Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Cameronin EU-ristiretki alkaa

Konservatiivien selvä vaalivoitto oli iso yllätys. Se tietää ongelmia Euroopan unionille.

Ulkomaat
 
Ben Stansall afp
Pääministeri David Cameron johdatti konservatiivit vaalivoittoon. Perjantaina hän käveli vaimonsa Samantha Cameronin kanssa Downing Street 10:een käytyään ensin kuningatar Elisabetin luona.
Pääministeri David Cameron johdatti konservatiivit vaalivoittoon. Perjantaina hän käveli vaimonsa Samantha Cameronin kanssa Downing Street 10:een käytyään ensin kuningatar Elisabetin luona. Kuva: Ben Stansall afp

Harvoin on yksittäisen jäsenmaan vaalitulos lähettänyt Euroopan unionin ytimeen samanlaisia kylmiä väristyksiä kuin Britannian vaalitulos perjantaina.

Britannian pääministeri David Cameron otti torstaisissa parlamenttivaaleissa yllätysvoiton. Cameronin konservatiivipuolue sai enemmistön parlamentin alahuoneeseen ja pääsee näin ohjaamaan yksin politiikantekoa.

Fakta

Brittivaalien voittajat ja häviäjät

 Voittaja: Pääministeri David Cameron, joka vei konservatiivipuolueensa yllätysvoittoon ja pääsi muodostamaan enemmistöhallituksen.

 Voittaja: Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon, joka nosti Skotlannin kansallispuolueen SNP:n vajaassa vuodessa suursuosituksi ja pyyhki muilla puolueilla pöytää.

 Häviäjä: Oppositiojohtaja Ed Miliband, joka petollisista mielipidemittauksista huolimatta hävisi vaalit kirkkaasti ja erosi perjantaina puoluejohtajan tehtävästä.

 Häviäjä: Entinen varapääministeri Nick Clegg, jonka puolueen liberaalidemokraattien kannatus suli alta. Clegg erosi puolueensa johdosta perjantaina.

 Häviäjä: Britannian itsenäisyyspuolueen Ukipin johtaja Nigel Farage, joka ei tullut valituksi parlamenttiin. Myös Farage erosi puolueen puheenjohtajuudesta, vaikka jättikin takaportin paluulle auki.

 Häviäjä: Iso joukko parlamentista pudonneita johtavia poliitikkoja lähinnä labourista ja liberaalidemokraateista. Äänestäjät eivät kunnioittaneet nimiä.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että Britannia järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta vuoden 2017 loppuun mennessä. Cameron lupasi kansanäänestyksen jo alkuvuonna 2013 sillä edellytyksellä, että konservatiivit saavat enemmistön seuraavissa vaaleissa.

"Kyllä, me annamme kansanäänestyksen päättää, onko tulevaisuutemme Euroopassa vai ei", Cameron vahvisti perjantaina vaalivoiton varmistuttua ja palattuaan Downing Street 10:n virka-asunnolleen.

Ennen kansanäänestystä Cameron haluaa neuvotella Britannian EU-suhteen unionin kanssa uusiksi. Tavoitteena on uusi perussopimus, joka siirtää valtaa Brysselistä takaisin Lontooseen.

Mutta mitä Cameron tarkalleen ottaen haluaa, se on edelleen epäselvää. Konservatiivipuolueen EU-kriittisin rintama sen sijaan tavoittelee muun muassa EU-maahanmuuton rajoittamista.

Eri EU-johtajat ovat kuitenkin ilmoittaneet jo useasti, että EU-kansalaisten vapaasta liikkumisoikeudesta unionin alueella ei tingitä.

Muulle unionille Britanniasta tulee konservatiivien voiton myötä akuutti ongelma, joka syö lähitulevaisuudessa aikaa ja vaivaa. Britannian ei haluta lähtevän omille teilleen, mutta muu unioni ei myöskään tahdo suostua yhden jäsenmaan vaatimuksiin. Se synnyttäisi ketjureaktion.

"Luotan siihen, että Britannian uusi hallitus löytää perustelut sille, miksi Yhdistyneen kuningaskunnan kannattaa jäädä EU:hun. Olen valmis auttamaan tässä", Eurooppa-neuvoston pysyvä puheenjohtaja Donald Tusk ilmoitti perjantaina tiedotteessa.

Ranskan presidentti François Hollande puolestaan kutsui Cameronin Pariisiin keskustelemaan EU-asioista, uutistoimisto Reuters kertoi perjantaina.

Cameronin on uskottu olevan ainakin tähän asti EU-jäsenyyden kannalla. Ongelman muodostaa konservatiivipuolueen EU-vastainen siipi, jolle mikään sopimus muiden jäsenmaiden kanssa tuskin tulee kelpaamaan.

EU-kansanäänestyksen järjestäminen ei ole kuitenkaan pelkästään huono asia. Päätösvallan antaminen kansalle voi puhdistaa ilmaa ja ratkaisee vuosikausia vatvotun kiistakysymyksen kerralla.

Jos Cameron asettuu voimallisesti EU-jäsenyyden puolelle, on täysin mahdollista, että brittien enemmistö päättää jäädä unioniin. Kirkas vaalivoitto on taikonut Cameronin yhdessä yössä heikosta johtajasta vahvaksi pääministeriksi ja jopa ihmeidentekijäksi. Cameronin pitää nyt vain osata kanavoida oma henkilökohtainen suosionsa EU-jäsenyyden taakse.

Tehtävä on kaikkea muuta kuin helppo. EU-kysymys uhkaa rampauttaa muun politiikanteon kunnes asia on ratkaistu. Siksi kansanäänestystä saatetaan aikaistaa.

Cameronilla on myös muita huolia riittämiin.

Skotlannin kansallispuolueen SNP:n hurja vaalivoitto – 56 paikkaa Skotlannin 59:stä – tuo brittiparlamentin oppositioon äänekkään lisän.

Cameronin Skotlanti-ongelma on monitahoinen. Ensinnäkin Britannian mahdollinen ero EU:sta johtaisi mitä todennäköisimmin Skotlannin eroon Yhdistyneestä kuningaskunnasta. Toinen haaste on se, että uuden hallituksen pitäisi toteuttaa nyt Skotlannin ja Walesin viime vuonna luvattu itsehallinnon laajentaminen.

Tämä puolestaan ärsyttää monia englantilaisia, sillä skotit ja walesilaiset saavat yhä päättää brittiparlamentissa Englannin asioista.

Enemmistön voittaminen oli Cameronille hänen perjantaisten sanojensa mukaan "makein voitto kaikista". Makeassa voitossa voi silti olla kitkerä jälkimaku.

Konservatiivien enemmistö alahuoneessa on erittäin niukka. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hallituksella ei ole varaa siihen, että yksikään konservatiivien parlamentaarikko lipeää rivistä tärkeissä äänestyksissä.

Konservatiiviryhmän kurissa pitäminen on haastava tehtävä. Kuuliaisuus johtajalle ei ole se ominaisuus, josta kaikki brittipoliitikot haluavat olla kuuluisia.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat