Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Burundin opetus: Afrikka muuttuu

Ihmiset eivät enää niele lainvastaista toimintaa. Monet protestoivat ryhmät ovat nyt hyvin järjestäytyneitä.

Ulkomaat
 
Goran Tomasevic reuters
Burundilaispojat kävelivät järjestystä valvoneiden sotilaiden perässä maan pääkaupungin Bujumburan kadulla perjantaina.
Burundilaispojat kävelivät järjestystä valvoneiden sotilaiden perässä maan pääkaupungin Bujumburan kadulla perjantaina. Kuva: Goran Tomasevic reuters

Valtaan takertuva presidentti, sotilaiden vallankaappausyritys, väkivaltaa kaduilla. Burundin viime päivien tapahtumat näyttävät taas yhdeltä afrikkalaiselta kriisiltä, jollaisia on niin monesti nähty.

Kiistatta sotku on paha: pääkaupunki Bujumburassa on taisteltu asein, mielenosoituksissa on kuollut ihmisiä, ja noin 100 000 ihmistä on paennut naapurimaihin.

Nyt vallankaappaus näyttää epäonnistuneen. Presidentti Pierre Nkurunziza sanoo palanneensa maahan – mutta kriisi ei vielä ole ohi.

Lähemmin katsottuna Burundin tapahtumat kertovat muuttuvista ajoista Afrikassa. Kenian entinen pääministeri Raila Odinga kuvasi maanosan nykyhenkeä sanoen, että "ihmiset eivät enää ole valmiita palaamaan vanhaan järjestykseen, jossa perustuslailla ei ollut mitään arvoa".

Tärkeä kansan tahdonosoitus nähtiin aiemmin tänä vuonna Kongon demokraattisessa tasavallassa. Ihmiset lähtivät kaduille vastustamaan presidentti Joseph Kabilan aikomaa lakimuutosta, joka tulkittiin yritykseksi viivyttää vaaleja.

Viime syksynä kansannousu Burkina Fasossa johti Blaise Compaorén syrjäyttämiseen, kun tämä yritti venkoilla jatkoa pitkälle vallalleen.

Burundissa presidentti Nkurunzizan aikeita pyrkiä kolmannelle kaudelle nousivat vastustamaan paitsi oppositiopuolueet ja kansanliike myös jotkut hänen oman hallintonsa jäsenet.

Huomattavaa oli perustuslakituomioistuimen varapuheenjohtajan Sylvestre Nimpagaritsen toiminta. Hän kieltäytyi allekirjoittamasta päätöstä, jonka mukaan kolmas kausi olisi perustuslain mukainen. Sen sijaan hän pakeni ulkomaille ja paljasti, että oikeuden jäseniä oli painostettu tappouhkauksin hyväksymään presidentin aikeet.

Omatunnon päätös, Nimpagaritse kommentoi pakomatkaltaan uutistoimisto AFP:lle.

Merkittävä uusi piirre Burundin kuohunnassa on ollut myös kansalaisyhteiskunnan järjestäytyneisyys. Presidentin jatkokaudesta on käyty Burundissa keskustelua ainakin pari vuotta. Kun presidentin puolue viimein virallisesti nimesi Nkurunzizan ehdokkaaksi kesäkuun vaaleihin, kansalaiset reagoivat.

Mielenosoitusliike pääkaupunki Bujumbarassa ei ollut hulinoiva rosvojoukko. Se järjestäytyi sosiaalisen median avulla ja loi itselleen rakenteen sekä selvän viestin. Kun hallinto esti pääsyn internetsivuille, protestoijat latasivat kännyköihinsä sovelluksia, joilla voi muodostaa suojatun vpn-yhteyden ja kiertää rajoitukset.

Sitäkään ei olisi vielä muutama vuosi sitten nähty. Internet ja uusi viestintätekniikka ovat vieneet hallituksilta tiedonvälityksen yksinvallan myös Afrikassa.

Vaikka Afrikka on valtava ja sen 54 maata erilaisia keskenään, muut afrikkalaiset ovat kuitenkin lähin vertailukohta myös Burundissa.

Demokratian kannalta tärkeää ovat siksi olleet onnistuneet vaalit, joita on pidetty erityisesti eteläisessä Afrikassa. Runsaan vuoden aikana vaaleilla on vaihdettu johtajia Sambiassa, Mosambikissa ja Namibiassa. Etelä-Afrikassa presidentti Jacob Zuma sai vaaleissa jatkokauden.

Tarkoin seurattu esimerkki oli myös Afrikan runsasväkisin maa Nigeria. Vaaleja siirrettiin, ja niitä varjosti terroristijärjestö Boko Haramin uhka. Maaliskuun vaalit kuitenkin onnistuivat. Ensi kertaa Nigerian demokratiassa istuva presidentti hävisi – ja luovutti vallan voittajalle.

Burundin tapahtumien kärjistyminen sotilaiden vallankaappausyritykseen ei kuitenkaan tee oikeutta uudelle idealismille.

Jos jotain lohtua hakee, on hyvä, että vallankaappausta yrittänyt kenraali Godefroid Niyombare kuluu hutuihin, huomautti tutkimuslaitos IIS:n tutkija Yolande Bouka.
Myös presidentti Nkurunziza on hutu. Kiistelyn pohjasyynä ei siis ole hutujen ja tutsien vihanpito, jonka vuoksi Burundissa on aiemmin koettu tuhoisa sisällissota ja kaksi kansanmurhaa.

Mielenosoitusliikkeessä toimii sekä hutuja että tutseja yhteisenä vaatimuksena demokratian kunnioitus. Se on uusi rohkaiseva piirre.

Burundin lopulliset opetukset selviävät kuitenkin vasta lähiaikoina. Presidentti Nkurunziza vaikuttaa janoavan valtaa keinolla millä hyvänsä. Mielenosoittajat tuskin antavat periksi. Vaalit on määrä pitää kesäkuun lopussa.

Burundilla on yhä mahdollisuus tehdä uudenlaista historiaa. Tai toteuttaa vanhaa.

Pelko levottomuuksien kärjistymisestä hutujen ja tutsien väliseksi ei ole ohi, ei myöskään kriisin leviäminen naapurimaihin Ruandaan ja Kongon demokraattiseen tasavaltaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat