Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Egypti langetti Mursille kuolemantuomion

Entisen presidentin lisäksi tuomion sai yli sata muuta Muslimiveljes- kunnan jäsentä

Ulkomaat
 
Mohammed Mursi suljettiin oikeudenistuntojen ajaksi rautahäkkiin.
Mohammed Mursi suljettiin oikeudenistuntojen ajaksi rautahäkkiin.

Egyptin entinen presidentti Mohammed Mursi tuomittiin lauantaina kuolemaan. Kuolemantuomio maan ensimmäiselle demokraattisesti valitulle presidentille tuli vuonna 2011 tapahtuneista vankilapaoista sekä vakoilusta, uutistoimistot kertoivat.

Sotilashallinto oli syrjäyttänyt Muslimiveljeskuntaan kuuluvan Mursin kesällä 2013 sen jälkeen, kun tyytymättömyys häneen oli kärjistynyt laajoiksi mielenosoituksiksi. Islamistipresidentti oli jo aiemmin tuomittu 20 vuodeksi vankeuteen mielenosoittajien murhiin liittyvistä syytteistä.

Tästä on kyse

Tästä on kyse

 Islamistijärjestö Muslimiveljeskunta nousi valtaan kansannousun jälkeen Egyptissä vuonna 2011.

 Mohammed Mursi valittiin vaaleilla presidentiksi, minkä jälkeen tyytymättömyys hänen hallintoaan kohtaan kasvoi.

 Uuden mielenosoitusaallon päätteeksi sotilashallinto syrjäytti Mursin kesällä 2013.

 Tämän jälkeen Muslimiveljeskunta julistettiin terroristijärjestöksi, ja Egypti ryhtyi ajamaan järjestöä kovin ottein maan alle.

Oikeussalissa rautahäkkiin suljettuna istunut Mursi, 63, kohotti nyrkkiään ilmaan tuomarin lukiessa tuomiota lauantaina.

Hänen lisäkseen kuolemantuomion sai yli sata muuta Muslimiveljeskunnan jäsentä. Tuomittujen joukossa oli muun muassa veljeskunnan johtaja Mohamed Badie, jonka oikeus oli jo aiemmin tuominnut kuolemaan sekä hänen avustajansa, liikemies Khairat Shater.

Osa syytetyistä sai tuomion poissaolevana. Esimerkiksi Qatarissa asuva Muslimiveljeskuntaa edustava tunnettu islamistiajattelija ja tv-kasvo Jusuf al-Qaradawi tuomittiin kuolemaan.

Egyptiläisen tavan mukaisesti kuolemantuomiot viedään ylimmällä uskonoppineelle eli suurmuftille arvioitavaksi ennen täytäntöönpanoa. Oikeus antaa lopullisen päätöksen kesäkuun alussa. Tuomiosta voi valittaa.

Muslimiveljeskunta arvosteli tuomioita tuoreeltaan ja pyysi kansainvälistä yhteisöä puuttumaan tilanteeseen.

"Tämä on poliittinen tuomio, joka johtaa murharikokseen. Kansainvälisen yhteisön pitää pysäyttää se", Muslimiveljeskunnan hajotetun Vapaus ja oikeus -puolueen perustajajäsen Amr Darrag sanoi Reutersille Istanbulissa.

Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet Egyptin määräämiä satoja kuolemantuomioita ja pikaoikeudenkäyntejä Muslimiveljeskunnan jäseniä vastaan. Amnesty International arvosteli koko oikeusprosessia "huijaukseksi".

Mursia ja yli sataa muuta syytettiin oikeudessa vankilapaoista ja hyökkäyksistä poliisia vastaan vuonna 2011. Mursi oli vankilassa, kun kansannousu Hosni Mubarakin hallintoa vastaan alkoi tammikuussa 2011. Kansannousun puhjettua maa ajautui sekasortoon, minkä jälkeen monista vankiloista pakeni vankeja.

Mursin lisäksi vankilapaoista syytettyinä oli kymmeniä palestiinalaisen islamistijärjestön Hamasin ja libanonilaisen islamistijärjestön Hizbollahin jäseniä.

Mursia syytettiin myös vehkeilystä Hamasin ja Iranin kanssa.

Syyttäjien mukaan Mursi vakoili kansainväliselle Muslimiveljeskunta-verkostolle ja Hamasille vuosina 2005–2013 "tarkoituksenaan tehdä terrori-iskuja maassa, levittää sekasortoa ja syöstä hallitus vallasta", brittilehti The Guardian raportoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat