Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä häviäjä lähtee heti ja pää pystyssä

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä

Britannin poliittinen etiketti on rankka ja armoton. Häviäjän on parempi suunnata heti exit-ovelle, ettei joudu nöyryyttävästi ulosheitetyksi.

Eilen perjantaina vaalituloksen selvittyä peräti kolme puoluejohtajaa veti nopeat johtopäätöksensä ja ilmoitti erostaan. Puoluejohtajan tehtävät jättivät labourin Ed Miliband, liberaalidemokraattien Nick Clegg ja Britannian itsenäisyyspuolueen eli Ukipin Nigel Farage.

Samaan aikaan Skotlannin kansallispuolueen johtaja Nicola Sturgeon tuuletti Skotlannissa ja konservatiivipääministeri David Cameron Englannissa. Sturgeon maalasi Skotlannin puolueensa värein keltaiseksi, Cameron Englannin siniseksi.

Mikä teki Britannian vaaleissa häviäjistä häviäjiä ja voittajista voittajia? Mitä tapahtui?

Ensinnäkin täytyy muistaa, että vaalitulos oli aito yllätys. Mielipidemittaukset kertoivat vielä vaalipäivänä torstaina, että labour ja konservatiivipuolue käyvät tiukan kisan. Näin ei käynyt. Konservatiivit murskasi labourin. Siinä sivussa tuli muitakin ruumiita.

Liberaalidemokraattien kohtaloksi koitui viisi vuotta kestänyt hallitusyhteistyö konservatiivien kanssa. Kompromissit söivät Cleggin ja puolueen uskottavuuden. Kannattajat häipyivät.

Ukipin ja Faragen kohtaloksi koitui Britannian vaalijärjestelmä. Ukip sai lähes neljä miljoonaa ääntä, mutta vain yhden parlamenttipaikan. Samaan aikaan SNP sai 1,5 miljoonalla äänellä 56 paikkaa ja labour 9,3 miljoonalla äänellä 232 paikkaa. Ei ihme, että järjestelmä tuntuu epäreilulta.

Oppositiojohtaja Miliband saattoi uskoa vielä torstai-iltana, että hänestä tulee seuraava pääministeri. Perjantainen ääntenlaskenta kertoi, että kansa oli toista mieltä.

Labourin tappio on monen asian summa. Miliband ei koskaan vakuuttanut yleisöä siitä, että hän olisi valtiomiesainesta. Puolueen vasemmalle kurkottava linja ei miellyttänyt oikealle nojautuvia brittejä. Vähäosaiset, jotka labour lupasi pelastaa, eivät vaivautuneet äänestämään tai halunneet tulla pelastetuiksi.

Skotlannissa taas SNP söi yhtä lukuun ottamatta kaikki labourin paikat. Työväenpuolue on pitänyt Skotlantia itselleen kuuluvana periferiana, johon ei ole viitsitty panostaa. Tämä on luonut hedelmällisen kasvualustan taitavasti johdetulle SNP:lle.

Entä Cameron? Voittiko hän omilla ansioillaan vai siksi, että labour oli kehnompi? Pääministerin viesti jatkuvuudesta ei ollut räväkkä, mutta ehkä se oli juuri sitä, mitä äänestäjät kaipasivat. Turha ottaa riskejä, jos vanhallakin pärjää.

Annamari Sipilä annamari.sipila@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat