Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Makedonian tulitaistelu pelästytti lännen

Viranomaisten mukaan poliisin ja asemiesten yhteenotossa kuoli 22

Ulkomaat
 
Armend Nimani AFP
Iäkäs albanialainen pariskunta odotti sunnuntaina poliiseilta lupaa ylittää tie Kumanovossa lähellä Kosovon rajaa.
Iäkäs albanialainen pariskunta odotti sunnuntaina poliiseilta lupaa ylittää tie Kumanovossa lähellä Kosovon rajaa. Kuva: Armend Nimani AFP

Lännen huoli Makedoniasta kasvoi viikonloppuna, kun yli kaksikymmentä ihmistä kuoli poliisin ja asemiesten välisessä yhteenotossa lähellä Kosovon rajaa sijaitsevassa Kumanovossa.

Makedonian viranomaisten mukaan asemiehet olivat Kosovosta tulleita albaaneita, jotka "suunnittelivat terrori-iskuja".

Varsinainen tulitaistelu käytiin lauantaina, mutta Kumanovossa olleet uutistoimisto Reutersin journalistit raportoivat ammuskelusta myös sunnuntaina.

Yhteenotto palautti mieleen Makedonian albaanivähemmistön kapinan vuonna 2001. Se päättyi, kun hallitus oli luvannut albaaneille lisää oikeuksia, mutta väestöryhmien välit ovat pysyneet kireinä.

Aiemmin Jugoslaviaan kuuluneen Makedonian 2,1 miljoonasta asukkaasta runsas neljännes on albaaneja.

Kansanryhmien kyräilyn lisäksi maassa on poliittinen kriisi, jossa vasemmisto-oppositio syyttää konservatiivihallitusta väärinkäytöksistä ja muun muassa salakuuntelusta. Pääministeri Nikola Gruevskin eroa vaatineet mielenosoittajat ovat ottaneet poliisin kanssa yhteen.

Oppositiossa olevien sosiaalidemokraattien johtaja Zoran Zaev sanoi Balkan Insight -verkkolehden mukaan epäilevänsä hallituksen olleen koko Kumanovon yhteenoton takana, jotta se saisi siirrettyä huomion maan poliittisesta kriisistä.

Reutersin mukaan monet asiantuntijat ja läntiset diplomaatit ovat pelänneet poliittisen kiistan kumman tahansa osapuolen voivan yrittää lietsoa etnisiä kiistoja edistääkseen omaa asemaansa.

Sunnuntaina sekä EU että sotilasliitto Nato vetosivat Makedoniaan vakauden puolesta.

EU:n laajentumiskomissaari Johannes Hahn sanoi olevansa "syvästi huolissaan" Kumanovon tilanteesta, kertoi uutistoimisto AFP.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg taas ilmoitti sunnuntaina seuraavansa tapahtumia "hyvin huolissaan".

EU on myöntänyt Makedonialle ehdokasmaan aseman, mutta Kreikka vastustaa jäsenyyttä maiden välisen nimikiistan vuoksi. Sama kiista on osaltaan estänyt Makedonian jäsenyyden Natossa.

Jäsenyyslupaukset olivat osa sopimusta, jolla läntiset diplomaatit saivat vuoden 2001 kriisin päättymään. Moni kansalainen taustastaan riippumatta on ollut pettynyt länsi-integraation hitauteen. Myös taloudellinen kehitys on ollut hidasta, ja työttömyysprosentti on lähes 30.

Viranomaisten mukaan tulitaistelu alkoi lauantaiaamuna, kun vinkin saaneet poliisit saapuivat Kumanovoon.

Viranomaisten mukaan yhteenotossa kuoli kahdeksan poliisia ja neljätoista asemiestä. Sisäministeriön mukaan uhriluku voi vielä kasvaa, mutta uhreina ei pitäisi olla siviileitä.

Yhteenotto kesti tunteja. Monissa kuvissa näkyi palavia rakennuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat