Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS Kongossa: Äiti kuuli vuosia lapsisotilaana taistelleen Françoisin olevan elossa

Pelokas poika lähestyi HS:n toimittajaa ja kuvaajaa kapinallisryhmän kylässä Itä-Kongossa ja kertoi äitinsä osoitteen. Äiti sai vihdoin tietää, että vuosia kateissa ollut poika on elossa.

Ulkomaat
 
HS löysi siepatun lapsisotilaan äidin – katso äidin reaktio
HS löysi siepatun lapsisotilaan äidin – katso äidin reaktio
Kongolainen François Lubala siepattiin taistelemaan Itä-Kongon vuorille kapinallisliikkeen riveihin. Perhe ei kuullut pojasta vuosiin mitään. Sitten HS vieraili sissiryhmän kylässä, ja François pyysi apua. Perhe sai kuulla HS:lta uutisen, että François on elossa. Toimittaja: Sami Sillanpää, kuvaus ja leikkaus: Jukka Gröndahl

Poika tuli seisomaan suoraan eteeni. Hän katsoi pelokkaasti ympärilleen, mutta sanoi sitten: "Olen lapsisotilas."

Pojan nimi oli François Lubala.

Vierailin huhtikuussa valokuvaaja Jukka Gröndahlin kanssa kapinallisarmeija FDLR:n sissien luona Bwerun vuoristokylässä, itäisessä Kongossa.

François asettui Gröndahlin kameran eteen ikään kuin olisi halunnut tulla kuvatuksi. Keskusteluni hänen kanssaan oli lyhyt.

Oletko taistellut?

Jukka Gröndahl HS
François Lubala asettui kameran eteen, kun HS vieraili sissiliikkeen hallitsemassa Bwerun kylässä Itä-Kongossa. François kertoi, etteivät vanhemmat tiedä hänen olinpaikkaansa.
François Lubala asettui kameran eteen, kun HS vieraili sissiliikkeen hallitsemassa Bwerun kylässä Itä-Kongossa. François kertoi, etteivät vanhemmat tiedä hänen olinpaikkaansa.

"Olen."

Oletko tappanut?

"En."

François sanoi olevansa 19-vuotias, mutta näytti nuoremmalta. Tietävätkö vanhempasi, että olet täällä?

"Eivät."

Pakotettiinko sinut tänne?

François vilkaisi silmäkulmastaan. Ympärille oli kerääntynyt paljon kylän ihmisiä.

"Ei", hän sanoi ja livahti pois.

François mainittiin lyhyesti HS:n artikkelissa, joka kertoi Itä-Kongossa toimivasta kapinallisarmeija FDLR:stä.

Sen jälkeen en enää nähnyt François'ta. Mutta sillä välin, kun haastattelimme FDLR:n sissejä syrjemmällä kylässä, François meni juttelemaan autonkuljettajamme kanssa. Hän kertoi kuskille erään kadunkulman nimen Gomassa, Kongon demokraattisen tasavallan itäosan isoimmassa kaupungissa.

Äitini myy siellä kadun varressa tomaatteja, François kertoi kuljettajalle.

Se oli hiljainen avunpyyntö.

Majengon alue Goman kaupungissa on kurjaa seutua. Teitä peittää röpyliäinen pikimusta laava, läheisen tulivuoren purkauksen seurauksia. Gomassa ei juuri tunneta kadunnimiä, mutta täällä jossain pitäisi olla François'n mainitsema baari, jonka mukaan kadunkulma tunnetaan.

Sehän on tuossa, kirjoitettuna yhden lautamajan seinään: Manjungo. Ja toisella puolella katua todellakin on naisia myymässä tomaatteja.

Yksi heistä reagoi François'n kertomaan kutsumanimeen. Naisella on värikäs hame ja väsyneet kasvot. Pyydämme häntä sivummalle. Nainen arkailee.

Emme tiedä, onko hän etsimämme ihminen, joten asia on esitettävä varovasti.

"Meillä saattaa olla tietoja pojastasi", sanon.

"François'sista!" nainen huudahtaa. "En ole nähnyt häntä moneen vuoteen."

Kerron äidille, että hänen poikansa on elossa.

Näytän kännykästäni François'n kuvaa. Äiti katsoo sitä sanomatta mitään. Sitten hän hymyilee.

Äiti Apolina Gafuka riemastui, kun kuuli HS:ltä, että François-poika on elossa.
Äiti Apolina Gafuka riemastui, kun kuuli HS:ltä, että François-poika on elossa.

Koko totuutta ei voi kertoa äidille koko korttelin kuunnellessa. Kadunkulmassa kuiskitaan jo. Miksi nuo valkoiset tulevat tuolle rouvalle puhumaan?

Äidin nimi on Apolina Gafuka. Hän vie meidät kotiinsa. Kävelemme laavatietä tummentuneiden puumajojen välistä, jossa juoksentelee paljasjalkaisia lapsia. Jonkun pyykit kuivuvat kiviaidan päälle heitettynä.

Perillä on vaja. Sen seinät on kyhätty ruostuneesta pellistä. Oven päälle kiinnitetyssä kyltissä lukee haalistunein kirjaimin: Avenie Mahindule, numero 280.

Tämä on François'n koti.

Vaja on jaettu kahteen huoneeseen. Maalattialla on kolme rikkinäistä puupenkkiä.

Täällä asuu nyt yhdeksän ihmistä. 47-vuotiaalla rouva Gafukalla on 11 lasta.

Äiti kaivaa jostain nipun valokuvia. Ne esittävät veljiä ja siskoja, vanhempia ja nuorempia.

"Tässä", äiti sanoo. "Tässä on François."

Sama poika, iloisempi katse.

Pian asuntoon tulee myös kaksi vanhempaa veljeä, Claude Lubala, 23, ja Prince Lubala, 26.

"François on elossa", äiti huudahtaa.

Veljet tuijottavat meitä ikään kuin eivät uskaltaisi uskoa.

Sinä päivänä François lähti kaupungin ulkopuolelle tapaamaan naimisissa olevaa siskoaan, perhe kertoo. Matkalla hän joutui väijytykseen, ja hänet siepattiin. Hän katosi.

"Olimme epätoivoisia. Mutta emme voineet tehdä mitään", sanoo isoveli Prince Lubala.

Ilmoititteko poliisille?

"Tiedätkö, millainen poliisi on Kongossa?" isoveli kysyy.

"Kerroimme poliisille. He vaativat rahaa siitä, että etsisivät François'ta. Meillä ei ole rahaa. Eivätkä poliisit häntä etsisi, vaikka heille maksettaisiin."

Veljeksillä ei ole nyt töitä. Välillä he saavat keikkaa moottoripyörätaksin kuljettajina, mutta pääasiassa perhe elää äidin työllä. Isä on sairaalassa.

Apolina Gafuka näki kuvan François-pojastaan valokuvaaja Jukka Gröndahlin tietokoneelta. Vieressä François'in veli Prince Lubala.
Apolina Gafuka näki kuvan François-pojastaan valokuvaaja Jukka Gröndahlin tietokoneelta. Vieressä François'in veli Prince Lubala.

Rouva Gafuka herää joka aamu neljältä ja kävelee Ruandaan ostamaan tomaatteja. Paikalliset kulkevat rajan yli henkilökorttia vilauttamalla. Ennen Goman lähistölläkin viljeltiin tomaatteja, mutta nyt ne seudut ovat sissien hallussa.

Rouva Gafuka kantaa tomaatit Kongon puolelle muovivadissa päänsä päällä. Myyntivoitolla hän tienaa noin 3 000 Kongon demokraattisen tasavallan frangia päivässä. Se on kaksi ja puoli euroa.

François teki töitä jo lapsena.

"Ennen katoamistaan hän piti parturia veljensä kanssa", äiti sanoo.

Äiti muistaa François'n iäksi 16. Mutta hän taitaa muistaa iän, jolloin poika katosi. Vanhemman veljen mukaan François syntyi heinäkuussa 1995, eli hän todellakin olisi nyt 19-vuotias.

Äiti sanoo rukoilevansa yhä poikansa puolesta.

"Öisin en nuku. Ajattelen häntä."

François kertoi kuljettajallemme, että hänet sieppasi kolme vuotta sitten sissiryhmä Mai-mai. Se pakotti hänet taistelijaksi. François kertoi myös, että Mai-mai-joukko joutui vuorilla toisen sissiryhmän FDLR:n väijytykseen. Silloin François otettiin vangiksi ja pantiin taistelemaan FDLR:n puolesta.

FDLR on alun perin Ruandasta paenneiden hutujen liike. Sen johtajia halutaan tuomiolle rikoksista Ruandan kansanmurhassa.

Asia on kerrottava perheelle suoraan.

"François on Bwerun kylässä", sanon. "Hän on FDLR:n riveissä."

Pitkään aikaan kukaan perheestä ei sano mitään.

Claude-veli tuijottaa vakavana François'n kuvaa valokuvaaja Gröndahlin kannettavalta tietokoneelta. Äiti pyyhkäisee silmäkulmaansa. Lopulta vanhin veli Prince sanoo:

"Emme tiedä, mitä sanoa. Se tieto tekee surulliseksi."

Perhe oli aavistellut. Jo pian katoamisen jälkeen he kuulivat huhun Mai-mai-sisseistä. Ja muutama kuukausi sitten eräs tuttava tuli kertomaan olleensa kaukana Pingan kylässä ja nähneensä François'n metsän laidalla.

"Olemme pelänneet, että se on niin. Että hän on joutunut taistelijaksi. Toivon, että hän ei ole tehnyt pahaa muille ihmisille", sanoo Claude-veli.

Kerron, mitä François sanoi: että hän ei ole tappanut.

Mutta emme tiedä, mitä François on tehnyt. Tai mitä hänelle on tehty. Emme tiedä, miksi hän ei ole yrittänyt paeta. Vai onko?

Mahtaako François edes tietää, missä päin valtavaa Kongoa hän on? Bweru ei ole kilometreinä mitattuna kaukana Gomasta, mutta surkeita teitä pitkin matka kestää nelivetoautollakin 10–12 tuntia.

Eikä Bwerussa juurikaan liiku autoja. Moottoripyöriä sentään joskus.

François'n kohtalo ei ole harvinainen Itä-Kongossa.

Viidakossa ja vuorilla toimii kymmeniä erilaisia aseryhmiä. Eikä sellaista sissijoukkoa, jossa ei olisi lapsisotilaita, juuri ole. Usein heidät on siepattu sotimaan.

"Haluamme François'n takaisin. Jos vain olisi jokin keino", Prince-veli sanoo.

Mutta mitä tehdä?

Itä-Kongossa toimii maailman kallein YK-operaatio. Mutta miksi se kiinnostuisi yhden pojan kohtalosta loputtomassa lohduttomuudessa?

On myös kymmeniä erilaisia avustusjärjestöjä. Mutta Bwerun kylä on "punaisella vyöhykkeellä" – siellä on liian vaarallista käydä.

Voisivatko veljet hakea François'in kotiin? Jonkun auton omistajan voisi saada suostuteltua kuskiksi muutamalla sadalla eurolla – äidin vuosipalkalla. Lisäksi tarvittaisiin mahdollisesti lunnasrahat, jotta FDLR luopuisi François'ta.

Riski olisi valtava. Pelastamaan lähtevät veljet voisivat itsekin jäädä vangiksi.

 

HS raportoi François Lubalan tilanteesta YK-joukoille ja Gomassa toimivalle kansalaisjärjestölle. Tämän jutun ilmestyessä hänen kohtalostaan ei ole uutta tietoa.

Sami Sillanpää HS, teksti
Jukka Gröndahl HS, kuvat
BWERU/GOMA

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat