Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannian vaalivoittajalla on edessään karu arki – EU ja Skotlanti lupaavat vaikeuksia

David Cameron muodosti hallituksen mutta saa varoa riviedustajia. Isot haasteet ovat EU ja Skotlanti.

Ulkomaat
 
Ben Stansall AFP
Pääministeri David Cameron poistui maanantaina virka-asunnoltaan Downing Street 10:stä Lontoossa.
Pääministeri David Cameron poistui maanantaina virka-asunnoltaan Downing Street 10:stä Lontoossa. Kuva: Ben Stansall AFP

Lontoo. Lisää naisia – ja avainpaikat entisille luottoministereille.

Se oli Britannian pääministerin David Cameronin linja, kun hän jatkoi maanantaina uuden konservatiivihallituksensa kokoamista.

Edessä on kovat haasteet, ja hallitus pitää saada kokoon mahdollisimman pian.

Torstaisissa parlamenttivaaleissa yllätysvoiton saanut Cameron pääsi muodostamaan konservatiivipuolueen ensimmäistä enemmistöhallitusta sitten vuoden 1992. Voitto oli makea, minkä Cameron myönsi itsekin.

Fakta

Brittivaalien voittajat ja häviäjät

 Voittaja: Pääministeri David Cameron, joka vei konservatiivipuolueensa yllätysvoittoon ja pääsi muodostamaan enemmistöhallituksen.

 Voittaja: Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon, joka nosti Skotlannin kansallispuolueen SNP:n vajaassa vuodessa suursuosituksi ja pyyhki muilla puolueilla pöytää.

 Häviäjä: Oppositiojohtaja Ed Miliband, joka petollisista mielipidemittauksista huolimatta hävisi vaalit kirkkaasti ja erosi perjantaina puoluejohtajan tehtävästä.

 Häviäjä: Entinen varapääministeri Nick Clegg, jonka puolueen liberaalidemokraattien kannatus suli alta. Clegg erosi puolueensa johdosta perjantaina.

 Häviäjä: Britannian itsenäisyyspuolueen Ukipin johtaja Nigel Farage, joka ei tullut valituksi parlamenttiin. Myös Farage erosi puolueen puheenjohtajuudesta, vaikka jättikin takaportin paluulle auki.

 Häviäjä: Iso joukko parlamentista pudonneita johtavia poliitikkoja lähinnä labourista ja liberaalidemokraateista. Äänestäjät eivät kunnioittaneet nimiä.

Voitonjuhlien jälkeen koittaa kuitenkin paluu arkeen. Cameronin toinen kausi pääministerinä on ensimmäistä paljon kovempi. Syitä on useita.

Ensinnäkin Cameronin nauttima enemmistö parlamentissa on hyvin niukka. Tämä antaa tilaa oman puolueen kapinallisille: konservatiivipuolueen rivijäsenet voivat uhata vetää tukensa hallitukselta, jos Cameron ei taivu heidän oikkuihinsa.

Toinen syy on, että hallituksella on edessään vaikeita ja monimutkaisia tehtäviä. Cameron on luvannut järjestää kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyyden tulevaisuudesta. Sitä ennen EU-jäsenyyden ehdot pitäisi neuvotella uudelleen muiden jäsenmaiden kanssa.

"Meillä on valtuudet tähän, vaikka siitä tulee ilmeisen vaikeaa", Cameron sanoi maanantaina toimittajille.

Kansanäänestystä todennäköisesti aikaistetaan vuoteen 2016. EU-kiista voi muuten viedä suurimman osan hallituskaudesta, jonka Cameron on sanonut olevan hänen viimeisensä.

Silti konservatiivipuolueen kansanedustajien EU-skeptiselle siivelle tuskin riittää mikään sopimus EU:n kanssa. Cameronilla onkin omiensa joukossa 50–60 hengen ryhmä, jota täytyy pitää tiukasti silmällä.

Uuden hallituksen on määrä panna vireille Britannian ero myös Euroopan ihmisoikeussopimuksesta. Tarkoitus on korvata sopimus Britannian omalla ihmisoikeuslailla.

Cameronin jo viime syksynä tekemä vaalilupaus on kuohuttanut lainoppineita ja ihmisoikeusaktivisteja niin Britanniassa kuin Euroopassakin. Taustalla on konservatiivien halu viedä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta saneluvalta Britanniassa.

Ihmisoikeussopimuksesta irtaantuminen kuuluu uuden oikeusministerin Michael Goven haasteisiin. EU-suhdetta yrittävät remontoida valtiovarainministeri George Osborne ja ulkoministeri Philip Hammond, jotka jatkavat tehtävissään.

Skotlanti on yksi Cameronin suurimmista ongelmista. Skotlannin kansallispuolue SNP sai brittiparlamenttiin ennätykselliset 56 kansanedustajaa. Vaatimuksia uuden itsenäisyyskansanäänestyksen järjestämisestä on jo kuulunut.

Cameron ei anna skoteille uutta kansanäänestystä. Sen sijaan hän on jo luvannut Skotlannille mahdollisimman laajan itsehallinnon.

Skotlannin ja Walesin itsehallinnon laajentaminen ei kuitenkaan onnistu niin, ettei kiistakysymys Englannin itsehallinnosta nousisi taas esille.

Nyt skotit ja walesilaiset pääsevät päättämään Englannin sisäisistä asioista, mutta sama ei toimi päinvastoin.

Osbornen tehtävä on löytää lisää leikattavaa noin 12 miljardin punnan eli 17 miljardin euron arvosta. Samaan aikaan terveydenhuoltojärjestelmä NHS:lle pitäisi löytää lisää rahaa 11 miljardia euroa.

Yhtälö on vaikea, sillä konservatiivipuolueen vaalilupauksiin kuului myös olla korottamatta veroja. Alijäämä on määrä kuroa umpeen muutamassa vuodessa.

Cameron esittelee lopullisen hallitusohjelmansa parlamentille toukokuun 27. päivänä, jolloin siitä myös äänestetään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat