, vaan ennemminkin asiat vain etenivät.

Kaupungilla hän kuuli uutisen. Hitler oli kuollut.

"Niin, tuolloin kerrottiin, että sankarillisesti ja rintamalla. Olin suhtautunut pikkupoikana Hitleriin kuin puolijumalaan."

Hän näki, kuinka SS-sotilaat hävittivät kuumeisesti SS-merkkejään Bellevuen linnan lähellä.

"Erittäin ratkaiseva asia kauhujen selviämisessä oli hetki, jolloin Berliinin lähellä sijainneesta Ravensbrückin keskitysleiristä alkoi tulla kaupunkiin tietoja ja vankeja. On mahdotonta käsittää, miten jostakusta ne tiedot saatuaan ja filmit nähtyään voi vielä tulla uusnatsi.

Kun natsi-Saksa antautui 8. toukokuuta Berliinissä, hän ei tiennyt siitä mitään. Bittcher oli neuvostojoukkojen vankina.

Hänet vapautettiin syyskuussa 1945, jolloin hän sai luvan palata Länsi-Berliiniin amerikkalaisten sektorille.

"Olen huolissani äärimmäisyyksiin uskovista ihmisistä. Liian moni kärsii yhä maailmassa fanaattisten ihmisten takia".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat