Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kovin miespoliitikko on kuin nainen – hänet tunnetaan pelkällä etunimellään

Ulkomaat
 
Ben Stanstall AFP
Sano pelkkä Boris vaan. Lontoon pormestari Boris Johnson tunnetaan Britannassa etunimellään.
Sano pelkkä Boris vaan. Lontoon pormestari Boris Johnson tunnetaan Britannassa etunimellään. Kuva: Ben Stanstall AFP

Näinhän se tunnetusti menee: Rinne on Rinne, mutta Jutta on Jutta.

Vaalikeväänä Suomessa moni heräsi siihen, kuinka miespoliitikot tunnetaan sukunimellään ja naiset etunimellään.

Esimerkkipariksi nousivat demarien Antti "Rinne" Rinne sekä Jutta "Jutta" Urpilainen. Muissa puolueissa ei ollut tarpeeksi kovia eturivin naisia, jotka olisivat päässeet etunimineen otsikoihin.

Mutta kyse ei ole suinkaan supisuomalaisesta tavasta. Sama nimi-ilmiö on näkynyt Britanniassa, jossa myös on eletty vaalikevättä.

Britanniassa meillä on tämä Nicola, joka ainakin englantilaisen tabloidien mukaan aiheuttaa sekasortoa ja kaaosta ja vaatii mahdottomia.

Nicolan koko nimi on Nicola Sturgeon, ja hän on paitsi Skotlannin pääministeri, myös hurjan vaalivoiton napanneen Skotlannin kansallispuolueen SNP:n puheenjohtaja.

Etunimen käyttö naispoliitikoista on tietynlaista tytöttelyä, etenkin jos miehet saavat esiintyä samassa yhteydessä sukunimellään.

Mutta tämä ei ole koko totuus.

Nicola-nimi englantilaislehden kannessa kertoo muutakin kuin että Sturgeon on otsikontekijän mielestä ärsyttävä akka. Se kertoo myös Skotlannin politiikan isosta murroksesta, joka heijastuu koko Britanniaan.

Näin Nicola lööpissä on jopa kohteliaisuus. Vielä vuosi sitten olisi ollut mahdotonta ajatella, että skotlantilainen naispoliitikko tunnettaisiin Englannissakin pelkällä etunimellään.

Kovista kovin on kuitenkin miespoliitikko, joka kulkee kansan ja median suussa vain etunimellään.

Sekin Britanniassa on: Boris.

Lontoon pyöräilevä pormestari Boris Johnson tunnetaan kaikkialla pelkkänä Boriksena. Jopa laatulehden kirjoitus voi ruotia muita (mies)poliitikkoja sukunimellä, mutta kun tullaan Johnsoniin, puhutaankin Boriksesta.

Boris on Britannian suosituimpia ja tunnetuimpia poliitikkoja. Uuteen konservatiivihallitukseen hän pääsi salkuttomaksi jäseneksi. Pääministeri David Cameron haluaa todennäköisesti pitää Borista silmällä. Boris Johnson on yksi Cameronin vahvimmista seuraajakandidaateista.

Poliitikolle tuskin mikään on yhtä mairittelevaa kuin se, että kansa haluaa tehdä sinunkaupat. Yhtä vahvaa sidettä ei voi millään rahalla ostaa.

On tämä Suomessakin nähty: on ollut Urkki ja Manu.

Paljon riippuu nimestäkin. Boris erottuu Britanniassa ja istuu lyhyenä otsikoihin. Sillä on harvinaisuus- ja taloudellisuusarvoa.

Sama pätee Juttaankin. Urpilainen ei ole nimenä varsinaisesti otsikkoainesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat