Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alastomat, kuolleet ja karvaiset

USA Todayn julkaisemien pikku-uutisten kautta paljastuu viidenkymmenen osavaltion arki

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Jos Helsinki ei ole Suomi, Washington ei ole Yhdysvallat. Politiikan kuplan ulkopuolelle voi kurkistaa lukemalla USA Today -lehden päivittäisen kokoelman pikku-uutisia kaikista Yhdysvaltain 50 osavaltiosta. Jutut voi jakaa hauskoihin, outoihin, arkisiin ja traagisiin.

Traaginen on esimerkiksi 81-vuotiaan Bimla Nayyarin tapaus Michiganissa. Nayyar meni leukaleikkaukseen, mutta sairaalassa sekoitettiin röntgenkuvat, ja hän päätyi aivokasvainleikkaukseen. Hänen kalloonsa porattiin viisi reikää, ja aivojen oikea puoli poistettiin.

"Sairaala ei myönnä virhettä", USA Today toteaa. Tapaus päätyi oikeuteen, mutta Nayyar ei pääse nauttimaan miljoonakorvauksista. Hän kuoli leikkauksen seurauksena.

Etelävaltioista tulee paljon rikosuutisia. Mississipissä päihtynyt nuori nainen ajoi alastomana poliisia karkuun. Missourissa mies on saanut sakot piiloteltuaan tuttua murhamiestä sänkynsä alla. Tennesseessä viihdehakuinen murtomies varasti yhdestä kirkosta kaksi kitaraa ja toisesta kitaran, television ja dvd:n.

Ja kas, Louisianassa on viimein päättynyt vuonna 1967 alkanut oikeudenkäynti, joka koskee rotuerottelua kouluissa. Nyt rotuerottelu on kaikilta osin laitonta myös Avoyellesin koulupiirissä.

Kantautuu etelästä hyviäkin uutisia. Louisianassa palomies Cody Knecht on pelastanut kuusi katukaivoon ajautunutta ankanpoikasta soittamalla kännykällään ankkojen kutsukaakatusta. Texasissa iloitaan, koska lehmä on saanut neloset.

Osa uutisista kertoo paljon arjesta ja asenteista: Nebraskassa järjestetään näköjään touko–kesäkuussa traktorin turvallista käyttöä koskevia kursseja. Montanassa härkä on päässyt irti ja juossut kuusi kilometriä läpi osavaltion suurimman kaupungin, Billingsin, aiheuttamatta vahinkoja.

Utahissa ravintolanpitäjä on joutunut poistamaan ravintolan koristehärältä kookkaat kivekset asiakkaiden valitusten takia. Iowassa homobaari nimeltä Loistava satula saa edelleen vihapostia.

Ja Floridassa teknillinen korkeakoulu myöntää meri-insinööriopiskelijoilleen opintoviikkoja surffauksesta.

Mutta mitä tapahtuu Havaijilla? Tyynenmeren lomaparatiisin luulisi tuottavan vain hyviä uutisia, mutta ei. 21-vuotias mies on saanut surmansa pudottuaan vuoripolulta. Rahtialus on syttynyt tuleen satamassa. Saarten välinen lautta vähentää vuorojaan rahapulan takia.

Onneksi sentään Havaijin vankila on saanut 9,9 miljoonan dollarin arvoisen turvallisuusjärjestelmän. Niinpä tietysti, onhan paratiisissa oltava käärmeitäkin.

Vangeista puheen ollen, Kaliforniassa he saavat viettää entistä lyhyemmän ajan suihkussa (kuinka lyhyen, sitä USA Today ei kerro). Osavaltion kuivuus kun pakottaa kaikki säästämään vettä.

Olisipa vastaava palvelu Suomessakin. Olisi hauska tietää, mistä Iissä tai Lieksassa juuri nyt kohkataan.

Entä Ruokolahdella? Onko näkynyt uusia leijonia?

Laura Saarikoski HS
laura.saarikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat