Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rotumellakan resepti on epätoivo ja älypuhelin

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
Andrew Burton Getty images
Mellakkapoliisit olivat valmiina hillitsemään Freddie Grayn hautajaisten jälkeen puhjenneita mielenosoituksia 29. huhtikuuta Baltimoressa.
Mellakkapoliisit olivat valmiina hillitsemään Freddie Grayn hautajaisten jälkeen puhjenneita mielenosoituksia 29. huhtikuuta Baltimoressa. Kuva: Andrew Burton Getty images

Aikakauslehti Timen kannessa on valokuva mustasta miehestä, joka juoksee karkuun poliisijoukkoa. Alla on otsikko: "Amerikka 1968". Vanha vuosilukun on pyyhitty yli, ja nyt päällä lukee "Amerikka 2015".

Olin itse viime viikolla Baltimoren ja viime syksynä Fergusonin mellakoissa, ja juuri tuollaiselta siellä näytti: nuoret mustat miehet heittelivät poliiseja kivillä ja tiilenpalasilla, rikkoivat ikkunoita ja sytyttivät autoja tuleen. Poliisit etenivät mellakkakilpien suojassa tiiviinä ketjuna pitkin rähjäisiä katuja, ja mustat perheet pienine lapsineen seurasivat yhteenottoa kotiensa rappusilla tai kadunkulmissa. Ilmassa haisi kyynelkaasu, silmiä kuivasi autoista nouseva savu.

Miksi rotumellakat ovat alkaneet Yhdysvalloissa jälleen, ja miksi juuri nyt?

Selityksiä on ainakin kaksi. Yksi on iso, toinen on pieni.

Iso syy on se, että Luoteis-Baltimoren kaltaisiin slummeihin syntyneillä nuorilla ei ole paljon odotettavaa – eikä mitään hävittävää.

Kun puhuin Baltimoren mellakoista valkoisen naapurini kanssa Washingtonissa, hän pyöritti päätään. "He tuhoavat omaa asuinaluettaan. Siinä ei ole mitään järkeä."

Musta mielenosoittaja Charmaine Slade, 24, Baltimoressa piti tällaista ajattelua raivostuttavana. Hän osoitti rähjäisiä taloja, joista puuttuivat katot ja joiden ovet on tukittu vanerilevyillä. Kolmannes Sandtownin kaupunginosan rakennuksista on hylätty. "Ne ovat olleet tuollaisia 1960-luvulta lähtien, ja me olemme asuneet täällä koko ajan!"

Sandtown muistuttaa kehitysmaata. Baltimoren köyhillä asuinalueilla odotettavissa oleva elinikä on yhtä alhainen kuin Jemenissä tai Irakissa.

Neljännes kaikista baltimorelaisista elää köyhyysrajan alapuolella. 60 prosenttia perheistä on yksinhuoltajan varassa. Kolmella prosentilla lapsista on lyijymyrkytys, sillä köyhillä alueilla lyijyä on käytetty maalin sekoiteaineena.

The New York Times -lehti selvitti äskettäin, että Yhdysvalloissa arjesta "puuttuu" 1,5 miljoonaa 25–54-vuotiasta mustaa miestä suhteessa mustiin naisiin: useimmat näistä ovat telkien takana tai mullan alla. Baltimoressa joka toinen 20–30-vuotias musta mies on joko vankilassa tai ehdonalaisella.

Joka toinen.

Syitä voi etsiä valkoisista ja mustista: orjuudesta, rasismista, sukupolvia jatkuneesta köyhyydestä, rikollisuudesta, jengeistä ja huumeista. Oikeastaan sormien osoittelu on ajanhaaskausta, sillä pula on ratkaisuista. Paikalliset koulut ovat niin surkeassa kunnossa, ettei seuraavalla sukupolvella ole toivoa paremmasta.

Palataan siihen toiseen syyhyn. Jos Baltimoren kaltaisissa paikoissa on kytenyt 40 vuotta, miksi raivo purkautuu nyt?

"Koska meillä kaikilla on nämä", sanoi mielenosoittaja Lauron Thomas, 25, ja otti esiin älypuhelimen. "Ennen me väitimme, että poliisi kohteli meitä väärin, eikä kukaan uskonut. Nyt kaikki näkevät itse."

Poliisilla ei tietenkään ole vastausta Sandtownin tai Fergusonin kaltaisten paikkojen valtaviin sosiaalisiin ongelmiin. Heidät kutsutaan paikalle, kun autot palavat ja ikkunat särkyvät, ja työvuoron jälkeen he palaavat omiensa joukkoon.

Karujen kokemustensa takia poliisi on kuitenkin taipuvainen kohtelemaan kaikkia mustia kuin rikollisia, myönsi liittovaltion poliisin FBI:n päällikkö James Comey. Pelkästään Baltimoren kaupunki on joutunut maksamaan kolmen viime vuoden aikana 5,7 miljoonaa dollaria korvauksia yli sadalle poliisin väkivallan uhrille.

Kännykkävideot Eric Garnerin, Walker Scottin ja viimeksi Freddie Grayn kohtelusta ovat hurjaa katseltavaa. Garner pidätettiin New Yorkissa, koska hän myi laittomasti tupakkaa. Scott pysäytettiin Etelä-Carolinassa, koska hänen autonsa perävalo ei toiminut. Gray pantiin käsirautoihin, koska hän pinkaisi poliisia karkuun, vaikka ei ollut tehnyt mitään. Kukaan heistä ei käyttänyt väkivaltaa, ja silti he kuolivat poliisin käsissä.

Gray pantiin käsi- ja jalkaraudoissa makaamaan poliisiauton lattialle pää menosuuntaan. Ajon aikana hänen ruumiinsa ilmeisesti paiskautui sisätilan reunoihin. Amerikkalaiset rikostoimittajat kutsuvat tällaista ajelua nimellä kova kyyti (rough ride).

Kun yksi poliisi kävi ajon aikana katsomassa Grayn kuntoa, tämä oli tiedoton. Vasta poliisiasemalla huomattiin, että Gray ei hengitä. Hänen kurkunpäänsä oli vaurioitunut ja selkärankansa murtunut.

Mieleen tulee Etelä-Afrikan apartheid. Tällaistakin voi olla Amerikassa vuonna 2015.

Ilman kännykkävideoita Garnerin, Scottin ja Grayn pidätyksistä olisi ollut silminnäkijöiden sana poliisin sanaa vastaan. Nyt Scottia selkään ampunut poliisi sai syytteen murhasta, ja Graytä ajeluttaneet poliisit taposta, kuolemantuottamuksesta ja pahoinpitelystä. Tuomioihin on vielä pitkä matka.

Rikollisuus Yhdysvalloissa on vähentynyt rajusti. Väkivaltarikoksia tehdään puolet siitä mitä 20 vuotta sitten.

Lasku alkoi 1990-luvulla, jolloin poliisi otti käyttöön nollatoleranssin: se alkoi puuttua pikkuasioihin ja pysäyttää ihmisiä vähäpätöisistä syistä – tai syyttä. Ankarat vankeusrangaistukset veivät pikkutekijätkin telkien taakse.

Pelko hälveni, bisnes kukoisti, ja valkoinen keskiluokka palasi kaupunkien keskustoihin.

Enemmistön turvallisuus parani kuitenkin vähemmistön kansalaisoikeuksien kustannuksella. Liian monet mustat on toistuvasti pysäytetty ja tutkittu ilman syytä. Myös poliisin työ vaikeutui: kun mustat lakkasivat luottamasta poliisiin, poliisi ei enää saanut tietoja eikä löytänyt todistajia.

Suhtautuminen rikollisuuden ja terrorismin torjuntaan vaihtelee koetun uhan mukaan. Kun rikollisuutta oli paljon, Yhdysvaltain keskiluokka oli valmis hyväksymään poliisin kovat otteet. Kun rikollisuutta on vähän, puhutaan taas enemmän kansalaisoikeuksista.

Nyt Yhdysvalloissa ollaan sitä mieltä, että nollatoleranssi on käynyt liian kalliiksi sekä veronmaksajille että mustille perheille. Oikeusjärjestelmän uudistamista kannatetaan molemmissa puolueissa.

Poliisin käytöksen muuttuminen ei kuitenkaan muuta Baltimoren Sandtownin kaltaisten paikkojen tulevaisuutta. Osa Amerikasta vuonna 2015 muistuttaa Amerikkaa vuonna 1968, ja muistuttaa sitä todennäköisesti vielä vuonna 2055.

Keski-Euroopassa on jo omat Sandtowninsa. Onneksi Suomessa on tajuttu, että köyhiä ei voi sulkea omille alueilleen ja panna kantta päälle. Se ei olisi inhimillistä, mutta ei keskiluokan omankaan edun mukaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat