Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinassa insinöörit pyörittävät maata

Ulkomaat
 
Pekka Mykkänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.
Reuters
Kiinan presidentti Jiang Zemin vaihtoi silmälaseja kansankongressin avajaisistunnossa Pekingissä maaliskuussa 2000.
Kiinan presidentti Jiang Zemin vaihtoi silmälaseja kansankongressin avajaisistunnossa Pekingissä maaliskuussa 2000. Kuva: Reuters

Suomessa on viime päivinä saatu tarkastella uudenlaisia otteita, kun keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on alkanut pystyttää itsenäisen Suomen 74. hallitusta. Nyt odotellaan, miten johtamistapaan heijastuu se, että Sipilä on vasta toisen kauden kansanedustaja ja vieläpä koulutukseltaan diplomi-insinööri. Se on uutta, sillä Suomessa ei ole koskaan ollut diplomi-insinööriä pääministerinä.

Toisin ovat asiat yksinvaltaisen Kiinan politiikassa. Siellä kommunistinen puolue on luottanut insinööreihin viime vuosikymmenet enemmän kuin mihinkään toiseen ammattiryhmään. Ja tuloksethan ovat olleet huikeat, jos mittarina käytetään talouskehitystä.

Kiinan kolme tärkeintä johtajaa sitten 1980-luvun ovat olleet insinöörejä. Vuonna 1989 valtaan noussut Jiang Zemin oli sähköinsinööri. Hänen seuraajansa Hu Jintao taas oli vesivoimainsinööri. Nykyinen johtaja Xi Jinping opiskeli kemian insinööriksi.

Sipilän otteita hallitustunnusteluissa ja hallitusneuvotteluiden alussa on luonnehdittu isäntämäisiksi ja insinöörimäisen suoraviivaisiksi. Samanlaiset halki, poikki ja pinoon -otteet ovat tuttuja myös Kiinan johtajien tekemisissä.

Kiinan todelliset uudistukset ovat olleet hämmentävän usein jopa häikäisevämpiä kuin insinöörijohtajat ovat kaavioihinsa piirtäneet: Kolmen rotkon megapato, pilvenpiirtäjät, monikerroksiset moottoritiet ja teollisuuspuistot ovat nousseet silmien edessä ripeästi kuin Ikean hyllyköt.

Kyseessä ei kuitenkaan ole ollut ilmainen projekti, etenkään inhimillisesti.

Jos kommunistinen puolue katsoo hyväksi, että jonnekin rakennetaan pato tai luotijunarata, rakennustyöt alkavat usein jo ennen kuin sopimusten muste ehtii kuivua – ilman merkkiäkään kansalaisten tai muiden puolueiden konsultoinnista.

Sipilällä voi siis olla samantapainen koulutus kuin Kiinan johtajilla, mutta vahvan oloisesta mandaatistaan huolimatta hänellä ei ole diktaattorin valtuuksia. Niinpä hän joutuu edistämään prosessikaavioitaan kaikenlaisten vähemmän laskutaitoisten yhteiskuntatieteilijöiden ja humanistien kanssa.

Viime viikolla kaatunut yhteiskuntasopimus oli esimerkki siitä, että Suomessa suoraviivainen johtajuus ei välttämättä johda mutkattomiin tuloksiin.

Pekka Mykkänen pekka.mykkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja ja
entinen Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat