Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nepal palasi takaisin lähtöruutuun – ja moni nepalilainen pressun alle

Ulkomaat
 

Elämää on työlästä alkaa rakentaa tyhjästä, jos tuntuu siltä, että seinät voivat kaatua päälle – tai katto pudota niskaan tai lattia vajota alta.

Siltä tuntuu monista nepalilaisista, ja hyvästä syystä. Tunne vahvistui eilen tiistaina, kun Nepaliin iski uusi maanjäristys, joka vaati ihmishenkiä ja tuhosi rakennuksia.

Vasta vähän yli kaksi viikkoa aiemmin voimakkain maanjäristys vuosikymmeniin rikkoi satojatuhansia taloja ja tappoi yli kahdeksantuhatta ihmistä. Tiistain uusi maanjäristys oli raju osoitus, ettei tilanne ole vielä läheskään ohi.

Kun Nepalissa tapasi kaksi viikkoa sitten ulkona asuvia ihmisiä, useimpia heistä askarrutti, milloin he voivat palata koteihinsa.

Tuolloin ulkona nukkuivat myös monet sellaiset, joiden asunnot näyttivät ehjiltä. Se oli järkevää, koska jälkijäristysten riski oli suuri.

Kukaan ei tuntunut tietävän, kuinka pitkään jälkijäristyksiä voi tulla. Leireillä liikkui huhuja, joiden mukaan kolmen vuorokauden jälkeen ensimmäisestä järistyksestä on turvallista. Toiset muistelivat kuulleensa jostain, että aika olisi viisi vuorokautta.

Tietoa ja ohjeita etsittiin sanomalehdistä. Sähköistä mediaa ei leireillä katseltu eikä kuunneltu, koska ei ollut sähköä.

Kaikki halusivat päästä pressun alta takaisin kotiin mahdollisimman pian. Naapurien ja ventovieraiden kanssa ulkona majailu ei ollut kenenkään mielestä mukavaa – varsinkaan sateessa.

Jo muutama päivä ensimmäisen maanjäristyksen jälkeen monet alkoivat palailla koteihinsa. Osa otti riskin ja palasi asuntoonsa, vaikka se oli vaurioitunut maanjäristyksessä.

Vähiten vaurioituneilla alueilla moni ehti muutenkin yrittää arjen rakentamista. Ihmisiä alkoi jopa palailla työpaikoilleen, sikäli kuin työpaikat olivat vielä olemassa.

Arjen rakentaminen suurkatastrofin jälkeen vaatii voimaa. On oltava vahva usko siihen, että tästä noustaan vielä.

Nepalissa näki ensimmäisen järistyksen jälkeen paljon vahvoja ihmisiä, jotka jaksoivat auttaa itseään ja toisiaan. Nepalilaiset eivät ole avuttomia, mutta jo tuolloin oli selvää, että he tarvitsevat paljon myös ulkomaista apua noustakseen jaloilleen.

Tiistaina Nepal putosi takaisin lähtöruutuun. Moni palasi pressujen alle.

Jaksaminen on koetuksella, kun salama iskee samaan paikkaan kahdesti. Nyt Nepal tarvitsee vielä enemmän tukea.

Mikko Paakkanen
mikko.paakkanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat