Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssivat mummot ovat kiinalaista kaupunkikulttuuria

Kiinan kulttuurivallankumouksen sukupolvi veisaa yhä punaisia lauluja

Ulkomaat
 
Tanssi ja laulu pitävät eläkeläiset pirteinä Kiinassa
Tanssi ja laulu pitävät eläkeläiset pirteinä Kiinassa
Niin sanotut tanssivat mummot ovat kiinalaista kaupunkikulttuuria, joka näkyy ja kuuluu. Pekingiläisen kauppakeskuksen edessä tanssitaan ja lauletaan vallankumouslauluja joka päivä. Toimittaja: Mikko Paakkanen

Ostoskeskuksen edustalla ihmiset kuljeskelevat illan hämärtyessä arkipuuhissaan. Tunnelma on unelias, kunnes paikalle kerääntyvät eläkeläiset järjestävät herätyksen.

Noin puolessa tunnissa ostoskeskuksen viereinen aukio täyttyy tanssi-, laulu- ja liikuntaporukoista.

Niin sanotut tanssivat mummot ovat Kiinassa käsite. Lähinnä eläkeläisistä ja etenkin naisista koostuvat ryhmät kokoontuvat pihoille, puistoihin ja aukioille tanssimaan. He näkyvät ja kuuluvat etenkin iltaisin, joskus myös varhain aamulla.

Usein mukana on äänentoistolaitteita, joiden teho riittää pitämään naapuruston hereillä. Kappaleet vaihtelevat popista vanhaan tanssimusiikkiin.

Illan mittaan ostoskeskuksen aukiolla tanssii ainakin neljä eri ryhmää. Sivummalla jalkakäytävällä on porukka, jolla on siirrettävä karaokelaitteisto.

Valtaosa ryhmistä koostuu keski-ikäisistä ja sitä vanhemmista ihmisistä. Eniten ääntä lähtee noin 50-henkisestä joukosta, jolla on oma orkesteri puhaltimineen ja rumpuineen. Tämä ryhmä ei pelkästään tanssi vaan myös laulaa.

Ryhmä kajauttelee ilmoille kommunistisia lauluja, joiden sanoissa muun muassa ylistetään Kiinan toimintaa Tiibetissä. Ohjelmistoon kuuluu myös Internationale eli Kansainvälinen.

Ryhmä kokoontuu joka ilta laulamaan vallankumouslauluja, kertoo Su Yanxia, 52, joka on yksi perustajista.

"Ensin tanssimme aina noin puoli tuntia. Sitten laulamme."

Ryhmän perustaminen oli osallistujien oma idea, Su sanoo. "Aluksi meitä oli pienempi ryhmä, mutta tämä on kasvanut."

Hänen mukaansa osallistujat ovat melko läheltä. "Muualla Pekingissä on muita ryhmiä."

Vaikka laulut ovat kommunistisia, ryhmä ei Sun mukaan ole poliittinen: kyse on vain laulujen tuttuudesta. Hänen nuoruudessaan Kiinan radiossa ei soinut pop vaan punaiset laulut.

"Suurin osa meistä on noin 50–60-vuotiaita. Nämä ovat lauluja, joiden kanssa olemme kasvaneet ja joista olemme oppineet pitämään", Su kertoo.

"Ja kyllä me laulamme myös vanhoja rakkauslauluja."

Miljoonien kiinalaisten äänekäs ulkoharrastus on herättänyt myös kiistoja. Äänentoistolaitteitaan huudattavat ja yhteisiä tiloja valtaavat eläkeläiset ovat ärsyttäneet nuorempia asukkaita varsinkin asuinalueiden lähellä.

Kiinan hallitus haluaisikin asettaa tanssimiselle rajoja. Tänä keväänä Kiinan urheiluhallinto ja kulttuuriministeriö ilmoittivat, että tanssijoille määrätään lähikuukausina kaksitoista sallittua tanssikoreografiaa, joissa heidän tulisi pitäytyä.

"Ulkotanssiminen heijastaa kiinalaisen kulttuurin kollektiivista ulottuvuutta, mutta näyttää siltä, että osallistujien yli-innokkuus on aiheuttanut ongelmia", totesi Kiinan urheiluhallinnon johtava virkamies Liu Guoyoung valtiollisen China Daily -lehden mukaan.

Silti monet nuoremmatkin ymmärtävät ilakoivia eläkeläisiä.

"Tuo on vanhoille ihmisille hyvä tapa rentoutua. Ilman sitä moni heistä olisi yksinäinen", sanoo ostoskeskuksen ohi kävelevä 36-vuotias Wang Yongxia.

"Itse asiassa äitinikin käy tuollaisessa tanssiryhmässä."

Mikko Paakkanen HS
Peking

Mikko Paakkanen HS
Suuri joukko eläkeläisiä kokoontuu joka ilta tanssimaan ja laulamaan Pekingin Lecheng-kauppakeskuksen eteen.
Suuri joukko eläkeläisiä kokoontuu joka ilta tanssimaan ja laulamaan Pekingin Lecheng-kauppakeskuksen eteen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat