Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieni voitto Putinille

Ulkomaat
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn äskeinen Sotšin-vierailu oli söpö. Tuliaisia vaihdettiin, hymyt olivat herkässä, ja lopuksi kohoteltiin viinilasia. Kyseessä oli Kerryn ja hänen kollegansa Sergei Lavrovin tapaaminen, jota presidentti Vladimir Putin ystävällisesti isännöi.

Todellisuudessa kyseessä oli maratonistunto: ensin Kerry ja Lavrov puhuivat keskenään neljä tuntia, sitten kaikki kolme toiset neljä tuntia lisää.

Kahdeksan tunnin jutustelun sisällöstä kerrottiin sen verran, että tuli puhuttua Iranista, Syyriasta ja Ukrainasta. No kas, entä ilmoista?

Venäläisen Ekspert Online -sivuston onkimien tietojen mukaan aloitteen tekijä oli Washington, joka halusi aloittaa ministeritason neuvottelut Ukrainan umpisolmusta jo viime vuoden puolella. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama pelkää nimittäin republikaanien välistävetoja ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja, ellei ulkopolitiikassa tapahdu edistystä. Sitä paitsi nykytilanne jättää aloitteen Putinille, joka voi nykäistä hatustaan yllätyksiä.

Amerikkalaiset olisivat halunneet kuitenkin aloittaa neuvottelut kasvot säilyttäen ja ilman julkisuuden paineita eli salassa. Tämä taas ei venäläisille sopinut: he halusivat nimenomaan näyttää pakottaneensa amerikkalaiset tunnustautumaan osapuoleksi ja astumaan neuvottelupöytään pakotteista piittamatta. Julkinen tapaaminen oli siten pieni voitto Putinille.

Kompromissina voi pitää sitä, ettei tapaamisen sisällöstä kerrottu mitään. Luultavasti Putin, Kerry ja Lavrov löivät kuitenkin Sotšissa pelimerkit pöytään. Putinin nappulassa lukee, että Krimistä ei luovuta. Kerryn Obama-kortissa lukee, että te häivytte Donbassista, sitten puhutaan lisää.

Hymyilyn jälkeen on hyvä muistaa, mitä Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi Moskovassa kaksi päivää aiemmin tavattuaan Putinin: "Krimin rikollinen liittäminen Venäjään, joka rikkoi kansainvälistä oikeutta ja aseellinen konflikti Itä-Ukrainassa ovat vahingoittaneet vakavasti suhteitamme." Saksalaisjulkisuudessa ei jäänyt huomaamatta, että Merkel käytti ensi kertaa sanaa "rikollinen".

Voisi melkein luulla, että Berliini ja Washington ovat oppineet moskovalaiset neuvottelutavat. Kerry hyvä, Merkel paha poliisi.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat