Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuisista venäläisistä jo prosentilla on hiv-tartunta

Aids-keskuksen johtaja syyttää konservatiivista politiikkaa

Ulkomaat
 
diana markosian reuters
Hiv-potilaita on hoidettu muun muassa Tverin kaupungin tuberkuloosisairalaassa.
Hiv-potilaita on hoidettu muun muassa Tverin kaupungin tuberkuloosisairalaassa. Kuva: diana markosian reuters

Venäjän valtiollisen aids-keskuksen johtaja, professori Vadim Pokrovski ennustaa, että hiv-tartunnan saaneiden määrä ylittää tänä vuonna miljoonan tapauksen rajan. Tällä hetkellä rekisteröityjä tartunnan saaneita on Venäjällä 930 000.

Tämä merkitsee, että aikuisväestöstä noin prosentilla on virustartunta. Väestöön suhteutettu määrä on kymmenkertainen Suomen tartuntamäärään verrattuna ja kansainvälistä huippuluokkaa. Pokrovski ennustaa, että tartuntojen määrä kaksinkertaistuu nykyvauhdilla 4–5 vuodessa.

Syy taudinkantajien lisääntymiseen ei ole vain uusissa tehokkaissa lääkkeissä, jotka pitävät tartunnan saaneita hengissä aiempaa pidempään – päinvastoin, lääkkeet ovat Venäjällä kansainvälisesti vertaillen kalliita, ja niiden jakelussa on ajoittain vaikeuksia.

"Tämä on ennen kaikkea 25–30-vuotiaiden tauti", Pokrovski sanoo uutistoimisto AFP:n haastattelussa. "Potilaat kuolevat noin 35 vuoden iässä. Kyseessä on vakavasti otettava nuorten venäläisten kuolinsyy."

Pokrovskin mukaan ennalta ehkäisevää työtä ei Venäjällä ole tehty juuri lainkaan. Tästä akateemikko syyttää Venäjän nykyistä perinteisiä arvoja korostavaa poliittista ilmapiiriä.

Kouluissa ei anneta ehkäisyvalistusta, eikä suonensisäisten huumeiden käyttäjille tarjota korvaushoitoa.

Alueelliset erot tartuntojen määrässä ovat Pokrovskin mukaan suuret.

Aids-tilastojen ykkönen on autotehdaskaupunki Toljatti, jonka aikuisväestöstä kolmella prosentilla on hiv-tartunta.

Pokrovski arvioi aiemmin Moskovskyi Komsomolets -lehdelle, että pietarilaisista nuorista miehistä viidellä prosentilla on hiv-tartunta.

Suomessa viime vuonna todetuista 181 hiv-tartunnasta 99 oli terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan saatu ulkomailla.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat