Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väite: Isisin "varakuningas" on kuollut

Abu Alaa al-Afria pidettiin Abu Bakr al-Baghdadin seuraajana

Ulkomaat
 
reuters
Abu Bakr al-Baghdadi puhui Mosulin kaupungissa Irakissa viime vuoden heinäkuussa. Viime maaliskuussa hänen uskotaan loukkaantuneen vakavasti liittoutuneiden tekemässä ilmaiskussa.
Abu Bakr al-Baghdadi puhui Mosulin kaupungissa Irakissa viime vuoden heinäkuussa. Viime maaliskuussa hänen uskotaan loukkaantuneen vakavasti liittoutuneiden tekemässä ilmaiskussa. Kuva: reuters

Jihadistijärjestö Isisillä näyttää olevan edessään mutkikas johtajavalinta. Mikäli keskiviikon uutistiedot pitävät paikkansa, ykkösjohtaja Abu Bakr al-Baghdadin lisäksi nyt myös hänen "varakuninkaansa" Abu Alaa al-Afri on joutunut Yhdysvaltain ilmaiskun kohteeksi.

Irakin puolustusministeriön mukaan Al-Afri olisi kuollut ilmaiskussa moskeijaan Tal Afarin kaupungissa Pohjois-Irakissa, kertoi uutistoimisto Reuters.

Väitteelle ei löytynyt keskiviikkoiltaan mennessä vahvistusta.

Uskonnollinen johtaja Al-Baghdadi makaa ilmeisesti jo entuudestaan sairaalassa osittain halvaantuneena.

The Guardian -lehden mukaan al-Baghdadi loukkasi selkärankansa liittoutuneiden tekemässä ilmaiskussa maaliskuussa.

"Islamilaisen valtion" Syyriaan ja Irakiin perustanut Isis ei ole vielä virallisesti ilmoittanut uuden johtajan tai varajohtajan valinnasta, ja nyt valinta siirtynee entisestään.

Todennäköisimpänä vaihtoehtona terroristijärjestön uudeksi varajohtajaksi pidettiin juuri al-Afria – ja nyt hänkin olisi siis pois laskuista.

Al-Afrin taustoista tiedetään vähän. Varmaa on, että hän on tai oli pitkän linjan irakilainen jihadisti, jolla on laaja kokemus kansainvälisestä terrorismista al-Qaida-verkoston riveissä.

Yhdysvaltalainen Newsweek-lehti haastatteli huhtikuun lopussa Irakin hallituksen neuvonantajaa Hisham al-Hashimia.

"Kaikki Isisin johtajat arvioivat, että [al-Afrilla] on paljon jihad-viisautta ja hyvät johtamiskyvyt", al-Hashim sanoi.

Hän kuvaili al-Afria älykkääksi ja karismaattiseksi puhujaksi, jolla on jo pitkään ollut al-Baghdadia merkittävämpi rooli Isis-järjestön operatiivisessa johdossa.

Vuonna 1998 al-Afrin uskotaan matkustaneen Afganistaniin terroristijärjestö al-Qaidan koulutettavaksi.

Afganistanissa hänen uskotaan tehneen niin suuren vaikutuksen terroristijohtaja Osama bin Ladeniin, että Osama halusi nostaa hänet Irakin al-Qaidan johtajaksi.

Yhdysvallat luokitteli al-Afrin etsintäkuulutetuksi kansainväliseksi terroristiksi toukokuussa 2014. Kansainvälisessä mediassa al-Afria ehdittiin jo pitää jo Isis-järjestön tosiasiallisena johtajana.

Lisäviitteitä tästä saatiin viime perjantaina. The Guardianin toimittaja Martin Chulov kertoi Twitterissä maanantaina, että al-Afri olisi pitänyt kannattajilleen perjantaina Mosulissa harvinaisen saarnan.

Yhdysvaltalainen The Daily Beast -verkkolehti kertoi kuitenkin sunnuntaina, että kansainvälinen media on julistanut al-Afrin Isis-johtajaksi ennen aikojaan. Lehti tukeutuu Isis-järjestöstä Turkkiin loikanneisiin, nimettömänä pysyviin lähteisiin.

Loikkareiden mukaan Isis-järjestöä hallinnoiva uskonnollinen shura-neuvosto on vasta valmistautumassa valitsemaan järjestölle varajohtajan.

Johtajavalinnassa ovat olleet esillä myös irakilainen Abu Ali al-Anbari sekä syyrialainen Abu Luqman, jonka oikea nimi on Ali Mussa al-Hawikh.

Loikkareiden mukaan todennäköisin vaihtoehto uudeksi varakuninkaaksi on – tai oli – al-Afri. Luqmanin valinta miellyttäisi syyrialaisia jihadisteja, jotka loikkareiden mukaan ovat ärtyneitä siihen, että heitä vaaditaan osallistumaan taisteluihin Irakin puolella.

Syyrialaisen valinta Isisin varajohtajaksi ei kuitenkaan miellyttäisi järjestön alempaa, enimmäkseen irakilaista johtokaartia.

Abu Alaa al-Afri
Abu Alaa al-Afri
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat