Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupungistuva Kiina tuhoaa vanhaa uuden tieltä

Kaupungistuvan Kiinan vanhojen rakennusten tuhoamistahti on hidastumassa

Ulkomaat
 
Kaupungistuminen on Kiinan
lähihistorian suurin muutos.
Sarjassa kerrotaan, mitä se käytännössä merkitsee. Osa 4.

Eläkkeellä oleva koneinsinööri Wang Dezeng, 63, asuu vanhalla hutong-kujalla Pekingin keskustan Qianmenissa.

"Vielä meidän ei ole käsketty muuttaa. Mutta ennemmin tai myöhemmin täältä täytyy lähteä", hän sanoo.

Fakta

Hutongien sisäpihat

 Pekingiläinen hutong on kuja tai katu, jonka varrella on perinteisiä siheyuan-taloja.

 Siheyuan-talossa on sisäpiha ja sen ympärillä matalia asuinrakennuksia.

 Pekingin hutongeista ja siheyuaneista suurin osa on rakennettu Qing-dynastian aikana vuosina 1644–1912.

 Kun Kiina muuttui kommunistiseksi vuonna 1949, yleensä yhdelle perheelle tai suvulle kuuluneista siheyuaneista tehtiin monen perheen asuntoja. Usein niiden alkuperäinen arkkitehtuuri muuttui, koska sisäpihoille tehtiin lisärakennuksia.

Noin sadan metrin päässä hänen kotoaan näyttää siltä kuin olisi tapahtunut maanjäristys. Vanhat talot jyrättiin tiilikasoiksi viime vuonna. Naapurustossa kukaan ei tunnu tietävän, mitä niiden tilalle on tarkoitus rakentaa.

Taloille on käynyt kuten suurimmalle osalle vanhasta Pekingistä.

Kiinan kaupungistuminen ei tarkoita vain uusien kaupunkien rakentamista, vaan vanhatkin pannaan uuteen uskoon. Kun kaupunkien keskustoihin nousee toimistotorneja, kauppakeskuksia ja muita nykyaikaisen suurkaupungin tarvitsemia tiloja, alta puretaan pois paljon kulttuurihistoriaa.

Alun perin lähes koko Peking oli pelkkiä hutongeja. Ne ovat kujia, joiden varsilla on matalia, perinteisiä taloja.

Hutongien ja niiden talojen tuhoaminen kiihtyi, kun Kiinan talousuudistukset ja kaupungistuminen pääsivät vauhtiin 1990-luvun alussa. Pekingissä oli 1980-luvulla lähes neljätuhatta hutong-katua, mutta kiivaimpina rakennusvuosina niitä tuhottiin enimmillään jopa 600 vuodessa, kertoo virallinen uutistoimisto Xinhua.

Pekingin keskustassa on vanhasta arkkitehtuurista jäljellä enää noin kolmannes, sanoo rakennusperintöä suojelevan pekingiläisen järjestön CHP:n perustaja He Shuzhong. Eräiden muiden arvioiden mukaan tuhottu on vielä suurempi osa.

"Tuhoaminen on yleistä kaikkialla Kiinassa", He sanoo.

Tuho ei kohtaa vain perinteisiä asuinalueita vaan myös monia arvorakennuksia. Eri puolilla Kiinaa uudisrakennusten tieltä on purettu esimerkiksi vanhoja temppeleitä.

Kun hutong-asuinalueita puretaan ja asukkaat siirretään kerrostaloihin kehäteiden varsille, hutongien yhteisöt hajoavat. Samalla katoaa vanhaa pekingiläistä elämäntapaa.

Tämän on huomannut myös Qianmenissä asuva Wang, jonka naapureista moni on jo muuttanut pois. Hänellä alkavat olla juttukaverit vähissä.

"Ennen meillä oli onnellisia hetkiä, kun tapasimme naapurien kanssa. Pelasimme kiinalaista shakkia, katsoimme urheilua, juttelimme perhe-elämästä ja yhteiskunnasta."

"Mutta nyt meitä on niin vähän, että pystyn juttelemaan naapurien kanssa vain kaikille tutuista asioista, kuten tv-komediasta. Jos haluaisin keskustella vaikka Suomesta, en luultavasti löytäisi ketään, joka edes tietää, missä se on."

Mikko Paakkanen HS
Wang Dezeng asuu hutongissa Pekingin Qianmenissa. Hän uskoo saavansa muuttokäskyn lähivuosina, vaikka asuinalue on suojeltu.
Wang Dezeng asuu hutongissa Pekingin Qianmenissa. Hän uskoo saavansa muuttokäskyn lähivuosina, vaikka asuinalue on suojeltu.

Kiina on kuitenkin alkanut herätä ajatukseen, että kulttuuriperintöä kannattaisi säilyttää.

"Verrattuna viiden tai kymmenen vuoden takaiseen kehitystä on tapahtunut paljon. Sekä ihmisten että hallituksen asenteet ovat muuttuneet", sanoo suojeluaktiivi He Shuzhong. "Esimerkiksi Pekingissä ei tuhota enää laajassa mitassa."

Hänen mukaansa muutos johtuu paljolti internetin yleistymisestä. Nettipalstat toimivat valvontakanavana. Siellä ihmiset älähtävät, jos jotakin arvokasta rakennusta uhkaa purkaminen.

Myös Wangin asuinalueella Qianmenissa on virallisten tietojen mukaan kyse hutongien suojelusta, vaikka asukkaita ollaankin häätämässä ja taloja purkamassa.

"Uutisten mukaan asukkaista noin 80 prosenttia siirretään muualle, koska täällä on liikaa asukkaita", Wang sanoo.

Hän tai muutkaan HS:n tapaamat naapuruston asukkaat eivät tiedä suunnitelmista sen enempää kuin mitä sanomalehdissä on kerrottu. Autoritaarisessa Kiinassa asukkaille on tapana tiedottaa varsin niukasti.

Wangin asuinalueen todennäköinen tulevaisuus löytyy lyhyen kävelymatkan päästä Qianmenin alueen keskiosasta. Se entisöitiin jo viime vuosikymmenellä.

Alueelta purettiin lähes kaikki talot, ja tilalle rakennettiin uudet Qing-dynastian aikaista tyyliä mukaillen. Alueen pääkatu Qianmen Dajie ja sen sivukadut ovat ostoskatuja, joilla parveilee turisteja.

Alue on kuitenkin vain kopio alkuperäisestä.

Pekingin Qianmenin hutong-alueen Xianyukou-kadun varrella on purettu vanhoja taloja. Naapurustossa ei tiedetä, mitä on tarkoitus rakentaa tilalle.
Pekingin Qianmenin hutong-alueen Xianyukou-kadun varrella on purettu vanhoja taloja. Naapurustossa ei tiedetä, mitä on tarkoitus rakentaa tilalle.


Qianmenin alueen keskellä Xianyukou-kadun länsipäässä on suurin osa taloista purettu, ja tilalle on rakennettu uudet talot Qing-dynastian aikaiseen tyyliin.
Qianmenin alueen keskellä Xianyukou-kadun länsipäässä on suurin osa taloista purettu, ja tilalle on rakennettu uudet talot Qing-dynastian aikaiseen tyyliin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat