Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA pelkää: Venäjän taitava propaganda rikkoo Euroopan ja USA:n välejä

Ulkomaat
 
Washington
Valentin Egoršin
Savuškinin kadulla Pietarissa on niin sanottu trollitehdas, joka tuottaa nettiin Venäjä-myönteisiä viestejä.
Savuškinin kadulla Pietarissa on niin sanottu trollitehdas, joka tuottaa nettiin Venäjä-myönteisiä viestejä. Kuva: Valentin Egoršin

Yhdysvaltain ulkoministeriö varoittaa, että Venäjän propaganda on aggressiivisempaa kuin Neuvostoliiton aikoinaan.

"Kylmän sodan aikana venäläistoimittajat yrittivät ujuttaa juttuihinsa edes hitusen totuutta. Nyt tilanne on päinvastainen: Venäjän media tuottaa juttuja, jotka se tietää valheellisiksi", sanoo Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamies HS:lle Washingtonissa.

Hän ei halua nimeään lehteen, jotta voi puhua arkaluonteisesta asiasta vapaasti.

Suomalaisille Venäjän propaganda ei ole mitään uutta. HS:ssä on kerrottu muun muassa Pietarissa sijaitsevasta "trollitehtaasta" (17. 11.), jonka parisataa työntekijää syöttävät nettiin Venäjä-myönteisiä kommentteja.

Uutta on amerikkalaisten kasvanut huoli Venäjän Eurooppaan tuottamasta propagandasta. Siksi Yhdysvaltain ulkoministeriön korkea virkamies halusi antaa HS:lle haastattelun juuri tästä aiheesta. Suomi on Venäjän rajamaa, ja amerikkalaiset ovat seuranneet Venäjän propagandatoimintaa Baltiassa ja Ukrainassa.

"Se [Venäjän propaganda] yrittää vetää mattoa läntisten arvojen, demokratian, vaurauden, kaikkien niiden asioiden alta, joiden takia Ukraina haluaisi liittyä länteen. Venäjä asettaa nämä kyseenalaisiksi, jotta Yhdysvaltain ja Euroopan välinen suhde kärsisi", virkamies sanoo.

Virkamiehellä ei ole antaa esimerkkejä Venäjän propagandasta, jonka eurooppalaiset olisivat nielleet. Yhdysvalloissa on kuitenkin pelätty, että eurooppalaiset ymmärtävät Venäjän kantoja liian paljon ja olisivat valmiita höllentämään Venäjän-vastaisia pakotteita liian pian.

Kylmän sodan aikana moni eurooppalainen suhtautui epäilevästi molempiin suurvaltoihin. Voi olla Venäjän etujen mukaista yrittää palauttaa tämä tilanne.

Jopa uudesta kylmästä sodasta puhuminen pelaa Venäjän pussiin, virkamies huomauttaa. Silloin Ukrainan sota nähdään vain osana suurvaltapeliä ja unohdetaan, että ukrainalaiset itse ovat kurkottaneet länteen.

"Tässä on kyse maan [Ukrainan] itsemääräämisoikeudesta, jolle naapuri panee kampoihin", virkamies sanoo.

Venäjän propaganda on paljon taitavampaa kuin aikaisemmin, amerikkalaiset varoittavat. Kyse on aihevalinnoista ja näkökulmista, jotka asettavat Yhdysvallat epäedulliseen valoon ja kyseenalaistavat EU:n tai Naton toiminnan. Yhdysvalloissa ilmestyy ammattimainen lehti Russia Today, joka painottaa Yhdysvaltain kielteisiä puolia.

The Wall Street Journal -lehden mukaan Venäjä on myös sijoittanut kymmeniä miljoonia dollareita laajentaakseen valtiokomentoisen mediansa toimintaa Euroopassa saksaksi ja ranskaksi. Yhdysvaltain-vastainen uutisointi uppoaa Euroopan vasemmistolaisiin ja globalisaatiokriittisiin kuulijoihin.

Yksipuolisin tilanne on Venäjän reuna-alueilla, joissa venäjänkielinen vähemmistö seuraa vain Venäjän mediaa.

Yksi tekijä on raha. Samaan aikaan kun Venäjä on pannut valtion mediaan valtavia summia, lännessä yksityiset mediatalot leikkaavat kuluja ja toimittajia. Tämä on vaarallista riippumattoman journalismin kannalta.

"Meidän ei pidä vastata propagandaan omalla propagandalla. Lännen täytyisi yrittää parantaa hyvän, riippumattoman journalismin rahoitusta erityisesti Venäjän rajamaissa", virkamies sanoo.

Yksi tapa on lisätä venäjänkielisten uutisten tarjontaa Euroopassa, jotta lännessä asuvat venäjänkieliset eivät olisi vain Venäjän median varassa. Esimerkiksi Yle aloitti pari vuotta sitten venäjänkieliset tv-uutiset.

Mitä Yhdysvaltain ulkoministeriössä ajatellaan tunnetun amerikkalaisen tiedusteluasiantuntijan George Friedmanin väitteistä, joiden mukaan Venäjä on alkanut käyttää uudelleen hyväkseen tietojaan eurooppalaisista vaikuttajista?

"On selvää, että Venäjä käyttää kaikkia resursseja ja keinoja, jotka sillä on. Niihin kuuluu sosiaalinen media, mutta niitä on myös muita", virkamies sanoo.

Korjaus: Korjattu 11.toukokuuta klo 10.45 kuvatekstin kadunnimeksi Savuškinin katu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat