Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eurooppa-päivä syntyi 65 vuotta sitten: "Eurooppaa ei rakenneta hetkessä"

Ulkomaat
 
afp
Robert Schumania voi pitää EU:n isänä. Vuonna 1950 hän oli Ranskan ulkoministeri.
Robert Schumania voi pitää EU:n isänä. Vuonna 1950 hän oli Ranskan ulkoministeri. Kuva: afp

Bryssel. Lauantaina EU-maiden pääkaupungeissa juhlittiin jälleen Eurooppa-päivää. Juhlasta teki erityisen se, että tänään tuli kuluneeksi 65 vuotta Ranskan ulkoministerin Robert Schumanin kuuluisasta julistuksesta.

Julistuksesta puolestaan tekee erityisen se, että ilman sitä ei olisi Euroopan unionia.

Mitä Schuman oikein sanoi 9. toukokuuta 1950 järjestetyssä tiedotustilaisuudessa? Schuman esitteli maailmalle ehdotuksen Saksan ja Ranskan hiili- ja teräsvarantojen yhdistämisestä. Hän ehdotti, että varantoja valvomaan perustettaisiin korkea viranomainen ja että toimintaan voisivat osallistua myös muut Euroopan maat.

Ajatus tuli ranskalaiselta virkamieheltä Jean Monnet 'lta. Kyseessä oli rauhan hanke, ja tavoitteena estää uudet sodat.

Schumanin ehdotus sai tuulta alleen. Kului vajaa vuosi, ja 18. huhtikuuta 1951 Pariisissa allekirjoitettiin Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamissopimus. Nykyinen Euroopan unioni sai alkunsa.

Schuman maalasi julistuksessaan kuvaa Euroopan liittovaltiosta. Mutta mihin suuntaan EU on matkalla nyt, 65 vuotta myöhemmin? Ainakin sääntelynpurkutalkoisiin.

Nykyisen komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on ottanut sääntelynpurun komission päätehtäväksi. Eurokansanedustajat ja EU-virkamiehet ovat saaneet oppia, että vähemmän tarkoittaa todellakin vähemmän.

Neuvoston eli jäsenmaiden työryhmissä, EU-parlamentin valiokunnissa ja komission tietyillä pääosastoilla pyöritellään välillä peukaloita, kun komissio ei enää puskekaan lakiesityksiä liukuhihnalta. Komissio aikoo antaa tänä vuonna vain 23 lakiesitystä.

"Tähän saakka komission sisäänrakennettu refleksi on ollut, että tuotetaan jatkuvasti sääntelyä. Tähän on tullut selvä rytminmuutos", sanoo nimettömänä pysyttelevä EU-diplomaatti.

Sääntelynpurulla Juncker yrittää elvyttää EU:n kannatusta työttömyyden ja hitaan kasvun kurittamassa Euroopassa ja pistää kampoihin nouseville populistipuolueille. Se on myös selvä kädenojennus Britannian EU-skeptikkojen suuntaan.

"On ihan tervettä, että komissiossa haetaan uutta kulttuuria", EU-diplomaatti sanoo.

On kuitenkin myös niitä, joita sääntelynpurkuinto arveluttaa. Eurokansanedustaja Sirpa Pietikäinen (kok) on huolissaan erityisesti työelämän pelisääntöjen, sosiaalisen ja heikompien turvan sekä ympäristön puolesta. Kahdesta ensimmäisestä ei juuri ole luvassa aloitteita.

"On vähän oireellista, että työelämän pelisäännöt ovat turhan sääntelyn valinkauhassa", Pietikäinen sanoo.

Lakeja tarvittaisiin työelämän jouston ja tehokkuuden lisäämiseksi. Mitä enemmän säännöt poikkeavat jäsenvaltioiden välillä, sitä enemmän tulee "keissejä puolalaisista raksamiehistä".

Pietikäinen nostaa esimerkiksi myös vuosikausia neuvostossa jumissa olleen äitiyslomadirektiivin, jonka tavoitteena on taata naisille 20 viikon palkallinen äitiysloma kaikkialla Euroopassa. Komissio aikoo pistää lain roskakoriin – ja ehkä antaa siitä uuden ehdotuksen – jos jäsenmaat eivät pääse siitä sopuun puolen vuoden sisällä.

"Ovatko kaikki turvaa ja suojaa sosiaalisella puolella antavat lait rasitteita?" Niin ovatko? EU:n perustavoitteisiin kuuluvat ihmisoikeuksien ja perusvapauksien lujittaminen.

Pietikäisen mielestä sääntelyä purettaessa olisi hyvä muistaa, mistä populistien kannatus kumpuaa. Pitää miettiä, kenelle Eurooppaa rakennetaan ja miten.

"Jokainen eurooppalainen ansaitsee taloudellisen turvan sekä jonkun tason sosiaali- ja terveyspalveluita."

Ihmisoikeuksien turvaamiseksi tarvitaan kovempia työkaluja.

"Miksi se on vain Unkarin asia, miten romaneja tai seksuaalivähemmistöjä kohdellaan? Jos Euroopan unioni ei kykene takaamaan sitä, että jokainen jäsenvaltio takaa kaikille ihmisille ihmisarvoisen kohtelun, niin joku työkalu pakista puuttuu."

Ympäristöasioiden suhteen Pietikäinen on hieman toiveikkaampi – vaikka uusi komissio ei näytä olevan järin kiinnostunut ympäristöstä.

Komissio veti pois pitkään valmistellun kiertotalouspaketin eli jätteiden kierrätystä koskevan aloitteen, mutta on luvannut tilalle kunnianhimoisemman esityksen.

Junckerin komissiossa lakiliukuhihnaa valvovat varapuheenjohtajat. Monta ehdotusta on jo tyssännyt esimerkiksi Jyrki Kataisen kabinettiin. Tiukka kuri on aiheuttanut hieman harmitusta komission pääosastoilla.

"Lakialoitteen valmistelussa haetaan poliittinen hyväksyntä jo alussa. Näin työtä ei tehdä turhaan", nimettömänä pysyttelevä EU-diplomaatti sanoo.

Pietikäinen puolestaan muistuttaa, että politiikan tehokkain työkalu on lainsäädäntö.

"60-luvulla oli vähän paha säätää tietoturvasta verkkokaupassa. Ajattelu, että pärjättäisiin hevosenottolautakuntasäännöksillä, on naiivia."

Mutta mitä sanoikaan Schuman Euroopasta 65 vuotta sitten? "Eurooppaa ei rakenneta hetkessä eikä millään kokonaisratkaisulla. Siihen tarvitaan käytännön toimenpiteitä, joilla luodaan ensin aito yhteisvastuullisuus."


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat