Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kosovolaispojan kaverit karkasivat paremman elämän perässä Saksaan

Kymmenettuhannet jättivät Kosovon talven aikana kyllästyttyään maansa kurjaan jamaan. Heistä monen on palattava.

Ulkomaat
 
Kalle Koponen HS
Metush Metushin koululuokan oppilaista neljä on lähtenyt maasta Kosovoon iskeneen muuttoaallon takia. Koulun pihalta näkyvä Kosovon ja Makedonian rajavuori Ljuboten kohoaa 2 498 metrin korkeuteen.
Metush Metushin koululuokan oppilaista neljä on lähtenyt maasta Kosovoon iskeneen muuttoaallon takia. Koulun pihalta näkyvä Kosovon ja Makedonian rajavuori Ljuboten kohoaa 2 498 metrin korkeuteen. Kuva: Kalle Koponen HS

Kahdeksasluokkalainen albaanipoika Metush Metushi, 13, on menettänyt kuluneena talvena ja keväänä neljä luokkatoveriaan.

"Kaksi tyttöä ja kaksi poikaa. He lähtivät vanhempiensa mukana Saksaan, koska täällä Kosovossa on niin huonot olot", Metushi sanoo.

"Osa heistä lähti iloisina, osa surullisina."

Viljelijäperheen pojalla Metushilla on kuusi sisarta. Hänen 23-vuotias isoveljensä jätti Kosovon marraskuussa ja on kertonut kuulumisiaan Saksan Düsseldorfista. "Hän on tyytyväinen päätökseensä, vaikka ei ole saanut töitä vaan asuu vielä vastaanottokeskuksessa."

Kosovo yrittää toipua talvella iskeneestä muuttoaallosta. Marras–helmikuussa 57 945 kosovolaista haki turvapaikkaa Euroopan unionin jäsenmaista. Paikallisissa tiedotusvälineissä on arvioitu lähteneiden määräksi jopa yli satatuhatta. Luvut ovat järkyttäviä maassa, jonka väkiluku on 1,8 miljoonaa – tai ainakin oli ennen joukkopakoa.

Suomikin sai pienen siivun ryntäyksestä. Marras–helmikuussa 54 kosovolaista haki turvapaikkaa Suomesta, kun neljänä edeltävänä kuukautena hakemuksia oli tullut vain seitsemän.

Köyhyys ja näköalattomuus ovat vaivanneet koko itsenäisyyden ajan Kosovoa, joka vuonna 2008 julisti irtautuvansa Serbiasta.

Työvoimaa riittää, sillä Kosovon väestö on Euroopan nuorin, mutta sen työttömyysaste 45 prosenttia. Työpaikkakaan ei takaa hyvää elintasoa, sillä keskipalkka on 441 euroa julkisella ja 228 euroa yksityisellä sektorilla. Kosovo on Euroopan korruptoituneimpia maita. Siksi ihmiset eivät luota päättäjiin.

Viime kesän vaalien jälkeen maan hallitusneuvotteluissa kesti puoli vuotta, eikä lopputulos näytä tuovan muutosta vanhaan. Poliittinen takalukko oli monelle epätoivoiselle viimeinen pisara.

Metushin käymä koulu sijaitsee Sojevën kylässä Naton Kfor-rauhanturvajoukkojen tukikohdan naapurissa.

Koulu on saanut nimensä paikalliselta sotasankarilta Ramadan Rexhepiltä, joka taisteli serbejä vastaan Kosovon sodassa vuosina 1998–1999.

Nato pommitti koulua, koska serbit olivat vallanneet sen ja pitivät pihapiirissä ilmatorjuntakalustoa.

"Kfor-sotilaat auttoivat korjaamaan rakennuksen sodan jälkeen", kertoo rehtori Ekrem Hasani. Hän tarjoaa turkkilaista kahvia kupeista, joiden korvat ovat murtuneet irti. Rehtorin huoneen seinällä roikkuu kartta – ei tosin Kosovon vaan Albanian.

"Meidän sodasta selvinneiden pitäisi rakentaa maata, mutta paljon ihmisiä on lähtenyt", Hasani valittelee.

Hieman alle 300 oppilaasta kahdeksan lähti talven aikana Pohjois-Eurooppaan, mikä vastaa osapuilleen koko maan lähteneiden määrää suhteessa väestöön.

Kosovo on Balkanin maista ainoa, jonka kansalaisille EU ei ole myöntänyt viisumivapautta.

Siksi valtaosa lähtijöistä matkusti Serbiaan, jonne kosovolaiset pääsevät pelkällä henkilökortilla ja ylitti sieltä rajan Unkariin EU-alueelle ilman matkustusasiakirjoja. Kovimman lähtöaallon aikana tv-uutisissa näytettiin kuvaa bussiasemalta, jossa ihmiset matkatavaroineen ahtautuivat Serbiaan lähteviin linja-autorivistöihin.

Serbiassa moni turvautui salakuljettajien apuun, joka maksaa satoja euroja.

"Köyhimmillä ei ole edes varaa lähteä. Kylässämme on paljon ihmisiä, jotka joutuvat tekemään kaikkensa vain selvitäkseen täällä", Hasani sanoo.

"Eräässä tv-haastattelussa 84-vuotias mies manasi lähteneitä koululaisia, koska ihmiset ovat säästäneet joka pennin saadakseen heidät kouluun. Tämä on aivovuotoa."

Maaliskuusta alkaen lähtijöiden virta on hiipunut, kun on käynyt selväksi, etteivät EU-maat jaa kosovolaisille turvapaikkoja noin vain. Valtaosa todennäköisesti palautetaan kotiin – entistä köyhempänä.

Rehtori Hasani vie vieraansa lopuksi opettajainhuoneeseen. Siellä viettää välituntia historianopettaja Shabam Beqiri, joka vannoo, että palaavien perheiden lapset toivotetaan avosylin tervetulleiksi takaisin.

"Järjestämme ylimääräisiä oppitunteja vaikka kesälomalla, jotta he eivät jää jälkeen luokkatovereistaan."

Tommi Hannula HS
Sojevë

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat