Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norja sai oman feministipuolueensa

Puolueen tavoitteena ovat ensin syksyn paikallisvaalit ja myöhemmin parlamenttivaalit

Ulkomaat
 
Feministisk initiativ
Norjan feministipuolueen kannattajat osoittivat 1. toukokuuta Bergenissä mieltään naisten aseman parantamiseksi työelämässä.
Norjan feministipuolueen kannattajat osoittivat 1. toukokuuta Bergenissä mieltään naisten aseman parantamiseksi työelämässä. Kuva: Feministisk initiativ

Ensin feministipuolue nousi ilmiöksi Ruotsissa. Nyt samaa yritetään Norjassa. Maaliskuussa perustettu feministipuolue pyrkii tekemään läpimurron syksyn paikallisvaaleissa.

"Tavoitteena on saada yksi ehdokas läpi niin Bergenin kuin Oslonkin kaupunginvaltuustoissa ja maakuntahallinnoissa sekä kaupunginosalistoilla Oslossa. Seuraavaksi tähtäimessä ovat kansalliset vaalit 2017", sanoo Sunniva Schultze-Florey, yksi puolueen perustajista.

Fakta

Norjan hallitus menettää kannatustaan

 Norjan hallitusvaltaa pitävät konservatiivinen Høyre ja oikeistopopulistinen edistyspuolue. Molempien kannatus on viime aikoina heikentynyt mielipidetiedusteluissa. Vähemmistöhallitus tukeutuu parlamentissa kristilliseen kansanpuolueeseen ja liberaalipuolue Venstreen.

 Suurin oppositiopuolue on työväenpuolue, jonka kannatus on kasvanut runsaasti. Se on selvästi suurin puolue. Oppositiossa on lisäksi keskustapuolue, sosialistinen vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue.

 Norjassa pidetään paikallisvaalit syyskuussa ja parlamenttivaalit 2017.

Bergeniläinen 30-vuotias juristi ja aktivisti kertoo, miten Norjan feministit päättivät puolueen perustamisesta.

"Tämä on niin hieno tarina, rakastan tätä tarinaa!"

Norjan Feministisk initiativ on kopio Ruotsin sisarpuolueesta. Norjassa puolue sai alkunsa, kun Ruotsin vastaavan puolueen puheenjohtaja Gudrun Schyman kävi puhumassa Bergenissä maaliskuussa. Puolue oli Ruotsin vaalivuoden ilmiö ja herätti huomiota myös Norjassa.

Schymanin joukko kasvatti viime vuoden aikana jäsenmääränsä moninkertaiseksi ja otti viime kevään vaaleissa ensimmäisen paikkansa europarlamentissa. Syksyn kunnallisvaaleissa se nousi myös useisiin kaupungin- ja kunnanvaltuustoihin.

Bergenissä paikalliset feministit kertoivat Schymanille, että myös Norjassa oli puhuttu feministipuolueen tarpeesta, mutta lähinnä puoliksi leikillään. Miten pitäisi edetä, jos puolueesta haluaisi tehdä totta, he kysyivät.

"No eikö teillä ole vaalit tulossa? Perustatte vain puolueen. Ei siinä ole mitään odottelemista", Schultze-Florey muistelee Schymanin sanoneen.

Työ alkoi samana iltana. Syksyn vaalien ehdokaslistat piti jättää viikon päästä. Vaaditut seitsemän nimeä ja kolmesataa allekirjoitusta saatiin kokoon parissa päivässä.

Nyt norjalaisfeministit muotoilevat ohjelmaansa. Tarkkoja poliittisia vaatimuksia ei vielä ole. Schultze-Florey pitää tärkeänä teemana muun muassa seksuaaliseen väkivaltaan puuttumista. Puolueen lähtökohta on yleisessä yhdenvertaisuudessa.

"Kaikilla pitäisi olla sama valta vaikuttaa omaan elämäänsä riippumatta esimerkiksi sukupuolesta, seksuaalisesta suuntauksesta tai etnisestä taustasta."

Norjassa feministisen puolueen perustaminen osuu aikaan, jona tasa-arvoteemat ovat tapetilla. Julkinen keskustelu vilkastui vuosi sitten käydystä kiivaasta aborttilainsäädännön kiristämistä koskeneesta taistosta.

Viime kevään naistenpäivänä useissa kaupungeissa järjestettiin poikkeuksellisesti tuhansien ihmisten marsseja kiristyksiä vastaan.

Uuden feministisen puolueen mahdollisuuksia ei silti pidetä kummoisina.

Feminististä puoluetta on pidetty uhkana lähinnä vasemmistolaiselle Sosialistisk vensterpartille, jolla on seitsemän paikkaa Norjan 169-paikkaisessa parlamentissa.

Bergenin yliopiston valtiotieteiden professori Frank H. Aarebrot toteaa, ettei Norjan puolueella ole vahvaa ja valmiiksi tunnettua poliittista johtajaa kuten Ruotsin puolueella, mikä vähentää sen mahdollisuuksia.

Schyman on entinen vasemmistopuolueen puheenjohtaja.

"Kiinnostavinta on, miten paljon ääniä puolue voi viedä muilta vasemmalla", Aarebrot sanoo.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat