Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irak kummittelee Jeb Bushille

Tuleva presidenttiehdokas kiemurteli lausunnoissaan

Ulkomaat
 
Jeb Bush
Jeb Bush

Kulunut viikko oli huono republikaanien presidenttikilvan kärkiehdokkaalle, Floridan entiselle kuvernöörille Jeb Bushille.
Viime viikonloppuna Bushilta kysyttiin kysymys, johon hänen olisi pitänyt olla valmistautunut: "Tietäen sen, mitä tiedämme nyt", olisiko hän hyökännyt Irakiin, kuten veljensä George W. Bush?

"Olisin, ja niin olisi myös Hillary Clinton ", Bush sanoi tuolloin. Hän viittasi siihen, että silloinen senaattori Clinton äänesti Irakin sodan puolesta. "Ja niin olisivat kaikki muutkin, joilla olisi ollut käytössään sama tiedustelutieto."

Hän jatkoi vielä: "Jos yritetään löytää isoja eroja minun ja veljeni välillä, tämä [hyökkäys Irakiin] ei ole yksi niistä."

Tästähän riemu repesi. Kolme neljästä amerikkalaisesta on nykyisin sitä mieltä, että Irakin sota ei ollut siitä maksetun hinnan arvoinen. Presidentti George W. Bush perusteli hyökkäystä vuonna 2003 Irakin joukkotuhoaseilla, joita ei koskaan löytynyt. Sodassa kuoli noin 4 500 amerikkalaista ja satojatuhansia irakilaisia.

The Washington Post -lehti luonnehtikin Irakia "republikaanien Vietnamiksi": sodaksi, jota puolue aikoinaan tuki, mutta haluaisi nyt monien epäonnistumisten jälkeen unohtaa. Bushin kilpakumppanit, kuten New Jerseyn kuvernööri Chris Christie, Ohion kuvernööri John Kasich ja senaattorit Ted Cruz, Rand Paul ja Marco Rubio kiirehtivät ilmoittamaan, etteivät olisi hyökänneet Irakiin, jos olisivat tienneet tiedustelutiedot vääriksi.

Päivää myöhemmin Jeb Bush korjasi lausuntoaan. Hän sanoi, että silloisen tiedustelutiedon valossa hän ei olisi tehnyt mitään toisin kuin veljensä. Nykytiedon valossa "virheitä tapahtui", ei muuta.

Kun Bush tapasi äänestäjiä Kaliforniassa keskiviikkona, yleisö pani hänet koville. Opiskelija Ivy Ziedrich sanoi Bushille: "Veljesi loi Isisin." Hän viittasi siihen, että Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin sai monet muslimit nousemaan vastarintaan.

"Voit kirjoittaa historiaa uusiksi, kuten haluat, mutta totuus on, että tilanne on epävakaa siksi, että Yhdysvallat on vetäytynyt [Irakista]", Bush vastasi. Näin hän pyrki vierittämään syytä presidentti Barack Obamalle, joka veti Yhdysvaltain joukot pois.

Torstaihin mennessä kohu Bushin Irak-kantojen ympärillä oli jo niin suuri, että hän päätti muuttaa suuntaa.

"Tietäen sen, minkä tiedämme nyt, mitä olisin tehnyt? En olisi mennyt Irakiin", Bush sanoi. Kuin selitykseksi hän sanoi myös: "En halua hakemalla hakea erimielisyyttä itseni ja veljeni välillä."

Mitä Bushin kompastelusta jäi käteen?

Ainakin se, että hän ei ole vielä valmis presidenttiehdokas. Bush ei ole edes virallisesti ilmoittautunut pyrkivänsä presidentiksi, ja silti hän on joidenkin tietojen mukaan kerännyt jo noin sata miljoonaa dollaria tukirahaa.

Kärkiehdokkaan on oltava valpas, sillä muut haistavat veren heti, jos hän kompastuu. Sukulaisuussuhteidensa takia Bushia on erityisen helppo syyttää elitismistä, ylimielisyydestä ja siitä, että hänen myötään mikään ei muuttuisi.

Toiseksi Jeb Bushin on tarkkaan mietittävä, miten hän erottautuu isoveljestään. Toistaiseksi Jeb on toistellut rakastavansa Georgea ehdoitta ja "kuolemaan saakka".

Se on toki mukavaa, mutta ei riitä.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat