Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Himalajaa ravistelee suurten laattojen nokkakolari

Aluetta ravistelee suurten laattojen nokkakolari, joka on myös synnyttänyt koko vuoriston

Ulkomaat
 
Petri Riikonen
Nicolas Asfouri / AFP
Nepalilaismies käveli tuhoutuneen talonsa katolla Barpakin kylässä 4. toukokuuta, runsas viikko tuhoisan maanjäristyksen jälkeen.
Nepalilaismies käveli tuhoutuneen talonsa katolla Barpakin kylässä 4. toukokuuta, runsas viikko tuhoisan maanjäristyksen jälkeen. Kuva: Nicolas Asfouri / AFP

Maanjäristyksen hetkeä ei voi ennustaa. Järistykset johtuvat siitä, että yhteen jumiutuneet maankuoren liikkuvat laatat nytkähtävät satunnaisesti.

Laattojen ja historian perusteella voi kuitenkin ennustaa, missä järisee isosti. Himalaja on pahimpia tällaisia alueita.

Nepalin seudulla on järissyt magnitudiasteikolla yli 6:n vahvuisesti tämän vuoden lisäksi vuosina 1833, 1934 ja 1988.

Tiistaina sattuneen järistyksen voimakkuus oli 7,3. Se on toistaiseksi isoin jälkijäristys sitten huhtikuun 25. päivän järinän, jonka voimakkuus oli 7,8.

Jälkijäristyksillä tarkoitetaan ison järistyksen jälkeen samalla alueella syntyviä pienempiä liikahduksia, joita voi esiintyä viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia.

Voimakkuusero kuulostaa pieneltä, mutta magnitudiasteikko on logaritminen. Niinpä esimerkiksi 7,0:n ja 8,0:n välillä on kymmenkertainen ero.

Voimakkuudeltaan 7,8:n järistyksessä taas vapautuu 5,5 kertaa niin paljon energiaa kuin 7,3:n järistyksessä. Maa siirtyy 3,2-kertaisesti.

Voimakkuus on kytköksissä liikahtavan laatta-alueen laajuuteen.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus USGS arvioi, että tiistaina nytkähti noin 55 kertaa 30 kilometrin kokoinen alue ja 25. huhtikuuta peräti 120 kertaa 80 kilometrin kokoinen alue.

Himalajaa ravistelee suurten laattojen nokkakolari.

Intian laatta on muinoin törmännyt Euraasian laattaan ja työntyy sen alle keskimäärin 4–5 sentin vuosivauhdilla. Liike koostuu jännitettä keräävistä tauoista ja ajoittaisista nytkähdyksistä, kun jännite kasvaa laattapintojen kitkaa suuremmaksi.

Euraasian laatta on kuorinut alleen työntyvän Intian laatan pintaa kuin valtava höylä ja rutannut lastut eteensä sotkuiseksi valliksi, Himalajan vuoristoksi.

Vuoristo on niin massiivinen, että samaan aikaan kun laattojen törmäys yhä nostaa sitä, se romahtaa hitaasti ja leviää oman painonsa alla. Käytännössä vuoristo koostuu vinoasentoisista pikkulaatoista, jotka voivat liukua toistensa suhteen.

Esimerkiksi huhtikuun 25. päivän järistyksen seurauksena kaistale Himalajan vuoristoa notkahti noin metrin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat