Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Vaalit ovat rahantuhlausta"

Etiopian opposition mukaan Suomi ja muut avunantajat sulkevat silmänsä hallituksen ihmisoikeusloukkauksilta

Ulkomaat
 

Etiopian oppositiopuolueet syyttävät Suomea ja muita kehitysavun antajia liian pehmeästä suhtautumisesta Etiopian hallituksen räikeisiin ihmisoikeusloukkauksiin.

Afrikan sarvessa sijaitsevasta Etiopiasta on tullut yksi tärkeimmistä kehitysapua vastaanottavista maista, mutta sen ihmisoikeustilanne on viime vuosina huonontunut.

Fakta

Suomesta tukea 14 miljoonaa euroa

 Väkiluku: 96,5 miljoonaa (2014). Afrikan toiseksi runsasväkisin valtio Nigerian jälkeen.

 Bruttokansantuote asukasta kohti: 505 dollaria vuonna 2013. (Suomessa 49 150 dollaria.)

 Bruttokansantuotteen kasvu: 10,5 % (2013).

 Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus: 31 % vuonna 2011. Vuonna 2000 osuus oli vielä 56 %.

 Etiopia on Suomen kehitysyhteistyön pitkäaikainen kumppanimaa. Vuonna 2014 Suomen tuki oli noin 14 miljoonaa euroa.

Lähde: Maailmanpankki

Maata itsevaltaisin ottein hallitseva vasemmistolainen EPRDF-puolue ei kestä arvostelua: oppositiopoliitikkoja, kansalaisaktivisteja ja toimittajia pidätetään ja vangitaan säännöllisesti. Toisinajattelijoiden kohtelu on koventunut 24. toukokuuta pidettävien parlamenttivaalien alla.

"Suomen ja muiden avunantajien pitäisi luoda painetta Etiopian hallitusta kohtaan ihmisoikeusasioissa. Ilman ihmisoikeuksia Etiopia ei voi saavuttaa kestävää kehitystä", sanoo opposition keskusta-oikeistolaista Sinistä puoluetta johtava Yilkal Getent.

Maailma muistaa Etiopian 1980-luvun nälänhädästä, mutta nyt se on yksi maailman nopeimmin kasvavista talouksista. Avunantajien tuella ja oman politiikkansa ansiosta Etiopia on saavuttamassa useita YK:n vuosituhattavoitteita. Köyhyys ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet tuntuvasti.

Getentin mukaan kehitys kuitenkin tyssää, ellei ihmisillä ole sanansijaa muutoksessa. Hän uskoo, että avunantajilla on mahdollisuus painostaa hallitusta, koska se ei halua menettää kehitysapumiljoonia.

Toisten mielestä Etiopian hallituksella on viimeinen sana. Etiopia ei Afrikassa poikkeuksellisesti ole koskaan ollut siirtomaa, ja tämä näkyy myös hallituksen suhtautumisessa muiden neuvoihin.

"He syyttävät helposti avunantajia holhouksesta. Hallituksen linja on: jos ette pidä siitä, miten toimimme, voitte lähteä", kuvailee sosiaalidemokraattisen Medrek-oppositiokoalition puheenjohtaja Beyene Petros.

Petrosin mukaan hallituksen etulyöntiasemaa lisää se, että länsimaat pelkäävät liialla kritiikillä menettävänsä investointimahdollisuuksia Etiopiassa.

Etiopian-suurlähettiläs Sirpa Mäenpää kiistää Suomen katsovan hallituksen ihmisoikeusloukkauksia läpi sormien. Mäenpään mukaan Suomi vaikuttaa ihmisoikeustilanteeseen EU:n kautta hiljaisen diplomatian keinoin.

Vaikka ihmisoikeustilanne on heikentynyt, julkinen arvostelu toimii suurlähettilään mielestä huonosti Etiopian hallituksen kanssa. Riskinä on, että hallitus koventaa otteitaan entisestään.

Suurlähettiläs myöntää, että ihmisoikeustilanteeseen puuttuminen voi vaikuttaa hallituksen haluun tehdä kehitysyhteistyötä sektoreilla, joilla voidaan saada aikaan tuloksia.

Mäenpää arvioi, että hiljaisella diplomatialla oli keskeinen rooli kahden ruotsalaistoimittajan Martin Schibbyen ja Johan Perssonin vapauttamisessa vuonna 2012. Kaksikko tuomittiin osin tekaistuin perustein vankeuteen sen jälkeen, kun he olivat olleet raportoimassa Ogadenin kapina-alueella.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2010 valtapuolue ylsi pohjoiskoreamaiseen vaalitulokseen ja sai liittolaisineen 99,6 prosenttia parlamenttipaikoista.

Toukokuun vaaleihin on päästetty vain muutama oikea oppositiopuolue. Hallitus on tehnyt niiden kampanjoinnin lähes mahdottomaksi sabotoimalla vaalitilaisuuksia, pidättämällä ehdokkaita ja vaientamalla vähänkin riippumattoman median.

Opposition mukaan avunantajat tukevat vaaleja, jotta syntyisi edes mielikuva kansanvallasta.

"Etiopia on valedemokratia, jossa teeskennellään vaaleja. Pohjimmiltaan vaalit ovat vain rahantuhlausta", sanoo Beyene Petros.

Antti Ämmälä HS
Addis Abeba

Yilkal Getentin mielestä muiden maiden olisi puututtava Etiopian ihmisoikeustilanteeseen.
Yilkal Getentin mielestä muiden maiden olisi puututtava Etiopian ihmisoikeustilanteeseen.
Oppositiojohtaja Beyene Petros pitää Etiopian vaaleja teeskentelynä.
Oppositiojohtaja Beyene Petros pitää Etiopian vaaleja teeskentelynä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat