Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin tuomitsi yksinapaisen maailman

Presidentti sanoi voitonpäivänä, että kansainvälisen yhteistyön periaatteet on unohdettu

Ulkomaat
 
AFP
Venäjän presidentti Vladimir Putin tervehti lauantaina Moskovassa toisen maailmansodan veteraaneja.
Venäjän presidentti Vladimir Putin tervehti lauantaina Moskovassa toisen maailmansodan veteraaneja. Kuva: AFP

Venäjän presidentti Vladimir Putin kiitteli voitonpäivän 70-vuotisjuhlallisuuksissa Moskovassa Neuvostoliiton toisen maailmansodan liittolaisia.

Normaalisti voitonpäivänä on tavattu korostaa Neuvostoliiton saavutuksia ja merkitystä toisen maailmansodan voitossa. Tällä kertaa Putin kiitti muun muassa Britannian, Yhdysvaltojen ja Ranskan panosta. Hän lausui kiitoksensa myös partisaaniliikkeille, jotka taistelivat natseja vastaan eri puolilla Eurooppaa.

Kansainvälisen yhteistyön nykytila sai Putinilta moitteita. Hän moitti jälleen puheessaan "yksinapaista maailmanjärjestystä" vaaralliseksi ideaksi.

"Olemme nähneet yrityksiä yksinapaisen maailman muodostamiseksi ja näemme, kuinka valtaryhmäajattelu etsii suuntaansa", Putin sanoi. "Kaikki tämä koettelee rauhanomaisen kehityksen kestokykyä."

Putinin viesti oli suunnattu juhlakutsusta kieltäytyneelle Yhdysvaltain presidentille Barack Obamalle mutta ennen kaikkea kotiyleisölle.

Kansainvälisen yhteistyön periaatteet on Putinin mukaan unohdettu. Hän toivoi, että valtioille laadittaisiin alueellisista tai maailmanlaajuisista liittoumista riippumaton turvallisuusjärjestelmä. Jos tällaista ei saada aikaan, maailmanrauha on Putinin mukaan vaarassa.

Putin ei maininnut nimeltä yhtään liittoumaa, mutta todennäköisesti kritiikin kärki oli suunnattu sotilasliitto Natoon.

Moskovan voitonpäivän paraatiin osallistui uutistoimisto Ria Novostin mukaan 16 000 sotilasta ja runsas määrä Venäjän uusinta sotakalustoa. Paraati päättyi hieman ennen puoltapäivää ilmavoimien ylilentoon. Venäjä esitteli paraatissa myös uuden Armata T-14 -panssarivaununsa, mannertenvälisen SS-29-ohjuksensa ja S-400-ilmatorjuntaohjukset.

Voitonpäivää on juhlittu lähes kaikissa Venäjän suurissa kaupungeissa. Tarkkaan on seurattu myös Krimin Sevastopolissa järjestettyä paraatia.

Paraatin jälkeen keskustan läpi marssi useiden tiedotusvälineiden mukaan yli puoli miljoonaa moskovalaista, jotka kantoivat valokuvia sodassa kuolleista tai kadonneista sukulaisistaan.

Enemmän kuin puolet paraatia seuraamaan kutsutuista valtioiden päämiehistä jätti saapumatta paikalle. Venäjän presidentin avustajan Juri Ušakovin mukaan paraatia tuli seuraamaan 27 valtiojohtajaa. Kutsuttuja oli 68.

Osa kieltäytyneistä sanoi jäävänsä pois nimenomaan Krimin miehityksen ja Ukrainan sodan vuoksi. Tähän joukkoon kuuluvat presidentti Obaman lisäksi suurin osa Länsi-Euroopan presidenteistä ja pääministereistä.

Viime hetkellä osallistumisensa peruivat Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un.

Lukašenka sanoi, että hänen on otettava vastaan paraati Minskissä, koska "ei sinne ketään tule, jos minä en ole siellä".

Azerbaidžanin, Armenian, Kazakstanin ja Kirgisian johtajat onnistuivat yhdistämään kotijuhlat ja Moskovan-vierailun.

Pekka Hakala HS
Maria Pettersson HS
Moskova/Helsinki

AFP
Ihmiset marssivat lauantaina Moskovan keskustassa ja kantoivat kuvia toisen maailmansodan sotilaista.
Ihmiset marssivat lauantaina Moskovan keskustassa ja kantoivat kuvia toisen maailmansodan sotilaista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat