Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luterilaiset kirkotkin saattavat pian epäilyttää Venäjää

Ulkomaat
 
Ilja Naymushin reuters
Vanhoillisia arvoja edustava ortodoksikirkko haluaa vahvistaa mielikuvaa, jonka mukaan se on Venäjän yhtenäisyyden yksi tukipilari.
Vanhoillisia arvoja edustava ortodoksikirkko haluaa vahvistaa mielikuvaa, jonka mukaan se on Venäjän yhtenäisyyden yksi tukipilari. Kuva: Ilja Naymushin reuters

Ulkomaalaisten agenttien uhkasta on tullut käyttökelpoinen politiikanteon väline Venäjällä. Ensin agenteiksi joutuivat kansalaisjärjestöt, jotka saavat rahoitusta ulkomailta ja joiden toiminnan joku voi tulkita poliittiseksi.

Nyt Venäjä haluaa ulottaa ajattelun hyvistä ja pahoista järjestöistä myös uskonnollisiin yhteisöihin. Hallitus vei huhtikuun lopulla duumaan lakiesityksen, joka ottaa suurennuslasin alle uskonnollisten järjestöjen ulkomaisen rahoituksen.

Jo nykyisin uskonnollisten yhteisöjen pitää antaa viranomaisille tarkat selvitykset ulkomailta tulevasta rahoituksestaan. Uutta laissa on se, että viranomaiset voivat tulla järjestöjen luo myös yllätyskäynnille. Nyt tarkastuksesta pitää ilmoittaa etukäteen.

Laki ei edellytä uskonnollisia järjestöjä ilmoittautumaan agenttirekisteriin, vaan ainoastaan kiristää niiden valvontaa. Sen sisältö vastaa kuitenkin muutoin kansalaisjärjestöjen agenttilakia.

Kun Venäjän into luokitella hyviksiä ja pahiksia kiihtyy poliittisesti jännittyneessä tilanteessa, Suomi ei mitenkään automaattisesti pääse pälkähästä. Pohjoismaiden ministerineuvoston toimistot joutuivat jo Venäjän mustalle listalle. Odottaako sama nyt evankelisluterilaista Inkerin kirkkoa, joka saa vuodessa satojatuhansia euroja Suomesta ja muualta ulkomailta?

Ei, uskoo Inkerin kirkon piispa Aarre Kuukauppi.

"Mitään konkreettisia syytöksiä ei ole lausuttu, enkä usko, että tilanne muuttuu radikaalisti. Teemme merkittävän määrän sosiaalista työtä suhteessa pienen kirkkomme kokoon", Kuukauppi toteaa.

Inkerin kirkko rakentaa lisäsiipeä vanhainkotiin Taaitsaan Pietarin lähelle Hatšinan kuntaan. Lisäksi ulkomaalaisella rahalla tuetaan kirkkojen rakentamista Murmanskiin ja Kazaniin. Suomen evankelisluterilainen kansanlähetys antaa rahaa kirkon rakentamiseen Siperian Karatuzaan.

Inkerin kirkko on toiminut Venäjällä 400 vuotta. Se luetaan Venäjällä perinteiseksi kirkoksi, joten sen asema on vahvempi kuin uudempien yhteisöjen. Sen siteet inkerinsuomalaisiin ovat vankat, mutta se tekee lisäksi aktiivista lähetystyötä. Seurakuntia on Venäjällä yli 80.

Piispan mielestä myöskään viranomaisten asenteet inkerinsuomalaisia kohtaan eivät ole muuttuneet. Osa inkerinsuomalaisista on huolestunut Leningradin alueen kuvernöörin Aleksandr Drozdenkon kommenteista, joissa hän on tuominnut venäläisen Vapaa Inkeri -järjestön vaaraksi Venäjän valtiolle. Järjestöllä ei nimestään huolimatta ole yhteyttä inkerinsuomalaisiin. Se on pieni ryhmä ihmisiä, jotka haluaisivat Pietarin ja Leningradin alueen paikalle autonomisen Inkerin tasavallan.

Kuukauppi arvioi, että lakiesitys tähdännee Venäjän muslimiyhteisön radikalisoitumisen hillitsemiseen.

Samaa sanovat venäläistutkijat, mutta julkisuudessa ulkomaalaisrahoituksesta on jo syytetty myös helluntailaisia, mormoneja, skientologeja ja Venäjän evankelisluterilaiseen kirkkoon kuulumattomia luterilaisia yhteisöjä.

Hermostuksen taustalla ovat Ukrainan sotaa edeltäneet Kiovan mielenosoitukset ja vallanvaihto. Protestiliikkeeseen otti osaa Ukrainan kreikkalaiskatolinen kirkko, josta venäläispropagandassa leivottiin yksi syypää vallankumoukseen.

Venäjällä vaaliprotesteissa vuosina 2011–2012 kirkolla tai uskonnollisilla yhteisöillä ei ollut mitään roolia, eikä niistä todellisuudessa ole uhkaa Venäjän valtaapitäville, muistuttaa Poliittisten teknologioiden keskuksen varajohtaja Aleksei Makarkin uutissivusto Gazeta.ru:n haastattelussa.

Päinvastoin, ortodoksikirkko on konservatiivisten arvojen edustajana jatkuvasti vahvistanut mielikuvaa itsestään Venäjän yhtenäisyyden tukipilarina. Tosin tätä kehitystä kaikki eivät sulata, sillä kirkon räikeä painostus esimerkiksi taiteen sisältöihin on nostattanut Venäjällä kovaa kritiikkiä.

Duuman pitää vielä hyväksyä lakiesitys uskonnollisten järjestöjen rahoituksesta kolmessa käsittelyssä. Koska esitys tuli hallitukselta, se menee suurella todennäköisyydellä läpi.

Mekanismi on se sama, jota Kreml on käyttänyt jo pitkään hyvällä menestyksellä: korostetaan ulkoista uhkaa ja suunnataan kansan ajatukset pois maan sisäisistä ongelmista. Malli toimii ja näkyy presidentti Vladimir Putinin kansansuosiossa, oli syytös oikeasti kuinka suhteeton ja uhka kuinka mitätön hyvänsä. Tosin lain nykyisessä muodossa kiristykset voivat koskea myös ortodoksikirkkoa.

Samoin oli käydä laille ulkomaisista agenteista, jonka alkuperäisessä muotoilussa myös ortodoksikirkko olisi joutunut agenttilistalle. Duuma korjasi erheen nopeasti. Samoin käynee tälläkin kertaa.

Anneli Ahonen hs.ulkomaat@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Pietarin-avustaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat