Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Burundi yrittää syrjäyttää presidentti Nkurunzizan

Tuhannet asukkaat osoittavat mieltään presidentin uutta toimikautta vastaan

Ulkomaat
 

Itä-Afrikassa sijaitsevan Burundin kuohunta laajeni keskiviikkona vallankaappausyritykseksi. Vaikutusvaltainen kenraali ilmoitti radiopuheessa syrjäyttäneensä presidentti Pierre Nkurunzizan.
Ilmoitusta edelsivät useita viikkoja kestäneet mielenosoitukset, joissa kansalaiset ovat vastustaneet presidentti Nkurunzizan aikeita jatkaa perustuslain vastaisesti kolmannelle kaudelle.

Kenraali Godefroid Niyombare ilmoitti vallankaappauksesta muutama tunti sen jälkeen, kun presidentti Nkurunziza oli matkustanut naapurimaa Tansaniaan. Siellä alueen johtajien oli määrä neuvotella Burundin kriisistä.

Keskiviikkona oli epäselvää, tukevatko asevoimat kokonaisuudessaan kenraali Niyombaren vallankaappausta. Presidentin edustajat kiistivät syrjäytysväitteet. Keskiviikkona iltapäivällä tilanne jatkui sekavana.

Pääkaupunki Bujumburassa tuhannet ihmiset marssivat kaduilla sotilaiden suojaamana, raportoi paikalla ollut BBC:n kirjeenvaihtaja Maud Jullien.

Noin kymmenen miljoonan asukkaan pieni Burundi sijaitsee Tansanian ja Kongon demokraattisen tasavallan välissä itäisessä Afrikassa.

Burundin laajoja mielenosoituksia on pidetty merkkinä laajemmastakin ilmiöstä Afrikassa: kansalaiset sietävät yhä huonommin valtaan takertuvia johtajia.

Aiemmin keväällä isot mielenosoitukset kuohuttivat Kongon demokraattista tasavaltaa.

Kansa nousi vastustamaan presidentti Joseph Kabilan aikomaa lakimuutosta, joka tulkittiin yritykseksi viivyttää vaaleja.

Viime syksynä kansannousu Burkina Fasossa johti Blaise Compaorén syrjäyttämiseen.

Tämä yritti kiistanalaisessa parlamentin äänestyksessä jatkaa 27-vuotista valtakauttaan.

Burundissa vallankaappauksesta keskiviikkona ilmoittanut kenraali Niyombare sanoi perustavansa siirtymäkauden hallinnon. Lisäksi hän lupasi viedä maan vaaleihin.

Burundin mielenosoituksissa huomattavaa on ollut, että niihin ovat osallistuneet eri kansanryhmät yhdessä. Sekä hutut että tutsit ovat kaduilla ja toreilla vaatineet presidenttiä kunnioittamaan perustuslakia ja demokratian sääntöjä.

Poliisi on vastannut mielenosoituksiin voimalla, ja ainakin 20 ihmistä on saanut surmansa.

Burundissa käytiin 13-vuotinen sisällissota, joka loppui Arushan rauhansopimukseen vuonna 2006. Sotaa leimasivat pitkät jännitteet hutujen ja tutsien välillä. Presidentti Nkurunziza on entinen hutusissien johtaja.

Sami Sillanpää HS
Johannesburg

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat