Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voitonpäivään osallistuva virolainen Karl Rammus: "Virossa veli kävi sotaa veljeä vastaan"

Tallinnalainen puna-armeijan veteraani Karl Rammus sai kutsun juhliin Moskovaan

Ulkomaat
 
Virolainen Rammus tuli panssarivaunulla Tallinnaan
Virolainen Rammus tuli panssarivaunulla Tallinnaan
Karl Rammus, 91, edustaa neuvostojoukoissa sotineen 8. virolaisen armeijakunnan veteraaneja Kremlissä voitonpäivän juhlissa. Kieli kangertelee aivoinfarktin jäljiltä, mutta muisti on kirkas. Hän kertoo, kuinka saapui puna-armeijan panssarivaunulla vapauttamaan kotimaataan. Toimittaja: Kaja Kunnas. Kuvaus ja editointi: Marko Mumm

Tallinna. Kun Moskova juhlistaa tänään lauantaina voitonpäivää, Kremlissä juhlalounaalla on myös virolainen eläkeläinen Karl Rammus.

"Ja minkälainen lounas", Rammus, 91, huokaisee kotonaan Tallinnan Õismäellä ennen matkalle lähtöä.

Näytteeksi Rammus hakee makuuhuoneen laatikosta hopeisen kolikon. Sen hän sai voitonpäivän juhlalounaalta Kremlissä viisi vuotta sitten.

Rammus on työskennellyt metallikauppiaana itsenäisessä Virossa ja tavarantoimituspäällikkönä Viron neuvostotasavallassa, mutta Moskovassa hän edustaa puna-armeijan 8:tta virolaista armeijakuntaa. Se soti toisessa maailmansodassa natsi-Saksaa vastaan Neuvostoliiton puolella.

Tallinnaan puna-armeija saapui syyskuussa 1944.

Marko Mumm
Puna-armeijan virolaisen armeijakunnan veteraani Karl Rammus löysi albumistaan valokuvan hautajaisista toisen maailmansodan ajalta. Rammus on vuonna 1944 otetussa kuvassa oikeanpuoleinen sotilas. Vaimo Anna Ennik selaili valokuvia.
Puna-armeijan virolaisen armeijakunnan veteraani Karl Rammus löysi albumistaan valokuvan hautajaisista toisen maailmansodan ajalta. Rammus on vuonna 1944 otetussa kuvassa oikeanpuoleinen sotilas. Vaimo Anna Ennik selaili valokuvia.

"Tulin Tallinnaan panssarivaunulla", Rammus sanoo.

Samassa panssarivaunussa Tallinnaan saapui kersantti, jonka vanhemmat asuivat Tallinnan Koplissa.

Kun panssarivaunut oli pysäköity vanhaan kaupunkiin Toompeanmäelle ortodoksikirkon luokse, toverukset lähtivät oitis tapaamaan kersantin vanhempia.

Kersantin vanhempien kotona odotti yllätys. He olivat paenneet puna-armeijaa, jonka mukana heidän poikansa nyt saapui heitä vapauttamaan.

"Meidän tehtävämme oli vapauttaa Tallinna Saksan fasismista", sanoo Rammus.

Tapaus ei ollut ainoa skitsofreeninen tilanne, jota Rammus todisti.

Fakta

Mikä voitonpäivä?

 Natsi-Saksa allekirjoitti antautumisen liittolaisille kahdesti: Reimsissä 7. toukokuuta ja Berliinissä keskiyön jälkeen 9. toukokuuta 1945.

 Neuvostoliitossa toukokuun 9:ttä alettiin juhlistaa voitonpäivänä. Tapa kukittaa sotamuistomerkki elää vahvana venäjänkielisessä väestössä entisen Neuvostoliiton alueella, myös Baltiassa.

 Vasta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Moskovan juhliin alkoivat osallistua myös länsimaat. Tänään lauantaina enemmistö länsimaisia valtiojohtajia boikotoi Moskovan paraatia Ukrainan sodan vuoksi.

Puna-armeijan virolainen armeijakunta soti pääasiassa Pihkovan alueella Venäjällä, mutta vuonna 1944 se ylitti Viron rajan. Silloin vastassa oli natsi-Saksan armeijaan mobilisoituja virolaisia.

"Oli tilanteita, joissa veli soti veljeä vastaan. Se oli vaikeaa. Kun veli näki veljen, hän ei ampunut", sanoo Rammus.

Rammus uskoo vapauttaneensa Viron Saksan fasismilta. Kuitenkin suurelle osalle virolaisista puna-armeijan tulo merkitsi kyydityksiä ja vainoa.

Myös Rammusin perheellä oli kokemusta neuvostovallan painostuksesta. Isä oli ammuttu Neuvostoliitossa, äiti pakkosiirretty Kirgisiaan.

"Kyyditykset olivat neuvostohallinnon rikos", Rammus sanoo.

Mutta natsi-Saksan voitto ei olisi pelastanut Viroa miehitykseltä.

"Jos Saksa olisi jäänyt valtaan, virolaisista olisi tullut saksalaisten palvelijoita. Kohtalo olisi ollut orjuus", sanoo Rammus.

Siksi Rammus toivoo natsi-Saksaa vastaan sotineille veteraaneille tunnustusta myös Viron valtiolta. Tallinnassa kokoontuu kuukausittain noin viisitoista miestä.

"Valitettavasti Viron hallitus ei ole huomaavinaan meitä. Se ei häiritse meitä, eikä koskaan kutsu luokseen. Venäjän lähetystö kutsuu kylään joka pyhä", sanoo Rammus.

Virolle ei ole helppo tehtävä muistaa toisessa maailmansodassa taistelleita: noin 55 000 miestä oli mobilisoitu puna-armeijaan, yli 70 000 miestä natsi-Saksan armeijaan ja osa molempiin. Kolmetuhatta virolaista soti vapaaehtoisina Suomen armeijassa.

Rammusin pikkutakin rinnuksissa roikkuu runsaasti merkkejä. Punatähti on neuvostoarmeijan arvostetuimpia kunniamerkkejä.

Joukosta erottuvat myös kaksi mitalia urheudesta ja ansioista taisteluissa. Hän palveli tiedustelukomppaniassa ja yleni sodan lopussa ylikersantiksi.

Rammus oli 18-vuotiaana selvinnyt hengissä Velikije Lukin taisteluista Pihkovan alueella, jossa kuoli tuhansia virolaissotilaita. Jäätyneitä ruumiita oli niin paljon, että sotilaat ruokailivat niiden päällä talvipakkasessa.

Myöhemmin hän kävi kuudesti tiedustelemassa Saksan armeijan selustassa. Niistä Moskova on palkinnut hänet.

"Me sodimme Viron vapauden puolesta. Emme ajatelleet, että Virosta ei tule vapaa. Historia järjesti toisin, se ei ole meidän sotilaiden syy."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat