Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viimeinen raportti

Boris Nemtsov murhattiin helmikuussa. Nyt hänen selvityksensä Ukrainan sodasta on julki.

Ulkomaat
 
Grigori Dukor Reuters
Oppositiojohtaja Boris Nemtsov ei ehtinyt nähdä raporttinsa valmistumista. Kuva on vuodelta 2011.
Oppositiojohtaja Boris Nemtsov ei ehtinyt nähdä raporttinsa valmistumista. Kuva on vuodelta 2011. Kuva: Grigori Dukor Reuters

Ukrainassa ja Krimillä oli sotimassa venäläisiä taistelijoita, sanotaan murhatun venäläisen oppositiojohtajan Boris Nemtsovin keräämien materiaalien pohjalta kirjoitetussa raportissa. Sen mukaan heitä myös kuoli Ukrainassa tänäkin vuonna.

Putin. Sota -niminen raportti julkaistiin tiistaina. HS oli paikalla julkistamistilaisuudessa Moskovassa. Nemtsovin ystävät ja tukijat esittelivät 64-sivuisen raportin, jonka he olivat viimeistelleet hänen tutkimustensa perusteella.

Artikkeliin liittyvät

Raportin mukaan osa Ukrainassa ja Krimillä sotineista oli Venäjän armeijan entisiä sotilaita, joita oli kehotettu eroamaan armeijasta ennen rintamalle lähtöä. Siten voitaisiin sanoa, että Venäjän armeija ei ole sekaantunut Ukrainan sotaan vaan sotilaat ovat paikalla vapaaehtoisina.

Eroaville sotilaille olisi raportin mukaan luvattu, että jos he haavoittuvat tai kuolevat, sukulaisille maksetaan korvauksia. Näin ei silti tapahtunut, sanovat raporttiin haastatellut ihmiset, jotka edustavat Donbassissa kuolleiden sotilaiden omaisia.

Toisessa tapauksessa korvauksia olisi ilmeisesti maksettu. Raportissa esitetään, että vähintään 150 venäläistä sotilasta kuoli elokuussa 2014 ankarissa taisteluissa Ilovaiskissa Donetskin alueella. Kuolleiden sotilaiden omaisille maksettiin kaksi miljoonaa ruplaa (tiistain kurssilla noin 35 000 euroa).

Omaisia vaadittiin pysymään vaiti sotilaiden kuolemaan johtaneista olosuhteista.

Raportin mukaan tammi–helmikuussakin venäläissotilaita olisi kuollut esimerkiksi Debaltsevessa Donetskin itäosissa.

Yksi raportin laatijoista on taloustieteilijä Sergei Aleksašenko. Raportissa lasketaan myös kuluja, joita sodasta on aiheutunut Venäjälle.

Laskelmien mukaan Venäjä olisi käyttänyt sotaan 53 miljardia ruplaa eli noin 930 miljoonaa euroa. Sillä olisi maksettu muun muassa kalustohankintoja, tuettu ja varustettu kuuttatuhatta venäläistä vapaaehtoista sekä rahoitettu Itä-Ukrainan kapinallisia.

Raportin tärkeimmät uudet haastateltavat, Ukrainassa kuolleiden sotilaiden perheet, eivät raportin laatijoiden mukaan halunneet esiintyä nimillään.

"Jos Nemtsov teloitettiin Kremlin vieressä, asiakkaillemme Ivanovossa voidaan tehdä mitä tahansa. Kukaan ei edes huomaa", sanoi kuolleiden sotilaiden sukulaisia edustava lakimies.

Raporttiin on kerätty useita nimellä annettuja todistuksia, joita on julkaistu eri venäläisissä lähteissä. Kokemuksistaan Krimillä kertoo esimerkiksi Oleg Terjušin, 23-vuotias Uljanovskin 31. maahanlaskujoukkojen prikaatin kersantti, joka saapui niemimaalle viime vuoden helmikuussa.

"Kun pääsimme rantaan, meidän käskettiin ottaa pois kaikki arvomerkit ja valtion tunnukset. Kaikille jaettiin vihreät kommandopipot, aurinkolasit sekä polvi- ja kyynärsuojat."

Pian prikaati siirrettiin Perevalnen kylän liepeille noin sata kilometriä Sevastopolista koilliseen. "Leirissä asui pääasiassa uljanovskilaisia laskuvarjojääkäreitä, noin kaksituhatta ihmistä", Terjušin sanoo.

Raportin ovat kirjoittaneet Nemtsovin muistiinpanojen ja tutkimusten pohjalta hänen ystävänsä ja tukijansa. Mukana työssä ovat olleet esimerkiksi entinen varapääministeri Alfred Koh, kolme toimittajaa sekä Ilja Jašin ja muutamat muut oppositiopuolue RPR-Parnasin poliitikot.

Jašinin mukaan ryhmällä on ollut vaikeuksia saada raporttia niteeksi, koska kirjapainoja on painostettu.

Jašin kertoi, että suuri osa Nemtsovin keräämistä tiedoista katosi, kun hänen muistiinpanonsa ja tietokoneensa takavarikoitiin murhatutkimusta varten. Osa materiaaleista oli kuitenkin tallessa tuttavien luona.

Oliko raportti Jašinin mielestä syy Nemtsovin murhaan?

"Nemtsovin työ tämän materiaalin parissa on yksi murhatutkimuksen linja. Vaadimme, että tutkintakomitea ottaa myös tämän linjan huomioon."

Valtaosa raportin sisällöstä on kerätty julkisista lähteistä. Julkistamistilaisuudessa Jašin luonnehti raporttia "ennen muuta kronologiaksi".

Nemtsov ehti vuosien varrella julkaista useita, pääasiassa Putinin hallintoa käsitteleviä raportteja. Monet niistä – mukaan lukien tiistaina julkaistu raportti – ovat luettavissa internetosoitteessa putin-itogi.ru.

Pekka Hakala HS
Maria Pettersson HS
Moskova/Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat