Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

WHO: Ebola ei enää leviä Liberiassa

Maassa kuoli runsaan vuoden kestäneessä epidemiassa lähes viisituhatta

Ulkomaat
 
Daniel Berehulak Reuters
Eric Gweah suri viime syyskuussa isäänsä, jonka Punaisen Ristin työntekijät hautasivat Monroviassa.
Eric Gweah suri viime syyskuussa isäänsä, jonka Punaisen Ristin työntekijät hautasivat Monroviassa. Kuva: Daniel Berehulak Reuters

Maailman terveysjärjestö WHO julisti lauantaina, että verenvuotokuume ebolan leviäminen on päättynyt länsiafrikkalaisessa Liberiassa.

Maassa ei ole WHO:n mukaan havaittu uusia tapauksia sen jälkeen kun viimeinen ebolaan todistetusti kuollut haudattiin 42 päivää sitten.

"Tartuntojen keskeyttäminen on suunnaton saavutus maalle, joka on raportoinut suurimman määrän kuolleita laajimmassa, pisimmässä ja monimutkaisimmassa epidemiassa sitten vuoden 1976, jolloin ebola ilmaantui ensimmäisen kerran", järjestö totesi tiedotteessaan.

Liberiassa kuoli runsaan vuoden kestäneessä epidemiassa yli 4 700 ihmistä.

"Liberia on tänään vapautunut ebolasta", ilmoitti Liberian viestintäministeri Lewis Brown uutistoimisto Reutersin mukaan maan radiossa pian WHO:n ilmoituksen jälkeen.

"Juhlimme ebolasta saavutettua voittoa."

WHO:n mukaan tilannetta pitää kuitenkin seurata tarkasti, kunnes ebolasta päästään eroon myös naapurimaissa Guineassa ja Sierra Leonessa.

Epidemia puhkesi Länsi-Afrikassa joulukuussa 2013, mutta WHO:lle siitä ilmoitettiin virallisesti viime vuoden maaliskuussa. Alkuun ebolan leviäminen oli hidasta, mutta viime elo- ja syyskuussa pelkästään Liberiassa todettiin 300–400 uutta tapausta viikossa.

Ebolaan on kuollut tämän epidemian aikana Liberiassa, Guineassa ja Sierra Leonessa yhteensä yli 11 000 ihmistä, joista lähes puolet kuoli Liberiassa.

Kun epidemia oli pahimmillaan, Liberiasta uhkasi loppua ruoka. Lennot maahan oli keskeytetty, ja koulut ja virastot olivat suljettuina. Lisäksi monelle ei jäänyt sairaalapaikkoja.

Reutersin mukaan YK:n edustaja David Nabarro kertoi tällä viikolla, että Liberian viranomaiset ovat luvanneet ylläpitää tehostettua valvontaa vielä ainakin vuoden.

Guineassa ja Sierra Leonessa uusia ebolatapauksia raportoitiin viime viikolla alle 20. Nabarron mukaan voi kuitenkin kulua kuukausia ennen kuin maissa päästään kokonaan eroon uusista tapauksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat