Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Kaikki me haluaisimme olla kuin Frank Underwood"

Ulkomaat
 
Ukrainan presidentti seuraa House of Cardsia
Ukrainan presidentti seuraa House of Cardsia
Tv-sarja muokkaa mielikuvaa amerikkalaisesta politiikasta myös ulkomailla

"Kaikki me haluaisimme olla kuin Frank Underwood", sanoo amerikkalainen kongressiedustaja Peter Welch Vermontista. "Silloin täällä kongressissa saataisiin asioita aikaiseksi."

Sitten hän vaikenee hetkeksi.

"Tietysti uskon, että tosielämässä poliitikoilla on korkeampi moraali. Toivoisin olevani yhtä kylmähermoinen kuin Underwood, mutta en työntäisi toimittajia junan alle."

Frank Underwood ei ole Welchin kollega, vaan Kevin Spaceyn näyttelemä kongressiedustaja ja presidentti televisiosarjassa House of Cards. Sarjan kolmas tuotantokausi ilmestyi Suomessa ja Yhdysvalloissa tänä keväänä.

Sarjaa ei ole esitetty Suomen televisiossa, vaan ainoastaan tilausvideopalvelu Netflixissä.

Yhdysvaltain kongressissa lähes kaikki katsovat kyynisistä valtapeleistään ja manipulatiivisista roolihahmoistaan tunnettua sarjaa. Kansalla on jo valmiiksi kielteinen käsitys Washingtonista, ja tv-sarjan ilmestyttyä poliitikoilla on ollut kova työ vakuuttaa äänestäjille, ettei todellisuus ole yhtä synkkä.

"Sanon ihmisille, että se on pelkkää viihdettä", kertoo kongressiedustaja James Clyburn, joka on Underwoodin tavoin Etelä-Carolinasta. "Vaimoni on kuitenkin huomauttanut, että joskus fiktio kuvaa todellisuutta paremmin kuin uutiset."

netflix
Kevin Spacey näyttelee kongressiedustajaa ja presidenttiä.
Kevin Spacey näyttelee kongressiedustajaa ja presidenttiä.

Televisiosarja leikitteleekin tarkoituksellisesti faktan ja fiktion rajalla. Sarjan tekijät ovat käyneet kongressissa haastattelemassa poliitikkoja, ja osa sivuhenkilöistä esittää itseään. Mikä sitten on totta, mikä ei?

"Monipolvinen lainsäädäntöprosessi, poliittinen kärhämöinti ja jatkuva turhautuminen tuntuvat tutulta. Avustajat myös tekevät oikeasti töitä ympäri vuorokauden", sanoo senaatin protokolla-avustaja Scott Hill.

Fakta

Tv-sarja lainaa Shakespearelta

 House of Cards (korttitalo) on amerikkalainen versio samannimisestä BBC:n televisiosarjasta, joka perustuu Michael Dobbsin romaaniin.

 Brittiversio ilmestyi vuonna 1990, ja amerikkalaisversio vuosina 2013–2015 tilauspalvelu Netflixissä. Amerikkalaisversion on tuottanut Beau Willimon.

 Sarjan päähenkilö on eteläcarolinalainen demokraattipoliitikko ja kongressiedustaja Frank Underwood ( Kevin Spacey ).

 House of Cards on saanut vaikutteita Shakespearen näytelmistä Richard III ja Macbeth.

"Sen sijaan ihmissuhteet ovat Hollywoodia. Poliittisia vastustajia kohtaan ei oikeasti käyttäydytä kongressissa vihamielisesti."

No miten hoidetaan tosielämän poliittinen kosto?

"Vastustajasta vuodetaan lehdistölle tietoja", Hill sanoo.

Politiikan toimittajat ovatkin tv-sarjassa tärkeässä roolissa. Politico-sivuston toimittaja Manu Raju pitää sarjaa "täysin epärealistisena".

"Kongressissa on aina ollut ihmisiä, jotka janoavat valtaa. Kukaan ei kuitenkaan voi toimia niin häikäilemättömästi kuin Underwood. Oikeasti tukijoita joudutaan hakemaan vähitellen poliittisten palvelusten ja vaalituen avulla", Raju sanoo.

Väärinkäytöksiä on myös todellisuudessa vaikea salata, Raju sanoo. "Jos poliitikko jää oikeasti kiinni rattijuoppoudesta, puoluejohto uhraa hänet hyvin nopeasti sen sijaan, että he alkaisivat peitellä jälkiä."

Sarja antaa myös epäoikeudenmukaisen kuvan kongressia seuraavista naistoimittajista, sanoo BuzzFeedin poliittinen toimittaja Kate Nocera.

"On kiusallista, että joudun vakuuttamaan tutuille, etten mene sänkyyn lähteideni kanssa."

30 vuotta sitten Noceran äiti työskenteli kongressissa, ja meno oli toisenlaista. "Äidin mukaan oli tavallista, että miehet kähmivät naisten takamuksia."

Dermot Tatlow
Vermontilainen kongressiedustaja Peter Welch on suuri House of cards -fani. Hänestä kiivas, tunteista riisuttu tempo, jolla asioitatv-sarjassa päätetään, on hyvin realistinen.
Vermontilainen kongressiedustaja Peter Welch on suuri House of cards -fani. Hänestä kiivas, tunteista riisuttu tempo, jolla asioita
tv-sarjassa päätetään, on hyvin realistinen.

Varoitus! Juonipaljastus!

Tv-sarjassa Underwoodin henkilöstöpäällikkö Doug Stamper ( Michael Kelly ) tekee esimiehensä puolesta likaiset työt ja päätyy pahoinpideltynä metsään. Senaatin entisen enemmistöjohtajan Harry Reidin henkilöstöpäällikön David McCallumin mukaan poliittiset operaatiot eivät ole läheskään yhtä monimutkaisia kuin tv-sarjassa.

"Kaikilla poliitikoilla täytyy olla käsitys siitä, miten saada aloitteensa läpi. Mutta juonittelu toimii oikeassa elämässä harvoin."

Sitten hän madaltaa ääntään. "Ihmiset sarjassa ovat myös paljon paremman näköisiä."

Ympäristölobbari Kevin Linskey istuu kongressin kahvilassa ja huomauttaa, että 20 vuotta sitten jokainen ohikävelevä poliitikko olisi pysähtynyt vaihtamaan muutaman sanan. Nyt kongressiedustajat viettävät Washingtonissa 2–4 päivää viikosta ja rientävät kotiin.

Eettisten ohjeiden tiukennuttua myös poliitikkojen, lobbarien ja toimittajien seurustelu on vähentynyt. "Tämän takia kukaan ei voi olla tosielämän Underwood: kellään ei enää ole sellaista kontaktiverkkoa", Linskey sanoo melkein haikeasti.

Politiikan toimittaja Raju on samaa mieltä. Koska vastapuolueiden poliitikot eivät enää tunne toisiaan, kongressissa ei ole yhtä hyvä yhteishenki kuin 20 vuotta sitten. Kompromissit ovat vähentyneet, lakeja saadaan aikaiseksi entistä vähemmän, ja kaikki suojelevat reviiriään.

Netflix
Valta keskittyy Capitoliin sekä tv-sarjassa että tosielämässä.
Valta keskittyy Capitoliin sekä tv-sarjassa että tosielämässä.

"Jos haluat ystävän Washingtonissa, hanki koira", Raju sanoo. Se tuli kuin Underwoodin suusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat