Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan hyvyys punnitaan sillä, paljonko idealismista ollaan valmiita maksamaan

Ulkomaat
 
Toimittaja Heikki Aittokoski matkustaa junalla Euroopassa ja ottaa selvää maanosan tilasta. Osa 7.

Oikeudenistunnon aluksi, kun vaaleat suojakaihtimet nousevat, tapahtuu jotakin hämmentävää.

Ratko Mladić katsoo suoraan silmiin. Hän tervehtii nostamalla vasemman kätensä lippaan. Sitten hän liittää kädet yhteen, kumartaa ja katsoo edelleen silmiin. Lopuksi hän näyttää vielä peukaloa.

Euroopan vaihdemies menee hämilleen. Oikeussalin ja yleisöaition välissä on panssarilasi. Pitääkö tervehtiä takaisin?

Periaatteessa se olisi kohteliasta. Mutta ei tee mieli. Mladićilla on verta käsissään. Paljon verta. Siksi hän täällä onkin.

Tilanne on ohi noin kymmenessä sekunnissa. Istunto alkaa. 73-vuotias Mladić saa käytöksestään satikutia: syytetty ei saisi viittilöidä yleisölle eikä edes puhua ilman tuomarin lupaa.

"Tämä on viimeinen varoitus", sanoo hollantilainen päätuomari Alphons Orie. "Noudattakaa sääntöjä."

Mladić hekottelee.

On tiistaiaamu Hollannin Haagissa, jota kutsutaan kansainvälisen oikeuden pääkaupungiksi. Bosnian serbiarmeijan kenraalin Mladićin oikeudenkäynnissä on taas uusi istuntopäivä. Hänet saatiin kiinni toukokuussa 2011.

Jugoslavia-tuomioistuimen oikeudenkäynti ei tässä vaiheessa herätä suuria intohimoja. Yleisöaitiossa on 99 paikkaa, eikä siellä ole keitään muita. Tuntuu absurdilta – kuin seuraisi itselle räätälöityä kansainvälisen oikeuden tositelevisiota.

Istuinrivien pitämiseksi ojennuksessa tuoleja on kiinnitetty toisiinsa nippusitein.

Puolustus on kutsunut todistajaksi Nedeljko Trkuljan. Kaljulla Trkuljalla on kravatti ja vanhan miehen konstailemattomat silmälasit. Hän oli serbieversti Bosnian sodan aikana.

Kyse on Srebrenicasta. Oikeussalissa tarkastellaan yksityiskohtaisesti vuoden 1995 heinäkuisia päiviä. Oikeutta käydään tänään serbiaksi ja englanniksi. Tulkeilla riittää töitä.

Yleisöaition puolelle ääni tulee korvakuulokkeista. Kuvauskielto on ehdoton.

"Ajoimme 17. päivän aamulla Srebrenicaan", Trkulja kertoo. "Sen läpi kulkee käytännössä vain yksi tie. Ajoimme tien päähän ja käännyimme takaisin. Ihmiset siivosivat pihojaan. Ei siellä mitään erityistä tapahtunut."

"Nousitteko autosta?" kysyy puolustusasianajaja Branko Lukić.

"Emme", Trkulja vastaa.

"Mihin sen jälkeen menitte?"

"Ajoimme Zvornikiin."

Trkuljan todistajanlausunnot kuulostavat järjenvastaisilta.

Srebrenican seudulla oli meneillään 17. heinäkuuta 1995 monta päivää jatkunut murhaaminen. Trkulja oli alueella korkea-arvoisissa tehtävissä – eikä hän oman kertomansa mukaan tiennyt hirmuteoista mitään.

Serbijoukot ampuivat järjestelmällisesti poikia ja miehiä, joukkomurhissa ja yksitellen. Naisia joukkoraiskattiin. Lapsia silvottiin. Joukkomurhissa kuoli noin 7 000–8 000 Bosnian muslimia.

Trkulja on oikeudenkäynnin tämän päivän päähenkilö. Puolustuksen tarkoituksena on kaikesta päätellen todistaa, ettei Mladić ollut perillä Srebrenican tapahtumista tai etteivät joukkomurhat ainakin perustuneet hänen käskyihinsä.

Asianajaja Lukić viittaa 16. 7. 1995 päivättyyn raporttiin rintamatilanteesta. Raportin oli laatinut Trkulja. Kenelle se lähetettiin?

Bosnian serbitasavallan presidentille Radovan Karadžićille ja joukko-osastojen komentajille, Trkulja vastaa.

Avustava tuomari, eteläafrikkalainen Bakone Justice Moloto, puuttuu kuulusteluun omalla kysymyksellään.

"Lähetettiinkö raportit myös herra Mladićille?"

Trkulja vastaa ympäripyöreästi, että raporttien tarkoituksena oli tiedottaa sotatilanteesta.

"Kysymys kuului: lähetettiinkö raportit Mladićille?"

Trkulja vastaa edelleen ympäripyöreästi.

"Siis lähetettiinkö Mladićille, kyllä vai ei?"

"En tiedä."

Mladić seuraa kuulustelua välillä tarkkaavaisesti, välillä pää painuksissa. Muutamaan otteeseen hän yrittää sanoa jotain, mutta tuomari vaientaa hänet.

Srebrenican hirmuteot on dokumentoitu yksityiskohtaisesti. Tapahtumien kulussa ei ole mitään epäselvää.

Silti Haagissa puidaan päivien, tuntien ja minuuttienkin tarkkuudella sitä, mitä Bosniassa tapahtui kesällä 20 vuotta sitten.

Miksi? Ja mitä väliä?

Jugoslavia-tuomioistuin on YK:n alainen – siis yleismaailmallinen – mutta samalla kovin eurooppalainen hanke. Rikokset tehtiin Euroopassa, ja ne olivat Euroopan epäonnistuminen.

Tuomioistuimen 80 tuomiosta jokainen on pantu täytäntöön Euroopan maissa. Suomenkin vankiloissa istuu tai on istunut kuusi tuomittua.

Lisäksi Euroopan maat maksavat valtaosan tuomioistuimen kuluista, jotka ovat kuluvana budjettivuonna noin 160 miljoonaa euroa.

Tuomioistuimen taustalla on suuri idealismi. Pöyristyttävät rikokset eivät saa jäädä rankaisematta. Syylliset on löydettävä ja tuotava oikeuden eteen. Uhrien on saatava hyvitys, vaikka mikään hyvitys ei voi riittää.

Euroopan hyvyys punnitaan sillä, paljonko ollaan valmiita maksamaan idealismista sen lukuisissa eri muodoissa.

Iltapäivällä oikeusistunnon avainsanaksi nousee triage. Se tarkoittaa valikointia tai erottelua, alkujaan lääketieteellisesti.

Heinäkuun 16. päivänä 1995 korkea upseeri, koodinimi Zlatar, antoi käskyn, että vangittujen ja haavoittuneiden Bosnian muslimimiesten keskuudessa piti panna toimeen triage.

Syyttäjä Abeer Hasanilla on kuulusteluvuoro.

"Mitä Zlatar tarkoitti? Mille se oli koodi?" Hasan kysyy.

"En tiedä", Trkulja vastaa.

"Mitä triage tarkoittaa?"

"Ilmaisua käytetään lääkintäjoukoissa. Muuta en tiedä."

"Sinä aamuna Kulan koululla ja Pilican talolla oli 1 500–2 000 muslimivankia. Minä esitän teille, että termi triage, sellaisena kuin sitä tässä käytetään, tarkoitti teloitusta. Eikö niin?"

"En tiedä. Olettamuksiako tässä pitäisi alkaa esittää?"

Tämänpäiväinen Mladić-istunto kestää viisi tiheää tuntia. Lopuksi, kello 14.15, tuomari Alphons Orie puhuttelee syytettyä.

Koska Mladić ei ole noudattanut salin käyttäytymissääntöjä, Orie kieltää häneltä läsnäolon seuraavana istuntopäivänä.

Tuomarit poistuvat, suojakaihtimet laskevat. Kuulokkeista ei kuulu enää mitään. Yleisöaitiossa on painostavan hiljaista.

Aamulla vaihdemies jatkaa matkaa Haagista kohti Saksaa.

Heikki Aittokoski HS
Haag

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat