Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkel ja Putin eivät peitelleet erimielisyyksiään

Putinin mukaan Venäjä osallistuu EU:n ja Ukrainan lähentymisneuvotteluihin

Ulkomaat
 
Grigori Dukor Reuters
Vladimir Putin ja Angela Merkel laskivat sunnuntaina Moskovassa seppeleet tuntemattoman sotilaan muistomerkille.
Vladimir Putin ja Angela Merkel laskivat sunnuntaina Moskovassa seppeleet tuntemattoman sotilaan muistomerkille. Kuva: Grigori Dukor Reuters

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Saksan liittokansleri Angela Merkel arvioivat varsin eri sävyyn Ukrainan tapahtumia ja tilannetta Itä-Ukrainassa. He kommentoivat tapahtumia lehdistötilaisuudessa, joka pidettiin neuvottelujen jälkeen sunnuntaina Moskovassa.

"Kyllä, me arvioimme perin juurin eri tavalla tapahtumia, jotka johtivat perustuslain vastaiseen vallankaappaukseen Ukrainan pääkaupungissa helmikuussa 2014", Putin sanoi Merkelin kuunnellessa synkkäilmeisenä.

Putin vakuutti uskoaan Minskin tulitaukosopimukseen ja näki valoa Itä-Ukrainan tilanteessa. Merkel taas korosti, että koko prosessi on kesken, ja muistutti, että tavoitteena on Ukrainan eheyden palauttaminen eli "kansantasavaltojen" lakkautus.

Merkel ja Putin tapasivat ensimmäisen kerran sitten helmikuisen Minskin kokouksen, jossa nykyinen Ukrainan tulitaukosopimus laadittiin.

"Kaikki Minskin sopimukset on toteutettava tinkimättä ja täydessä mitassa", Putin sanoi. "On muistettava, että tämä keinovalikoima on luonteeltaan paketti. Siihen kuuluvat kaikki tilanteen rauhoittamisen poliittiset, sotilaalliset, sosiaalis-taloudelliset ja humanitaariset aspektit."

Putinin mukaan Itä-Ukrainassa on ollut helmikuun 12. päivän jälkeen ongelmista huolimatta rauhallisempaa.

Saksan liittokansleri oli selvästi pessimistisempi.

"On välttämätöntä vastata kysymykseen, mistä puhumme, kun puhumme Minskin keinovalikoiman toteuttamisesta. Puhumme silloin siitä, että Ukrainan suvereniteetti ja alueellinen eheys on palautettu, ja sen eteen jatkamme yhdessä työtä."

Merkelin lausunnoista paistoi epäluulo Venäjän todellisista aikeista Itä-Ukrainassa. Merkel huomauttikin Kremlissä, ettei Itä-Ukrainassa ole tosiasiassa mitään tulitaukoa.

Merkel saapui sunnuntaina Moskovaan eräänlaiselle korvaavalle vierailulle kieltäydyttyään osallistumasta lauantaiseen voitonpäivän juhlaan Ukrainan kriisin vuoksi.

Putin ja Merkel laskivat sunnuntaina seppeleet tuntemattoman sotilaan muistomerkille ja vetäytyivät sen jälkeen yli kahden tunnin neuvotteluihin.

Kumpikin korosti neuvotteluyhteyden tärkeyttä. Kremlin mukaan he ovat keskustelleet tänä vuonna puhelimitse kuusitoista kertaa.

Lisäksi Putin kertoi sunnuntaina, että Venäjän delegaatio aikoo osallistua EU:n ja Ukrainan välisiin lähentymisneuvotteluihin Brysselissä 17.–19. toukokuuta.

Putinin mukaan maan valtuuskuntaa Brysselissä johtaa talouskehitysministeri Aleksei Uljukajev, kertoi uutistoimisto Interfax.

Putin sanoi keskustelleensa sunnuntaina Merkelin kanssa "välttämättömyydestä" käsitellä Ukrainan ja EU:n lähentymisen "merkitystä Venäjän taloudellisille intresseille".

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat