Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reserviläiset leiriytyneet ympäri metsiä

Viro varautuu pahimpaan – 13 000 osallistuu suurimpaan sotaharjoitukseen sitten Neuvostoliiton hajoamisen

Ulkomaat
 
Viron reserviläiset opettelevat liikekannallepanoa
Viron reserviläiset opettelevat liikekannallepanoa
Viro harjoittelee suursotaharjoituksessa tilannetta, että eräs naapurivaltio toimii uhkaavasti ja Viro järjestää liikekannallepanon. Virun pataljoonan kranaatinheitinkomppanian reserviläiset harjoittelevat, jotta Ukrainan tilanne ei toistuisi Virossa. Toimittaja: Kaja Kunnas. Kuvaus ja editointi: Marko Mumm.

Suomea on viime aikoina puhuttanut 900 000 reserviläiselle lähetetty kirje sodanajan asemasta, mutta Viron reserviläiset ovat jo leiriytyneet ympäri metsiä.

He osallistuvat Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisen itsenäisyyden suurimpaan sotaharjoitukseen. Yli 13 000 osallistujan joukosta yli puolet on reserviläisiä.

Viro on ainoa Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Natoon liittynyt jäsenvaltio, jossa asepalvelus on yhä voimassa – osin Suomen vaikutuksesta.

Marko Mumm
Korpraali Rainer Reisner suuntasi kranaatinheitintä reserviläisten sotaharjoituksessa Pohjois-Virossa. Galil-rynnäkkökiväärin piippu esitti harjoituksissa kranaattia.
Korpraali Rainer Reisner suuntasi kranaatinheitintä reserviläisten sotaharjoituksessa Pohjois-Virossa. Galil-rynnäkkökiväärin piippu esitti harjoituksissa kranaattia.

"Huomio. Lataa. Ampukaa", mieskuoro toistaa radiopuhelimen käskyä pohjoisvirolaisessa metsässä.

Maantieteen opiskelija, ympäristövaikutusten arvioija, poliisi, maalari, vartija, maanmittari. Yksi lataa, toinen tähtää, kolmas on ampuvinaan. He kuuluvat Virun pataljoonan kranaatinheitinkomppaniaan. Nyt he askaroivat 120-millimetristen kranaatinheitinten ympärillä Länsi-Virumaalla Roelan kylän lähellä.

Enemmistö on suorittanut asepalveluksen nelisen vuotta sitten. Kutsun suurharjoitukseen reserviläiset saivat viime kesänä samaan aikaan kun sota Itä-Ukrainassa kiihtyi.

"Ihmiset ovat aika varpaillaan. Jännitettä on ilmassa. Mutta en pelkää", sanoo Maario Tammsalu. Hän asentaa työkseen ilmastointilaitteita, mutta nyt valtio maksaa hänelle 27 euron päivärahaa. Leirin reserviläiset ovat vakuuttuneita Viron valitsemasta linjasta, vaikka se poikkeaa muiden uusien Nato-valtioiden linjasta.

"Hätätilanteessa on paljon miehiä, jotka tietävät, kuinka toimia", sanoo vartija, korpraali Rainer Reisner. "Tuntisin oloni turvallisemmaksi, jos Latviassakin olisi asevelvollisuus."

"Luulen, että muut liikkuvat samaan suuntaan kuin Viro", sanoo maanmittari Sten Kraam.

Liettua on ensimmäisenä Naton jäsenvaltiona päättänyt palauttaa valikoivan asevelvollisuuden, koska ammattiarmeijaan ei tullut tarpeeksi paljon vapaaehtoisia.

Naamioidut sotilasajoneuvot vaihtoivat asemapaikkaa Pohjois-Viron maanteillä lauantaina. Viron sotaharjoitus alkoi viime maanantaina.
Naamioidut sotilasajoneuvot vaihtoivat asemapaikkaa Pohjois-Viron maanteillä lauantaina. Viron sotaharjoitus alkoi viime maanantaina.

Virossa asepalvelusarmeijan asema on vahvistunut viime vuosina.

Kun Viro liittyi vuonna 2004 sotilasliitto Natoon, puolustusvoimia johti amiraali Tarmo Kõuts. Sotilasliitto oli suuressa muutoksessa, jossa painopiste oli siirtymässä suurarmeijoista kevyempiin nopean toiminnan joukkoihin.

"Natossa odotettiin, että uusista jäsenvaltioista tulee esimerkkejä sotilasliiton transformaatiossa", Kõuts sanoo.

Ehdokasvaltiot pyrkivät innokkaasti täyttämään Naton odotuksia. Halua vahvistivat muistot kahden vuoden asevelvollisuudesta neuvostoarmeijassa. Virossa puolustusvoimat harasi vastaan.

"Painostus oli pikemminkin sisäpoliittista", sanoo Kõuts.

Viimeistään Ukrainan sodan puhjettua yksikään Viron puolue ei enää kyseenalaistanut asepalvelusta.

Reserviläinen Taavi Talomäe huolehti nesteytyksestä.
Reserviläinen Taavi Talomäe huolehti nesteytyksestä.

Nykyisiä mielialoja heijastelee se, että harjoituksen aikana lehdistö on julkaissut verkkosivuillaan lähes sellaisenaan puolustusvoimien tiedotteita ja puolustusministeriön virkamiehen reportaaseja harjoituksesta.

Puolueet ovat yksimielisiä Natosta ja asevelvollisuudesta. Myös vapaaehtoisella suojeluskunnalla on kantava rooli. Virun pataljoonan päällikön, everstiluutnantti Eero Kinnusen mukaan Siilin suurharjoitukseen tuli liki 90 prosenttia kutsutuista.

"Moraali on hyvin korkealla", Kinnunen kehuu. Viron puolustusvoimien erityispiirteisiin kuuluvat myös Kinnusen kaltaiset sotilaat, joilla on jo mittava kokemus sodista.

Asepalveluksensa neuvostoarmeijassa Kinnunen suoritti Afganistanin sodassa. Myöhemmin hän on ollut Viron joukkojen mukana Afganistanin lisäksi Irakissa. Nyt Kinnunen johtaa pataljoonaa Viron metsissä.

Perjantaihin asti jatkuvan harjoituksen komentokeskusta johtavan everstiluutnantti Martin Heremin mukaan Viro varautuu siihen, että jokin naapurivaltio toimii hyökkäävästi muttei ole vielä ylittänyt rajaa.

Ukrainan sota on saanut kaikki varovaisiksi. Vihollista kysyttäessä komppanianpäällikkö puuttuu haastatteluun. Vihollista ei ole, hän sanoo.

"Emme tiedä, mitä odottaa. Siksihän harjoittelemme", sanoo Rainer Reisner.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat