Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Thaimaa ryhtyi toimiin ihmiskauppaa vastaan

Ihmissalakuljetus Bengalinlahdella on kaksinkertaistunut viime vuoteen verrattuna

Ulkomaat
 
AFP
Toukokuun alussa Thaimaan viranomaiset löysivät eteläisestä Songkhlan maakunnasta joukkohautoja, joista on paljastunut jo yli 30 ruumista. Haudat sijaitsevat salakuljettajien hylkäämien leirien ympäriltä.
Toukokuun alussa Thaimaan viranomaiset löysivät eteläisestä Songkhlan maakunnasta joukkohautoja, joista on paljastunut jo yli 30 ruumista. Haudat sijaitsevat salakuljettajien hylkäämien leirien ympäriltä. Kuva: AFP

Thaimaan pääministeri pyysi perjantaina Malesian ja Myanmarin apua Kaakkois-Aasiassa rehottavan ihmissalakuljetuksen kukistamiseksi. Vuosi sitten valtaan nousseen sotilashallituksen pääministeri Prayut Chan-ocha haluaa järjestää kolmenkeskisen tapaamisen toukokuun aikana, uutistoimistot kertoivat.

Bengalinlahden siirtolaiskriisi sai huomiota toukokuun alussa, kun Thaimaan viranomaiset löysivät laittomien siirtolaisten joukkohautoja ihmissalakuljettajien hylkäämästä leiristä Malesian rajan tuntumasta.

YK:n pakolaisjärjestön UNCHR:n mukaan Myanmarista ja Bangladeshista pakenevien laittomien siirtolaisten määrä oli alkuvuodesta kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna.

Perjantaina julkaistussa raportissaan UNHCR arvioi, että tammi—maaliskuun aikana rikolliset salakuljettivat 25 000 ihmistä Bengalinlahden yli.

Siirtolaiset ovat pääosin islaminuskoista rohingya-kansaa, joka on YK:n mukaan maailman vainotuin vähemmistö. Vuosittain tuhannet rohingyat pakenevat vainoa Myanmarista ja pyrkivät paremman elämän toivossa muslimienemmistöiseen Malesiaan.

Yleisin reitti kulkee Bengalinlahden yli Etelä-Thaimaahan, ja edelleen salakuljettajien leireihin lähelle Malesian rajaa.

Olot leireillä ovat UNHRC:n haastattelemien siirtolaisten mukaan hirvittävät. Salakuljettajat pitävät siirtolaisia häkeissä ja kiristävät näiden sukulaisilta rahaa. Varattomat myydään orjuuteen. Toiminta on niin tuottoisaa, että lapsia siepataan suoraan kaduilta laivoihin.

Viidakkoleireillä vangitut kärsivät nälästä ja puutostiloista kuten beriberistä. Pahoinpitelyt ovat yleisiä, ja selviytyjät kertovat myös raiskauksista.

Kaikki eivät selviä hengissä. Toukokuun alussa Thaimaan viranomaiset löysivät eteläisestä Songkhlan maakunnasta joukkohautoja, joista on paljastunut jo yli 30 ruumista. Haudat löytyivät salakuljettajien hylkäämien leirien ympäriltä.

Joukkohautojen löytyminen asetti Thaimaan ikävään valoon, sillä maata on moitittu löysästä suhtautumisesta ihmiskauppaan. Yhdysvaltojen ulkoministeriö pudotti viime vuonna ihmiskaupparaportissaan Thaimaan ja Malesian pahimpien laiminlyöjien joukkoon.

Pääministeri Prayut on myöntänyt, että viranomaisilla on sormensa pelissä ihmissalakuljetuksessa. "Ilman viranomaisten osallistumista tätä ei tapahtuisi", hän sanoi perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan salakuljettajat toimittavat orjia muun muassa Thaimaan kalastussektorille ja malesialaisille plantaaseille.

Thaimaa yrittääkin nyt kaikin keinoin näyttää käyvänsä kamppailuun salakuljettajia vastaan. Poliisijohtaja Somyot Poompanmoung lupasi torstaina hävittää ihmiskauppiaiden leirit maasta kymmenen päivän kuluessa. Yli 50 poliisia on jo siirretty tehtävistään epäiltyinä kytköksistä ihmissalakuljettajiin. Bangkok Post -lehden mukaan muun muassa rajakaupunki Padang Besarin kuvernööri on pidätetty.

Prayutin mukaan ongelma vaatii kuitenkin alueellista yhteistyötä. Thaimaan suuroperaation epäillään vain siirtävän ihmiskauppiaiden leirejä Malesian puolelle. YK:n mukaan yhä yleisempi käytäntö on pitää siirtolaisia vankeina laivoissa.

Bangladeshissa puolestaan poliisi AFP:n mukaan kertoi kolmen "pahamaineisen" ihmiskuljettajan kuolleen tulitaistelussa poliisin kanssa perjantaina.

Malesialaisen ihmisoikeusjärjestön mukaan salakuljettajat ja orjakauppiaat toimivat myös Malesian puolella rajaa. Malesian viranomaiset eivät kuitenkaan ole vielä kommentoineet tilannetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat