Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myanmar kerää vainotulta vähemmistöltään henkilöpaperitkin

Ihmissalakuljettajien riistämällä rohingya-kansalla ei ole kotimaassaan oikeuksia

Ulkomaat
 
Roni Bintang Reuters
Lautoiltaan pelastetut siirtolaiset oleskelivat maanantaina suojassa Indonesian Lhoksukonissa. Heidän arveltiin kuuluvan rohingya-kansaan, jonka edustajia on viime aikoina paennut runsaasti Myanmarista.
Lautoiltaan pelastetut siirtolaiset oleskelivat maanantaina suojassa Indonesian Lhoksukonissa. Heidän arveltiin kuuluvan rohingya-kansaan, jonka edustajia on viime aikoina paennut runsaasti Myanmarista. Kuva: Roni Bintang Reuters

Kun Myanmarissa tehtiin viime vuonna ensimmäinen väestönlaskenta kolmeenkymmeneen vuoteen, laskettavilta kysyttiin ensin, mihin kansanryhmään he kuuluvat. Jos vastaus oli rohingya, väestönlaskijat eivät kysyneet enempää vaan lähtivät etsimään muita vastaajia, kertoi YK:n väestörahasto UNFPA.

Se, ettei Myanmarin rohingya-kansaan kuuluvia haluta edes mukaan väkilukuun, kuvastaa heidän asemaansa.

Fakta

Pakeneva kansa

 Islaminuskoiseen rohingya-kansaan kuuluvia arvioidaan olevan Myanmarissa runsas miljoona.

 Naapurimaahan Bangladeshiin on paennut heistä jopa puoli miljoonaa, arvioi Thaimaassa toimiva järjestö Fortify Rights.

 YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n julkaisemien lukujen mukaan yli satatuhatta rohingyaa on paennut meritse Myanmarista ja Bangladeshista vuoden 2012 jälkeen.

 Kansallismielisten buddhalaisten ja rohingya-muslimien välillä vuonna 2012 puhjenneiden väkivaltaisuuksien jäljiltä ainakin 140 000 rohingyaa asuu pakolaisleireillä kotimaassaan. Yhteenotoissa kuoli vähintään 200 ihmistä.

Syrjintä ja vaino kotimaassa ovat syinä heitä koskeviin suru-uutisiin, joita on viime aikoina kantautunut Aasian rannikkovaltioista.

Viikonvaihteessa Indonesian rannikolla pelastettiin noin tuhat rohingya-pakolaista huonossa kunnossa ihmissalakuljettajien huterilta lautoilta. Toukokuun alussa ihmissalakuljettajien hylkäämästä leiristä Thaimaasta löytyi rohingya-pakolaisten joukkohautoja.

Rohingyat pakenevat kotimaastaan kiihtyvään tahtiin ja epätoivoisesti. Bengalinlahdella pakolaisvirta oli tämän vuoden alkukuukausina kaksinkertaistunut vuoden takaisesta, selvisi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n raportista viime viikolla.

Rohingya-kansa asuu pääasiassa Myanmarin Rakhinen osavaltion pohjoisosassa Bengalinlahden rannikolla. He ovat islaminuskoisia, kun taas valtaosa myanmarilaisista on buddhalaisia. He myös puhuvat eri kieltä kuin enemmistö.

Valtaosalla rohingyoista ei ole Myanmarin kansalaisuutta, vaikka he ovat asuneet Myanmarissa sukupolvien ajan. He ovat niin sanottuja valtiottomia, joilla ei ole minkään valtion kansalaisuutta.

Myanmarin hallituksen ja monien myanmarilaisten mielestä rohingyat ovat "bengalilaisia" eli naapurimaasta Bangladeshista tulleita laittomia siirtolaisia. Valtiottomina heiltä puuttuvat kansalaisille kuuluvat oikeudet.

Aiemmin sadoilletuhansille rohingyoille on myönnetty tilapäisiä henkilökortteja eli niin sanottuja valkoisia kortteja. Nyt heiltä ollaan viemässä nekin.

Viime helmikuussa Myanmarin parlamentti hyväksyi lain, jonka turvin valkoinen kortti olisi oikeuttanut kansanäänestykseen. Laki herätti voimakkaita vastalauseita kansallismielisissä buddhalaispiireissä. Presidentti Thein Sein ilmoitti lopulta, että kortit lakkaavat olemasta voimassa maaliskuun lopussa.

Huhtikuun alussa viranomaiset alkoivat kerätä kortteja pois turvallisuusjoukkojen tukemina, uutistoimistot kertoivat.

Viranomaisten mukaan ne, jotka luopuvat korteistaan toukokuun loppuun mennessä, voivat anoa Myanmarin kansalaisuutta. Sen saamiseksi heidän on muun muassa esitettävä todisteita vanhempiensa ja isovanhempiensa asumisesta Myanmarissa, kertoo Myanmar Times -lehti.

On epäselvää, kuinka moni sukupolvien ajan vailla virallista asemaa eläneistä löytää tarvittavat paperit. Käytännössä edellytyksenä on myös oman kansanryhmän kieltäminen.

Monet rohingyat kieltäytyvät luovuttamasta korttiaan, koska silloin he joutuisivat myöntämään olevansa bengalilaisia, Myanmar Times kertoo.

Osa on kuitenkin luovuttanut. "Rohingya-nimellä jälkeläiseni eivät saa kansalaisuutta, vaikka kuolisin ja aikaa kuluisi", sanoi lehden haastattelema U Aung Min, 65. Hän oli päättänyt luopua henkilökortistaan.

Mikko Paakkanen HS
Peking

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat