Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kova kiire käydä EU-kauppaa

Ulkomaat
 

Pääministeri David Cameronilla on kova kiire päästä hieromaan kauppaa Britannian EU-suhteen remontista.

Tavoitteena on taivutella muut jäsenmaat Britannian vaatimusten puolelle. Ensin Cameronin hallituksen pitää kuitenkin päättää, minkälaisia uudistuksia se tarkalleen havittelee.

Erittäin vaikeiksi ennakoiduista EU-neuvotteluista vastaavat hallituksessa valtiovarainministeri George Osborne ja ulkoministeri Philip Hammond.

Ensimmäiset neuvonpidot Lontoon ja tärkeiden eurooppalaisten pääkaupunkien välillä olivat jo perjantaina vaalituloksen selvittyä. Cameronin uskotut ovat tunnustelleet jäsenmaiden kantoja kuitenkin jo alkuvuodesta 2013. Cameron lupasi silloin järjestää kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyydestä vuoden 2017 loppuun mennessä. On silti todennäköistä, että äänestys järjestetään jo aiemmin.

Ensinnäkin Cameronin yllätysvaalivoitto auttaa häntä viemään asiaa haluamaansa suuntaan. Prosessin pitkittyminen uhkaa vahvistaa konservatiivipuolueen EU-kielteistä siipeä ja viedä voimia muista töistä. Nopean toiminnan puolesta puhuu sekin, että EU-neuvottelut halutaan saada pois alta ennen Saksan ja Ranskan seuraavia vaaleja.

EU-maat eivät toivo Britannian eroa, mutta brittien asenne ja vaatimukset ovat herättäneet närkästystä. Halua ei ole myöskään EU-perussopimuksen raskaisiin muutosprosesseihin.

Muut karsastavat etenkin brittien halua rajoittaa EU-maahanmuuttoa ja antaa maan parlamentille valta kumota EU-lakeja.

Cameron itse on puhunut sosiaalitukien epäämisestä EU-kansalaisilta, jotka eivät ole asuneet maassa pitkään. Puheena on ollut myös brittiparlamentin vallan pönkittäminen.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat