Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan vaihdemies pääteasemalla Saksan Lyypekissä: "Mehän elämme Hansa-Euroopassa"

Ulkomaat
 
Näkymä Lyypekistä.
Näkymä Lyypekistä.
Toimittaja Heikki Aittokoski matkustaa junalla Euroopassa ja ottaa selvää maansosan tilasta. Osa 8. Sarja päättyy.

Saksa on ihmeellinen maa. Veturinkuljettajat ovat lakossa, mutta junat kulkevat.

Euroopan vaihdemiehen matka Hollannista Saksaan on sujunut jouhevasti. Ensin Haagista Enschedeen, sitten paikallisjunalla rajan yli Münsteriin, josta luotijunalla Hampuriin. Siellä välipysähdys.

Hampurin rautatieaseman edustalla on veturinkuljettajien mielenosoitus, joka sujuu saksalaisen järjestäytyneesti. Ay-johtaja kehottaa pariasataa veturinkuljettajaa jättämään tilaa pyöräilijöille. Aurinko lämmittää, palkansaajajärjestö GDL:n pamput nostattavat henkeä, lakkolaiset puhaltavat välillä pilliin ja näyttävät punaista korttia rautatieyhtiö Deutsche Bahnille.

"Työnantaja on tarjonnut 30 kuukauden sopimusta ja 4,7 prosentin korotusta", kertoo GDL:n Hannoverin-osaston johtaja Jan Manfras.

"Me vaadimme viittä prosenttia ja kahtatoista kuukautta."

Lakko on kestänyt tässä vaiheessa viikon. Työtaistelussa on kyse rahan lisäksi muustakin, kuten työaikajärjestelyistä. Mutta kun vaihdemies kuulee prosenttiluvut, hänessä herää tunteista voimakkain: suomalaiskansallinen kateus.

Saksa on ihmeellinen maa. Saksa, kuten tavataan sanoa, on Euroopan talousveturi.

Paikallisjuna kolistelee Hampurista Lyypekkiin. Juna kulkee, koska osa veturinkuljettajista on virkasuhteessa eikä saa lakkoilla.

Hansakaupunki Lyypekki on Euroopan vaihdemiehen pääteasema. Lyypekissä yhdistyy kolme Euroopan kannalta olennaista asiaa: Saksan keskeisyys, rajojen avaaminen ja kauppa.

Lyypekin maamerkkiin, 1400-luvun jykevään Holstenin porttiin, on kirjattu latinankielinen tunnuslause: Concordia domi foris pax.

Sopu kotona, ulkona rauha. Se on hyvä motto. Siihen Euroopankin pitäisi pyrkiä.

Matkaa on.

Maailmassa tapahtuu nopeita, dramaattisia käänteitä, jotka on helppo ymmärtää merkittäviksi: Muurin murtuminen. Kaksoistornien tuho. Krimin valtaus.

Sitten on hitaita siirtymiä, jotka saattavat olla vaikutuksiltaan yhtä suuria mutta joita on vähittäisinä vaikeampi äkätä.

Tällainen siirtymä on Saksan rauhallinen muutos normaaliksi valtioksi. 1990-luvulla puhuttiin "Berliinin tasavallasta", uudesta yhdistyneestä Saksasta: terveestä demokratiasta, jota menneisyyden taakka ei enää muserra.

Käsitettä Berliinin tasavalta ei juuri enää kuule, mutta se on toteutunut. Samalla Saksan painoarvo Euroopan taloudessa ja politiikassa on kasvanut alati suuremmaksi.

Me elämme hansa-Euroopassa. Sen voi todentaa Euroopan maiden kauppatilastoista ja eurooppalaisesta diplomatiasta.

Kuka neuvottelee Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Ukrainan rauhoittamisesta? Tietysti Angela Merkel, titteliltään liittokansleri ja ammatiltaan talousveturinkuljettaja.

Suomalainen arkeologi-kirjailija Sakari Pälsi matkusti 1920-luvulla Pohjois-Saksassa ja totesi: "Kunnon sanomalehtimiehen, nykyajan profeetan ja puhdistajan, ei sovi hätkähdellä susikoiria eikä hansakauppiaiden jälkeläisiä."

Susikoiria Lyypekissä ei näy, mutta Euroopan vaihdemies ottaa Pälsin jälkimmäisestä neuvosta vaarin. Lyypekkiläisiä on helppo lähestyä. Ystävällistä väkeä, noin keskimäärin.

Eläkeläiset Wolf Kess ja Helene Heinig ovat ylpeitä hansahistoriasta. He opastivat Lyypekin Schiffergesellschaftiin.
Eläkeläiset Wolf Kess ja Helene Heinig ovat ylpeitä hansahistoriasta. He opastivat Lyypekin Schiffergesellschaftiin.

Erityisen ystävällisiä ovat eläkeläiset Wolf Kess ja Helene Heinig. He poikkeavat kävelyreitiltään näyttääkseen palan hansaa.

"Tietysti olemme ylpeitä hansahistoriasta", Kess sanoo. "Vanhakaupunki on onneksi veden ympäröimä – sitä on vaikea rakentaa pilalle."

Hansa oli myöhäiskeskiajan kauppaliitto. Vahvimmillaan se oli Lyypekin suurporvareiden valtakunta, joka hallitsi kauppaa Itämeren ja Pohjanmeren alueella. Hansan alukset, koggit, purjehtivat Suomenkin rannikoilla.

Kess ja Heinig opastavat vaihdemiehen Breite Strasselle. Siellä on Schiffergesellschaft, rakennus, jonka kippariyhdistys hankki käyttöönsä vuonna 1535.

Talossa toimii nyt ravintola, jonka sisustus huokuu historiaa ja merihenkisyyttä. Katosta riippuu isoja koristelaivoja, joista vanhin on 1600-luvulta.

Wolf Kess teki uransa lääkärinä, ja hänen Eurooppa-diagnoosinsa kuulostaa järkeenkäyvältä.

"Euroopan yhdentyminen on inhimillisesti katsottuna parasta mahdollista, mitä on voinut tapahtua. Mutta kyse on rahasta ja taloudesta, mikä tekee kuvion vaikeaksi."

Parhaalla mahdollisella Kess tarkoittaa rauhaa Euroopassa.

"Nykynuorethan ajattelevat, että olivatko esivanhemmat hulluja, kun olivat sillä tavalla toistensa kurkuissa."

Kessin mielestä taloudet ovat nyt toisistaan riippuvaisia mutta ihmisten mielet eivät ole seuranneet perässä. "Ei Euroopassa ole kasvettu yhteen, ei lähellekään."

Ja talous ratkaisee. Rahaliitto on Kessin mukaan vaikeuksissa, koska mukaan otettiin maita, jotka eivät olleet siihen valmiita.

Päällimmäisenä tulee tietysti mieleen Kreikka, jonka nykyjohto käy eräänlaista epätasaista Saksa-maaottelua.

" Varoufakis ja Tsipras, heitähän on lysti seurata", Kess sanoo Kreikan valtiovarainministeristä ja pääministeristä.

Siitä ei ole kovinkaan kauan, kun Lyypekki oli rajamaata.

Vaihdemies köröttelee bussilla Lyypekin laitamille, Schlutupin uneliaaseen esikaupunkiin.

Se oli Länsi-Euroopan peränurkkaus. Siellä oli kahden Saksan raja.

Marraskuussa 1989 Schlutupiin vyöryi yhtäkkiä Trabantien armeija, kun DDR avasi rajansa.

Itäsaksalaiset ryntäsivät länteen – ostoksille.

"Itäsaksalaisten ostoskassit kertovat siitä, mitä kotimaassa puuttuu", raportoi HS:n kirjeenvaihtaja Jukka Luoma tuolloin Lyypekistä. "Banaaneja ja appelsiineja, shampoota, pesupulveria, kahvia, halpoja kelloja ja onnekkaille lapsille leluja."

Schlutupin raja-asemalla on nykyään kiinnostava pieni museo. Sitä pitää paikallisyhdistys, johtajanaan tarmokas Ingrid Schatz. Työ vaatii sisua, sillä julkista tukea ei ole herunut.

Schatz esittelee näyttelyä: vanhoja DDR-univormuja, pienoismalli rajavyöhykkeestä, valokuvia, karttoja, itäsaksalaisia muistoesineitä – joukossa myös Nukkumatti.

"Viime marraskuussa, kun juhlimme muurin murtumisen 25-vuotispäivää, tänne ajoi 120 Trabantia", Schatz kertoo.

sönke dwenger mvphotos
Itäsaksalaiset vyöryivät rajan yli Trabanteillaan marraskuussa 1989. Lyypekin Schlutupissa heidät otettiin vastaan riemuiten.
Itäsaksalaiset vyöryivät rajan yli Trabanteillaan marraskuussa 1989. Lyypekin Schlutupissa heidät otettiin vastaan riemuiten.

Vaihdemies kuuntelee käsittämättömiä tarinoita menneisyydestä. Ne antavat paljon ajattelemisen aihetta.

Jos pähkäilee Eurooppaa lyhyellä perspektiivillä, maanosa on aika apea. Nuorisotyöttömyyttä, näköalattomuutta, tunkkaista nationalismia. Loputtoman tuntuinen talouskriisi, taantuva Eurooppa. Näitä tunnelmia vaihdemieskin on kohdannut Lissabonista alkaneella matkallaan.

Mutta jos ajattelee vähänkin pidemmälle taaksepäin, kuva nykyhetkestä muuttuu paljon kirkkaammaksi. Selätettyjä sotilasdiktatuureja etelässä, murentunut sosialismi idässä.

Vapauden ulkoraja on siirtynyt Lyypekistä kauas itään, vähintään Lviviin ja ehkä Donetskin porteille saakka.

Euroopan vaihdemiehen matka päättyy Schlutupin vanhan raja-aseman liepeille, Travejoen rannalle Itämeren suulle.

Vuosisadat kuluvat ja vuosikymmenet menevät, mutta Suomi on tutulla paikallaan Euroopassa: kohtalonkolmiossa, jonka kahtena muuna kärkenä ovat Berliini ja Moskova. Me emme ehkä ole kiinnostuneita maailman kriiseistä, mutta kriisit ovat kiinnostuneita meistä.

Schlutupin pienessä purjevenesatamassa lyypekkiläiset puunaavat aluksiaan. Kaukaa lähestyy rahtilaiva, keula kohti Lyypekkiä.

Kun siristää silmiään, erottaa kohta jo kirjaimet rahtilaivan kyljessä: Finnlines.

Heikki Aittokoski HS
Lyypekki

heikki aittokoski hs
Veturinkuljettaja Tobias Kasan (keskellä, pojan takana) oli tullut tovereineen osoittamaan mieltään Hampurin rautatieasemalle.
Veturinkuljettaja Tobias Kasan (keskellä, pojan takana) oli tullut tovereineen osoittamaan mieltään Hampurin rautatieasemalle.

Lyypekin Schlutupin rajamuseon johtaja Ingrid Schatz on ylpeä kokoelmistaan.
Lyypekin Schlutupin rajamuseon johtaja Ingrid Schatz on ylpeä kokoelmistaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat