Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Komissio julkistaa tänään EU:n muuttoliikestrategian

Siirtolaisjärjestön johtaja vaatii EU:lta vastuunjakoa: "Muuttoliike on todellisuus, jota täytyy hallita"

Ulkomaat
 
William Swing
William Swing

Kun puhutaan muuttoliikkeistä ja siirtolaisuudesta, Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n johtaja William Swing haluaa tehdä termit selviksi.

"Suosin mieluummin vastuunjakoa kuin taakanjakoa", Swing sanoo.

Vastuunjako on sitä, mitä hän toivoisi Euroopan unionin maiden tekevän, jotta EU pystyisi vastaamaan Välimeren tragedioihin ja meren yli puskevaan siirtolaispaineeseen.

"En halua määrätä, mitä EU-maiden pitäisi tehdä tai olla tekemättä", Swing sanoi HS:n haastattelussa Brysselissä tiistaina.

"Mutta olisi hyvä, jos 28 jäsenmaan välillä olisi solidaarisuutta, että unioni toimisi vastuunkannossa unionina."

Tällä hän viittaa EU-komission suunnitelmaan, että Italiaan ja Maltalle saapuvia siirtolaisia pitäisi tulevaisuudessa lähettää eteenpäin myös muihin jäsenmaihin jonkinlaisen EU:n laajuisen ohjelman puitteissa.

EU-komissio julkistaa tänään keskiviikkona ehdotuksensa EU:n muuttoliikestrategiaksi.

Julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan komissio aikoo ehdottaa muun muassa sitä, että jäsenmaiden pitäisi ottaa vuosittain 20 000 kiintiöpakolaista enemmän kuin nykyisin. Kiintiöpakolaiset ovat siirtolaisia, joita jäsenmaat käyvät itse valitsemassa ja hakemassa unionin ulkopuolelta.

Tätä nykyä vain 13 maata – Suomi mukaan lukien – ottaa kiintiöpakolaisia. Kokonaisluku jää alle 5 500:aan vuodessa.

Komissio ehdottanee järjestelmää, johon kaikkien jäsenmaiden olisi osallistuttava.

Swing kutsuu ehdotusta "hyväksi ensi askeleeksi". Hän kuitenkin muistuttaa, että maailmassa on tällä hetkellä noin 16,7 miljoonaa pakolaista.

Syyrian naapurimaa, vajaan kuuden miljoonan asukkaan Libanon, majoittaa yli miljoonaa syyrialaispakolaista. Samaan aikaan yli 500 miljoonan asukkaan EU:hun saapui Välimeren yli viime vuonna noin 200 000 maahanpyrkijää.

"En halua sanoa, etteikö se olisi haaste, mutta sitä pitää katsoa globaalissa mitassa", Swing sanoo. "On tärkeää asettaa asiat mittasuhteisiin."

Komission suunnitelmat kiintiöpakolaisjärjestelmästä eivät tule saamaan kovin innostunutta vastaanottoa kaikissa jäsenmaissa. Vielä vaikeampi pala nieltäväksi olisi seuraava askel eli siirtolaisten uudelleensijoittelu EU:n sisällä.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker haluaa avata laillisia maahanmuuttoväyliä unionin alueelle, joten komissio esittää todennäköisesti myös niin sanotun blue card -järjestelmän arviointia.

Se on järjestelmä, jonka avulla jäsenmaat voivat myöntää oleskelulupia siirtolaisille, joilla on erityisosaamista.

Tätä nykyä lähinnä vain Saksa hyödyntää blue cardia, kun taas Suomi ja monet muut maat pitävät sitä liian byrokraattisena ja käyttävät mieluummin omia kansallisia ohjelmiaan.

Työperäistä siirtolaisuutta pitäisi Swingin mielestä tukea vieläkin enemmän – eikä ainoastaan korkeakoulutettujen. Ikääntyvä Eurooppa tarvitsee tekijöitä myös pieni- ja keskipalkkaisille aloille.

Swing ei kannata EU:n suunnittelemaa Libyan-sotilasoperaatiota, jonka tarkoituksena olisi tuhota salakuljettajien aluksia.

"Kuka tietää, ketä vastaan hyökkäät ja ketä pommitat."

Sen sijaan hän sanoo, että salakuljettajien pidättämisessä, syyttämisessä ja vangitsemisessa täytyy ryhtyä toimiin.

"Saamme kiinni pieniä tekijöitä muttemme koskaan isoja kaloja."

Swing kaipaisi Välimerellä myös Italian Mare Nostrumin kaltaista etsintä- ja pelastusoperaatiota. EU:n nykyinen Triton-operaatio on keskittynyt vain Italian rannikon valvontaan.

Swing sanoo, ettei hän haaveile rajattomasta maailmasta, sillä "se ei koskaan löisi läpi".

Hänen mukaansa muuttoliikepolitiikka on kuitenkin jämähtänyt jonnekin menneisyyteen.

"Muuttoliike ei ole ratkaistava ongelma vaan todellisuus, jota täytyy hallita."

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat